Свържи се с нас

Новини

„Проектите за Историческия музей и РЕМО „Етър“ са сред най-отговорните!“

Published

on

Това заяви кметът на Габрово Таня Христова пред присъстващите на събитието за представяне на проектите за обновяване на Регионалния исторически музей и на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, цитирана от Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

„За поредна година чрез инвестиции в сферата на културата Община Габрово показва ангажираност към стратегическите си обекти. Наш принцип е, че когато започнем проект, го довършваме докрай. Тези два проекта са сред най-отговорните и не бива да допускаме компромиси, за да ни носят още повече гордост и самочувствие!“, е казала Таня Христова.

Със символично полагане на боя в залата на РИМ – Габрово Таня Христова и представителят на Сдружение „Музей Габрово 2021“ инж. Йордан Кълвачев дадоха старт на ремонтните дейности. В сградата предстои подновяване на покрива и дограмите, цялостно вътрешно и външно пребоядисване, включена е и газификация на Дечковата къща към музея.

По думите на директора на РИМ Красимира Чолакова благодарение на подкрепата на Общинския съвет и Министерството на културата през 2017 г. сградата е получила статут на паметник на културата от национално значение, което е позволило да се кандидатства чрез проект.

Освен ремонтите ще има и доставка на иновативна техника с триизмерни холографски екрани, които ще показват археологическите ценности в детайли. За първи път в 140-годишната история на РИМ – Габрово ще бъдат експонирани непоказвани културни ценности, които се съхраняват в неговите трезори. В една от залите интерактивна карта ще визуализира периода от Освобождението до Възраждането, в друга ще бъдат представени бележити габровци, ще се обособи център за работа с деца и ателие за консервация и реставрация.

Проектът за обновяване на РИМ-Габрово е на обща стойност 1 615 008.40 лв. „Ангажиментите ни са в рамките на следващата календарна година той да бъде изпълнен. Пред нас има и предизвикателства, които са следствие от времето, в което живеем, но вярвам, че ще успеем да реализираме всички предвидени дейности.“, подчерта кметът Таня Христова.

В рамките на събитието на територията на РЕМО „Етър“ бяха показани строително-ремонтните работи, които вече са в развитие. Близо 10 милиона лева ще бъдат вложени за обновяване, реставрация, консервация и създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм в етнографския музей.

„В 21-ви век имаме нова концепция за музеите на открито, която цели да свърже материалното с нематериалното културно наследство. Така ние ще дадем шанс на хората да станат сътворители на наследството, т.е. заедно ще разказваме и ще съпреживяваме историите от миналото. Проектът е изключително тежък и със сложна организация поради многото включени обекти.“, каза директорът на РЕМО „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова. По думите ѝ целият музеен колектив е въвлечен в работата, тъй като това е първият такъв голям проект.

Хотелът вече се ремонтира, в него ще се помещава администрацията, ще има нов детски център, нова сцена, водните съоръжения се реставрират. Къщата „Кръстник Колчов хан“ ще стане многофункционална музейна сграда, ще се възстановят грънчарските пещи, училището ще се превърне в резидентски център с голяма лаборатория за реставрация и консервация, стана ясно още от думите на Светла Димитрова.

„През следващата 2022 г. ще трябва да се въоръжим с много търпение, професионализъм и силна екипност, за да бъдат изпълнени обектите. Проектът е предизвикателен, защото борави с материя, която ни задължава да сме много прецизни заради миналото и бъдещето ни, по-сложен до момента е бил само проектът за водния цикъл“, отбеляза Таня Христова.

Кметът на Габрово и управителят на фирма „Кота-2001“ ООД инж. Георги Димов – изпълнител на реставрацията на хотел „Странноприемница“, оставиха своя почерк в преобразяването на мястото, като демонстрираха как се полага облицовка от камък.

Представителите на фирмите – изпълнители по двата проекта, дадоха дума, че заложените дейности ще бъдат изпълнени в пълен обем, качествено и в срок. За да може всички габровци и гостите на града да са доволни от новия облик на двете културни институции!

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица