Свържи се с нас

Новини

„Проектите за Историческия музей и РЕМО „Етър“ са сред най-отговорните!“

Published

on

Това заяви кметът на Габрово Таня Христова пред присъстващите на събитието за представяне на проектите за обновяване на Регионалния исторически музей и на Регионалния етнографски музей на открито „Етър“, цитирана от Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

„За поредна година чрез инвестиции в сферата на културата Община Габрово показва ангажираност към стратегическите си обекти. Наш принцип е, че когато започнем проект, го довършваме докрай. Тези два проекта са сред най-отговорните и не бива да допускаме компромиси, за да ни носят още повече гордост и самочувствие!“, е казала Таня Христова.

Със символично полагане на боя в залата на РИМ – Габрово Таня Христова и представителят на Сдружение „Музей Габрово 2021“ инж. Йордан Кълвачев дадоха старт на ремонтните дейности. В сградата предстои подновяване на покрива и дограмите, цялостно вътрешно и външно пребоядисване, включена е и газификация на Дечковата къща към музея.

По думите на директора на РИМ Красимира Чолакова благодарение на подкрепата на Общинския съвет и Министерството на културата през 2017 г. сградата е получила статут на паметник на културата от национално значение, което е позволило да се кандидатства чрез проект.

Освен ремонтите ще има и доставка на иновативна техника с триизмерни холографски екрани, които ще показват археологическите ценности в детайли. За първи път в 140-годишната история на РИМ – Габрово ще бъдат експонирани непоказвани културни ценности, които се съхраняват в неговите трезори. В една от залите интерактивна карта ще визуализира периода от Освобождението до Възраждането, в друга ще бъдат представени бележити габровци, ще се обособи център за работа с деца и ателие за консервация и реставрация.

Проектът за обновяване на РИМ-Габрово е на обща стойност 1 615 008.40 лв. „Ангажиментите ни са в рамките на следващата календарна година той да бъде изпълнен. Пред нас има и предизвикателства, които са следствие от времето, в което живеем, но вярвам, че ще успеем да реализираме всички предвидени дейности.“, подчерта кметът Таня Христова.

В рамките на събитието на територията на РЕМО „Етър“ бяха показани строително-ремонтните работи, които вече са в развитие. Близо 10 милиона лева ще бъдат вложени за обновяване, реставрация, консервация и създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм в етнографския музей.

„В 21-ви век имаме нова концепция за музеите на открито, която цели да свърже материалното с нематериалното културно наследство. Така ние ще дадем шанс на хората да станат сътворители на наследството, т.е. заедно ще разказваме и ще съпреживяваме историите от миналото. Проектът е изключително тежък и със сложна организация поради многото включени обекти.“, каза директорът на РЕМО „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова. По думите ѝ целият музеен колектив е въвлечен в работата, тъй като това е първият такъв голям проект.

Хотелът вече се ремонтира, в него ще се помещава администрацията, ще има нов детски център, нова сцена, водните съоръжения се реставрират. Къщата „Кръстник Колчов хан“ ще стане многофункционална музейна сграда, ще се възстановят грънчарските пещи, училището ще се превърне в резидентски център с голяма лаборатория за реставрация и консервация, стана ясно още от думите на Светла Димитрова.

„През следващата 2022 г. ще трябва да се въоръжим с много търпение, професионализъм и силна екипност, за да бъдат изпълнени обектите. Проектът е предизвикателен, защото борави с материя, която ни задължава да сме много прецизни заради миналото и бъдещето ни, по-сложен до момента е бил само проектът за водния цикъл“, отбеляза Таня Христова.

Кметът на Габрово и управителят на фирма „Кота-2001“ ООД инж. Георги Димов – изпълнител на реставрацията на хотел „Странноприемница“, оставиха своя почерк в преобразяването на мястото, като демонстрираха как се полага облицовка от камък.

Представителите на фирмите – изпълнители по двата проекта, дадоха дума, че заложените дейности ще бъдат изпълнени в пълен обем, качествено и в срок. За да може всички габровци и гостите на града да са доволни от новия облик на двете културни институции!

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Кирил Петков и Христо Иванов ще разговарят с граждани в Габрово

Published

on

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ слагат началото на европейска гора в Трявна.

Кирил Петков и Христо Иванов и кандидатите за народни представители на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще сложат началото на Европейска гора в Трявна. Лидерите на коалицията ще бъдат в Габровска област през целия ден в четвъртък, 23-и март.

В 10.30 часа те ще засядат 12 дървета в района на комплекс „Бръшляна“ в Трявна. Фиданките ще бъдат дарени на Туристическо дружество „Планинец“. Видовете на дърветата са специално подбрани, за да символизират градовете, които оглавяват класацията на най-добрите места за живеене в Европа.

По-късно Кирил Петков, Христо Иванов и кандидатите за народни представители от „ПП-ДБ“ ще разговарят с граждани в пешеходната зона на Трявна.

В 13.00 часа лидерите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще са в Габрово и всеки може да разговаря с тях в центъра на града на ул.“Радецка“.

В 17.00 часа Кирил Петков ще се срещне с гражданите на Севлиево в залата на Парти зона „Кулинар“. Към разговора му с тях ще се присъединят Владислав Величков от „Правосъдие за всички“, водачът на листата на „ПП-ДБ“ в Габровска област Явор Божанков и представителят на Севлиево в листата Богомил Петков.

Цените на газа, водният проблем на Севлиево и проектът за завод за боклука във Върбовка са сред основните теми на срещата. Всички граждани на областта са поканени.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Среща с Драгомир Стойнев в Габрово на 25 март

Published

on

Икономика, социална политика, мерки за излизане от кризата и подкрепата за българските предприемачи и инвеститори ще са част от темите на срещата-дискусия, която габровските социалисти организират на 25 март. В нея ще участва Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в региона и министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014 г.

Стойнев, който е едно от най-разпознаваемите лица на БСП и основен вносител на социалното и икономическото законодателство на левицата оглави листата в Габровско за изборите на 2 април 2023 г.

Срещата с него и с колегите му кандидати за народни представители ще се състои на 25 март от 10.00 ч в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

Ден преди това – на 24 март, Стойнев ще бъде на среща в Севлиево. Тя ще се състои в Народно читалище „Развитие 1870“ – Севлиево от 18.00 ч.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „БСП за България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП за България“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Икономика

Фирма „Подемкран“ АД набира служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  1. Борвергист
  2. Фрезист
  3. Монтажник
  4. Оператори на ЦПУ машини
  5. Стругар универсален струг
  6. Сервизен техник
  7. Механик
  8. Складов работник ел. табла
  9. Заварчик

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: +359 888 866 032.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица