Свържи се с нас

Новини

Всички ученици в Тревненско се връщат в клас, без ОУ „Васил Левски“

Published

on

След като стана ясно, че от понеделник – 6 декември всички ученици могат да се върнат обратно в клас при тестване веднъж седмично, от Регионалното управление на образованието в Габрово информираха, че е създадена веднага необходимата организация относно възобновяването на присъственото обучение на територията на цялата област.

“Поддържаме непрестанна връзка с директорите на учебните заведения и сме изискали от тях необходимата информация, която касае съгласието на родителите дали децата им да бъдат тествани веднъж седмично, което е определящо и за връщането на децата обратно в училище”, сподели началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово – Георги Маринов.

Така, от понеделник в класните стаи в Средно училище “Петко Р. Славейков” в Трявна ще влязат отново 87,4% от всички ученици или всички учащи от I до XII клас без X клас.

Присъственото обучение се възобновява и за Основно училище “Проф. Пенчо Н. Райков” в Трявна – тук 87% от децата в начален и прогимназиален етап се връщат в клас без присъствието на 2 деца от VII клас и 1 от VI клас, информира директорът на учебното заведение – Виолета Иванова.

Основно училище “Васил Левски” в Плачковци, от понеделник, ще продължи с присъственото обучение само на учениците от I до IV клас. Големите ученици ще останат на онлайн обучение от вкъщи. Причината – ниският процент на съгласие на голяма част от родителите за тестване на децата.

“За ОУ “Васил Левски” – Плачковци имаме съгласието на 89% от родителите на децата в начален етап и само 32% съгласие на родителите в прогимназиален етап. Надяваме се следващата седмица да получим и тяхното съгласие, за да може и там всички да учат присъствено!” подчерта началникът на РУО-Габрово.

От Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката посочват, че присъственото обучение може да бъде възобновено в цялата страна, ако има 50% писмено съгласие на родителите децата им да бъдат веднъж седмично тествани, а учителите и непедагогическия персонал – два.  Условията се отнасят за тези общини, където нивото на заболеваемост от Covid-19 е над 250 на 100 000 души население. Пълнолетните ученици ще решават сами дали да бъдат тествани.

От МОН посочват, че учениците ще бъдат тествани в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

От Регионалното управление на образованието уверяват, че има достатъчно осигурени тестове за всички ученици, учители и непедагогодически персонал и ще бъдат доставени в срок до всички учебни заведения в областта.

Новини

Купа и три медала за ШК „Орловец 1997“ в Световния ден на шахмата

Published

on

С купа, златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите на ШК „Орловец 1997“ – Габрово Денислав Иванов, Иван и Диана Екимова от шахматен турнир, който се проведе в Казанлък по повод Световния ден на шахмата, 20 юли.

16-годишният Денислав Иванов спечели турнира от 12 до 16 годишна възраст, като без нито една загуба, с 4 победи и три равенства, заслужено се нареди първи и грабна купата, и златния медал.

В турнира за деца до 10 години сребърен медал спечели Иван Екимов, във възрастовата група до 8 години, като с 4 победи и едно равенство заслужено се нареди втори.

Диана Екимова постигна 4 победи от 7 партии и грабна бронзовия медал при момичетата до 10 години.

Освен купи и медали, състезателите получиха и предметни награди, осигурени от организаторите на турнира – ШК „Казанлък 21“.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица