Свържи се с нас

Новини

Всички ученици в Тревненско се връщат в клас, без ОУ „Васил Левски“

Published

on

След като стана ясно, че от понеделник – 6 декември всички ученици могат да се върнат обратно в клас при тестване веднъж седмично, от Регионалното управление на образованието в Габрово информираха, че е създадена веднага необходимата организация относно възобновяването на присъственото обучение на територията на цялата област.

“Поддържаме непрестанна връзка с директорите на учебните заведения и сме изискали от тях необходимата информация, която касае съгласието на родителите дали децата им да бъдат тествани веднъж седмично, което е определящо и за връщането на децата обратно в училище”, сподели началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово – Георги Маринов.

Така, от понеделник в класните стаи в Средно училище “Петко Р. Славейков” в Трявна ще влязат отново 87,4% от всички ученици или всички учащи от I до XII клас без X клас.

Присъственото обучение се възобновява и за Основно училище “Проф. Пенчо Н. Райков” в Трявна – тук 87% от децата в начален и прогимназиален етап се връщат в клас без присъствието на 2 деца от VII клас и 1 от VI клас, информира директорът на учебното заведение – Виолета Иванова.

Основно училище “Васил Левски” в Плачковци, от понеделник, ще продължи с присъственото обучение само на учениците от I до IV клас. Големите ученици ще останат на онлайн обучение от вкъщи. Причината – ниският процент на съгласие на голяма част от родителите за тестване на децата.

“За ОУ “Васил Левски” – Плачковци имаме съгласието на 89% от родителите на децата в начален етап и само 32% съгласие на родителите в прогимназиален етап. Надяваме се следващата седмица да получим и тяхното съгласие, за да може и там всички да учат присъствено!” подчерта началникът на РУО-Габрово.

От Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката посочват, че присъственото обучение може да бъде възобновено в цялата страна, ако има 50% писмено съгласие на родителите децата им да бъдат веднъж седмично тествани, а учителите и непедагогическия персонал – два.  Условията се отнасят за тези общини, където нивото на заболеваемост от Covid-19 е над 250 на 100 000 души население. Пълнолетните ученици ще решават сами дали да бъдат тествани.

От МОН посочват, че учениците ще бъдат тествани в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

От Регионалното управление на образованието уверяват, че има достатъчно осигурени тестове за всички ученици, учители и непедагогодически персонал и ще бъдат доставени в срок до всички учебни заведения в областта.

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица