Свържи се с нас

Новини

Гражданска петиция иска прозрачност при сечта на дървета в Габрово

Published

on

Гражданска петиция, с искане за прозрачност относно рязането на здрави дървета на територията на град Габрово, бе създадена и набира скорост в социалните мрежи. Според авторите ѝ рязането на здрави дървета, заедно с опасните, се извършва от общинското предприятие „Благоустрояване“, като подизпълнител на Община Габрово, съобщи Dnews.bg.

Петицията настоява за яснота относно сечта в горния край на парк „Баждар”, който се намира между втори корпус на Технически университет – Габрово и Интеграла. Дървесината е продадена на фирма „РИК-05“ ООД от Габрово, която е изпълнител на самата сеч и търгува с дървесина.

Авторът на петицията Илия Илиев счита, че няма достатъчно яснота при маркирането на дървета като опасни, вследствие на което се режат и такива, които са здрави и публикува снимки. Той задава и осем въпроси:

1. Какви са критериите, по които едно дърво бива маркирано като опасно?
2. Кой служител е решил дърветата от снимките да бъдат маркирани като опасни и отрязани?
3. Има ли въпросният служител образователен ценз да взема адекватни решения относно кое дърво представлява опасност?
4. Кой следи / контролира действията на въпросния служител / или отдел в Община Габрово?
5. Уведомяват ли се живущите в района хора, за да имат време да подадат жалба при несъгласие дървото да бъде отрязано?
6. Какво се случва с дървесината, след като дърво бъде отрязано?
7. Защо има изсъхнали дървета на територията на Габрово, които видно представляват опасност и все пак не се режат, а се режат здрави?
8. Защо в последните години не е имало грижа за дърветата, за да се стигне до този момент?

Илиев обяснява, че създава тази публикация с чисто информативна цел и подчертава, че не е плод на никакви политически цели, нито е платена.  Повод му дава новината: „Посланици на държавите членки на ЕС засадиха днес 27 дървета в парк „Маркотея“ в Габрово като символ на обединена и зелена Европа.“, както и сечта на Баждар.

„Сякаш иронично, но това което виждате е парк „Засадено дърво“, който се намира между Интеграла и Корпус 2 на ТУ-Габрово – пише той. – Отново сякаш иронично, отрязаните дървета там са 27, колкото и засадените. Съдейки по шумата и отрязаните клони –отсечени са главно бор и дъб.”

По номера на позволителното за сеч той достига до двата превозни билета, във всеки от коите е описан вида превозваната дървесина, а именно черен бор и череша, както и асортимента – трупи за бичене, дърва, ОЗМ (обли занаятчийски материали). Като сумарно кубиците дървесина възлизат на: 11,65 куб. м. На снимките и публикуваното видео ясно се виждат дъбови листа навсякъде покрай отрязаните дървета, но дъб в превозните билети няма”.

В публикацията в групата „Граждански контрол” са сложени линкове към превозните билети:  http://tickets.iag.bg:8080/ticket.html?lng=bg… , http://tickets.iag.bg:8080/ticket.html?lng=bg… и пoяснението, че територията представлява площадка на две нива, асфалтирани: „ Каква точно е целта й не съм сигурен. Може би игрище на корпус 2, или парк за отдих, не знам. Там няма да видите пейки, нито кошчета за боклук, нито някакви спортни съоръжения, нито маркировка … освен тази по дърветата.”

За Дарик радио Илиев обясни, че от Община Габрово са го информирали, че нямат нищо общo със сечта на Баждар.

В отговор от Агенцията по горите, обаче, до друг от създателите на групата във Фб „Граждански контрол”, Община Габрово и РИОСВ – Велико Търново са посочени като компетенти органи.

Илия Илиев информира, че отразeните стволове на дърветата в града, се нарязват на шайби и изпращат на депото за отпадъци в Габрово, където се раздробяват и използват за компост. Нещо, което също се нуждае от прозрачност.

Линк към петицията:  https://www.peticiq.com/344709

Източник: Dnews.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тръгнала по лошия път габровка пак загази покрай дрогата

Published

on

Марихуана, хероин и метамфетамин бяха намерени у криминално проявена габровка. Арестът ѝ бил извършен 2 декември, в района на бул. „Могильов“.

Тогава служители на габровската полиция спрели за проверка 38-годишната жена. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, свивка, съдържаща кафяво вещество, както и бяло кристално вещество, реагирали съответно на марихуана, хероин и метамфетамин.

Габровката била задържана по редна на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу нея е образувано досъдебно производство.

Още един арест, свързан с наркотици бе извършен в последните дни, става ясно още от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

При него криминалисти от дряновската полиция задържали мъж за притежание. В хода на полицейската акция, проведена през вчерашния ден, полицейските служители спрели за проверка “Пежо 308“, управляван от 53-годишен местен жител.

При последвалите процесуално-следствени действия в багажното отделение на колата била открита полиетиленова торба, съдържаща 75 грама амфетамин.

Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“ е била реализирана и в Севлиево. При нея е задържана още млада жена.

Вчера, около 15.30 часа, на ул.“Стара планина“ белезници на ръцете щракнали и 21-годишна жителка на село Шумата. Установено било, че тя придобила и държи в себе си суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица