Свържи се с нас

Новини

Габрово ще вдигне такса „смет“ догодина

Published

on

Община Габрово планира да увеличи размера на такса „смет“ до 16.4 % и ще внесе това предложение до Общински съвет – Габрово. Местната общинска администрация откри производство по издаване на Решение за Одобряване на разходите за събиране и транспортиране на битови отпадъци, поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, както и определяне годишния размер за такса “битови отпадъци” за 2022 г.

Гражданите и организациите могат да правят писмени предложения и възражения до 22 декември т.г.

В интервю за габровския печатен ежедневник „100 Вести“, заместник – кметът на Габрово Мария Йозова заяви, че за 2022 г. не се предвижда увеличение на местните данъци – данък недвижим имот или данък сгради, не се предвижда увеличение на данъка върху превозните средства, както и при всички други видове данъци – туристически данък, патентен данък, данък придобиване на имущество.

Това, което се предлага за следващата бюджетна година е промяна на такса битови отпадъци. Според Йозова изчисленията, които са направени показват, че без актуализация на промила за такса битови отпадъци няма да може да се покрие разходът за тази услуга.

„Такса битови отпадъци е услуга съставена от три компонента: събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации и поддържане на чистота на териториите за обществено ползване. А последната промяна на размера на такса битови отпадъци е отпреди 10 години – през 2012 г., когато е определен промил от 3.1. В следващите две календарни години също е имало малка промяна от повишение и намаление, като с Решение от 2014 г. промила отново е 3,1.“, коментира още заместникът на кмета Таня Христова.

От думите на Мария Йозова предстоящото увеличение на таксата е неизбежно. „Увеличението на минимална работна заплата. През 2012 г. тя е била 270 лв., а към момента вече е 650 лв. Цената на електроенергията през 2012 г. е била 0,2626 /с ДДС/ за kW, а към момента е 0,4182 /с ДДС/. Горивата през 2012 г. също са били с високи цени от 2,53 лв. на литър, но през годините до сега цените им са били и под 2 лв. на литър, а към момента – 2,42 лв. на литър.

Всички материали, които са необходими за извършването на услугата също са с променени размери от 2012 г. насам, като един от основните материали за обезпечаването са инертните материали, които са били на стойност 132,72 лв./тон, а към момента вече са 189,60 лв. на тон.

Освен тези основни разходи и промяната в техните цени е важно да отбележим и още два основни разхода при третирането на отпадъците, а именно размерът на отчисленията, които започват от 15 лв. на тон депониран отпадък през 2012 г., а за 2022 г. те достигат 95 лв. на тон депониран отпадък. Това са отчисления, които всяка община е задължена за плаща по чл. 60 и 64 от Закона за управление на отпадъците.

Община Габрово се възползва от възможността да намали размера на отчисленията на 50 %, като се предприемат необходимите мерки и дейности за постигане на целите по този закон. Ако не се изпълнят те сумата, която общината трябва да плати е със 740 хил.лв. повече.

В Община Габрово функционира Регионално депо за неопасни отпадъци, като разходът по сепарирането им води началото си от 2016 г. когато той е в размер на 33,80 лв./тон, а към момента е 67,90 лв/тон. В годишен размер разходът за тази дейност е възлиза на 1 262 000 лева с ДДС“, каза още в своето интервю зам.-кметът Йозова.

През този период от десет години Община Габрово е успявала да покрива всички тези разходи от приходите на такса битови отпадъци. В първите години след 2012 г. приходът е бил достатъчен за текущите разходи и с голям преходен остатък в края на всяка година. Именно този преходен остатък е давал възможност на Общината да не увеличава размера на такса битови отпадъци и той да остава в един и същ размер.

След направени изчисления се виждало, че недостигът на средства за покриване на услугите чрез такса битови отпадъци е в размер на 766 000 .лева. Ако не бъде предложено увеличение на такса битови отпадъци ще Общината ще бъде принудена да намали честота на извозване и събиране на битовия отпадък.

Към момента за Габрово честотата на извозване е организирана в седем района, като първи и втори райони, които обхващат 102 улици с 550 контейнери, се обслужва всеки ден. Трети, четвърти, пети и шести райони се обслужва веднъж на всеки 48 часа или това са 126 улици със 659 броя контейнери. Седми район включва трудно достъпните улици и там обслужването е два пъти седмично. По селата честота на извозване е 4 пъти месечно в летен и зимен период.

Предложение до Общински съвет Габрово е промилът за такса битови отпадъци да бъде 3,6, т.е. увеличение от 0,5 на хиляда. Такса битови отпадъци се начислява върху данъчната оценка на недвижимия имот, като за всички имоти, които не се използват се подава декларация и таксата, която се начислява е със 70 % намаление.

Средното увеличение, което се получава в града за масовите панелни апартаменти до 70 кв.м е до 10 лв., за тухлените апартаменти от 100 кв.м в кварталите – до 15 лв. и 20 лв. в централна градска част. По селата увеличението ще бъде 5 лв. за масовия брой къщи, с изключение на новото строителство.

„Искам да направя и едно важно уточнение, а именно че всеки един имот има данъчна оценка, която се определя от това къде се намира той, в коя зона на града, от конструкцията му и не на последно място от квадратурата на имота.

Посочените примери са за масовите имоти, които са приблизително с една и съща квадратура, конструкция и местонахождение. Разбира се, не може да бъдат дадени като примери всичките 54 хил. имота, които са на територията на общината.

В тази посока също е важно да се отбележи, че ние предлагаме промяна само на такса битови отпадъци, без да променяме данък сгради. Това е важно, защото повечето хора не правят разлика между данък и такса. Те смятат данък и такса като една и съща сума. Затова може да се каже, че с нашето предложение реалното увеличение на данъчната тежест за 2022 г. е с 9 %“, заявява още Мария Йозова пред вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ПГТ – Габрово включва ученици със СОП в проектите мобилност

Published

on

Професионалната гимназия по туризъм в Габрово включва ученици със специални образователни потребности в проектите мобилност.

За първи път в дългогодишната си работа по проекти Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово включи в групите за мобилност двама ученици със специфични образователни потребности (СОП).

Представяме ви мнението на госпожа Даниела Ненчева, ръководител на ЦНСТДМУ – Център за настаняване на деца и младежи с увреждания, в Габрово за участието на Николай Звездов, настанен в социалното заведение. През пролетта на 2022 г, от 20 април до 6 май, непълнолетният Николай Звездов участва в Програма Еразъм+, по проект мобилност, с цел ученическа производствена практика.

Проектът бе осъществен от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово. Младежът е настанен в ЦНСТДМУ „Хризантема“, тъй като е сирак и се нуждае от постоянни грижи. За Николай това бе първо излизане за период от 16 дни извън ЦНСТ и без придружител от центъра.

След завръщането си от Германия, Лайпциг, той сподели впечатления. Щастлив е от дадената му възможност да контактува с връстници и да се чувства част от групата. Гордее се с това, че се е справил с поставените му задачи по време на практиката. Смята, че в бъдеще може да се реализира , като използва придобитите умения. Създал е приятелства и се е научил да спазва норми и правила, които са валидни за цялата група.

Позитивните емоции и наученото по време на участието си в програмата са незабравим спомен за него. Много би искал и в бъдеще да се включва в дейности с връстниците си, да изгражда приятелства и да се чувства част от неформална група. За мен като настойник на Николай и ръководител на ЦНСТДМУ включването на деца и младежи с увреждания в проекти, съвместно със своите връстници от общността, е най-добрият начин за интеграция и социализация на тези деца и младежи.

В същото време това дава възможност на обществото да забележи децата със специфични потребности, да ги приобщи и да ги приеме такива, каквито са.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица