Свържи се с нас

Новини

Изключителен интерес към Националния конкурс за комикс за пътна безопасност

Published

on

При изключителен интерес премина първият по рода си Национален конкурс за комикс за пътна безопасност. Областна администрация – Габрово изказа благодарност на всички участници, подкрепящи организации, спонсори и съмишленици, обединени от каузата за безопасност на движението по пътищата!

А ето и имената на отличените:

I-ва възрастова група (от 7 до 12 г.)
Първо място – Яна Тевекелева – 11 г., гр.София, с име на комикса:“Офца на пътя“
Второ място – Димитър Митев – 7 г., гр.Габрово, с име на комикса: „Внимавай на пътя“
Трето място – Иван Кънев – 7 г., гр. Габрово, с име на комикса:“Нека се научим на правилата“

Специални награди на ГД „Национална полиция“
Вяра Пенчева – 12 г., гр. Габрово, с име на комикса:“Как да отидем безопасно на училище“
Боряна Донева – 10 г., гр. София, с име на комикса:“Забавните правила на Тони“

Специални награди на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“
Мария Димитрова – 12 г., гр. Първомай, с име на комикса: „Произшествие на пътя“
Ради Сауди – 12 г., гр. Габрово, с име на комикса: „Рончо – гарда на пътя“

II-ра възрастова група (от 13 до 17 г.)
Първо място – Павлина Шиндрова- 15г.,гр.Дряново, с име на комикса: „Погледни и запомни“
Второ място – Александра Вилиянова – 15 г., гр.Видин, с име на комикса: „Никога не е късно да разбереш“
Трето място – Василена Димитрова – 13г., гр.Дряново, с име на комикса: „Спазваме ограниченията, за да има утре“

Специални награди на ГД „Национална полиция“
Никола Чан – 14 г., гр. Търговище, с име на комикса: „Героят без наметало“
Александър Шумахер – 15 г., гр. Търговище, с име на комикса:“Движение за безопасност“
Александра Минкова – 14 г., гр. Русе, с име на комикса: „За първи и последен път“

Специални награди на ДА „Безопасност на движението по пътищата“
Джем Ридван – 16 г., Клуб комикс при Младежки център – гр. Добрич, с име на комикса: „Момчето от снимката“
Деяна Гълъбова – 14 г., гр. София, с име на комикса: „Ние пешеходците“

III-та възрастова група (над 18 г.)
Трето място – Ирина Начева – 22 г., гр. Стара Загора, с име на комикса: „Светофарът и неговите цветове“

Специална награда на ДА ,,Безопасност на движението по пътищата“
Никол Трайкова – 18 г., гр. Лясковец, с име на комикса: „Полезният урок на котарака“

Генерален спонсор на конкурса телекомуникационен оператор. Те осигуряват наградите за победителите в трите категории. Специални награди осигуряват Главна дирекция „Национална полиция“, ДА „Безопасност на пътищата“, издателство „Кибеа“, магазин „Импресия“, Пенко Гелев и Сотир Гелеви, и директорът на Чешки културен център – Дагмар Остранска за избрани от тях творби.

Награждаването на отличените участници ще се състои на 26 ноември, петък, от 15.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще бъде представена избрана селекция комикси.

Събитието ще премине при спазване на въведените към момента противоепидемични мерки!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Използвайте по предназначение контейнера за дървесни отпадъци

Published

on

Община Трявна призовава всички граждани да използват контейнера за дървесни отпадъци в града по предназначение и в него да не бъдат изхвърляни друг вид отпадъци!

Апелът се отправя след като при последното извозване на металния съд в него са забелязани изхвърлени битови отпадъци като смачкани кашони и картони, полиетиленови торбички с пластмасови бутилки и друг вид едрогабаритни отпадъци.

Припомняме, че контейнерът бе доставен в Трявна през месец март тази година след сключено споразумение между Община Трявна и “Кроношпан България” ЕООД – преработвател на дървесина с изградени модерни съоръжения за рециклиране на дървесни отпадъци и услугата се ползва от всички наши граждани напълно безплатно за срок от 3 години.

Големият син съд е разположен до ул. “Белчо Белчев” и е с вместимост 38 куб. м. като основната цел е в него да бъдат изхвърляни само клони, стари и негодни за употреба дървени материали като шкафове, маси и пр., които в последствие се преработват и така отпадъчната дървесина отново се използва за производството на плочи (плоскости) от дървесни частици.

Извозването на дървените отпадъци веднъж седмично до предприятието във Велико Търново е в помощ и на Община Трявна, тъй като до март тази година местната власт извозваше този вид отпадъци до Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово и заплащаше за тяхното транспортиране до там.

Не на последно място, с предоставения метален контейнер се подобрява качеството на екологичната среда в Община Трявна и този вид отпадък успява да се рециклира, затова апелираме да не се злоупотребява с изхвърлянето на друг вид отпадъци в него!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово остава в тъмночервената зона

Published

on

Само 7 области в страната, сред които Габрово, остават в тъмночервената зона по показател 14-дневна заболяемост на 100 хил. души население. Другите области са Враца, Монтана, Перник, Русе, Софийска област и София–град. В жълтата зона, със заболяемост до 250 на 100 хил. души население, освен област Кърджали вече е и област Силистра.

Това става ясно от актуалната карта на 14-дневната заболеваемост, изготвена от Националния център по заразни и паразитни болести към 28 ноември т.г. 

В червената зона, където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души, към днешна дата се намират областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Спада и заетостта на болничните легла за пациенти с COVID-19. Към 5 декември 2021 г. 38% са свободните легла. 38,6% са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, а от интензивните легла в страната свободни са 32,3%.

Сто седемдесет и два са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 в област Габрово, а деветнадесет души са загубили битката за живота си с вируса през последните седем дни.

Данните, които обхващат периода от 30 ноември до 5 декември, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През изминалите седем дни общо 37 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 135 са били на домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 254 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са установените в Габрово, общо 100 души. Петдесет и две са положителните проби в Севлиево, по десет са тези в Дряново и Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Реконструирана е част от пътната мрежа по селата в Тревненско

Published

on

Реконструкцията на част от общинската пътна мрежа в малките населени места на територията на Община Трявна бе извършена от консорциумът ДЗЗД “Зимно поддържане – Трявна”, в състава на който влизат три фирми, отговарящи за превантивното поддържане и съответно доброто експлоатационно състояние на цялостната общинска пътна мрежа в региона.

Така, за последния един месец, служители на консорциума с необходимата специализирана техника и ресурс извършиха поддръжка на различни проблемни участъци от Общинската пътна мрежа, част от които – с. Драгневци, кв. Стояновци, с. Тодореците, с. Недялковци, с. Престой, с. Енчовци и в кв. Късовци, и кв. Ствоевци в кметство Плачковци, които създаваха неудобство на местното население при придвижването им към останалите населени места.

В т. нар. “Дясна махала” на село Драгневци е положен нов линеен отводнител, който ще допринесе за по-лесното и ефективно оттичане на водите при последващи обилни валежи и е прокопана нова отводнителна канавка, извършен е и ремонт с полагане на нова асфалтова настилка върху компрометиран участък от пътя.

Поставени са също нови еластични предпазни огради/мантинела/ в селата Тодореците, Стояновци и по стария път към с. Престой. Общата дължина на поставените предпазни съоръжения е 192 м.

Участъци, с компрометирана асфалтова настилка по пътя към кв. Късовци и селата Стоевци, Енчевци и Престой, са запълнени с топла асфалто-бетонна смес.

Община Трявна и ДЗЗД “Зимно поддържане – Трявна” продължават с планираните превантивни дейности и цялостната поддръжка на общинската пътна мрежа през следващите зимни месеци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица