Свържи се с нас

Новини

Последни новини от Габрово от Fakti.bg

Published

on

Новини Габрово

Както и всяко едно друго населено място в страната, така и в град Габрово важните събития просто се случват, а ние имаме задачата да ги следим и да се информираме своевременно. Водещите вести са насочени в по-голямата си част към сфери като политика, спорт и здравеопазване. Има и много други интересни теми, които бихме могли да следим с голям интерес – светски хроники, горещи сензации, жълти факти и истински истории от ежедневието, в сюжета на които е възможно да открием и себе си. 

Какви новини за Габрово ще можем да научим онлайн

Рано или късно водещите вести по света и у нас ще достигнат до нас. Потокът на информация е непрекъснат в 21-ви век, когато високите технологии са превзели ежедневието ни, а ние можем само и единствено да се възползваме докрай от дигиталния прогрес. Ако в миналото достъпът до актуални новини е бил затруднен, то днес няма нищо по-лесно от това да сме осведомени за значимите неща от живота, в т.ч. и за случващото се в градове като Габрово. 

Новините за това населено място са разнообразни, а през новинарския сайт ще можем да научим най-важните от днес, от вчера, от миналата седмица и дори от преди месец. Освен последните и най-нови вести, посредством онлайн платформата ще получим бърз достъп и до сведения за футболни събития и други спортни срещи, за обратите на политическата сцена, както и за реални житейски истории, които ще ни накарат да се замислим и вгледаме навътре в себе си. 

Защо да ги четем през информационен сайт, споделят от Fakti.bg

Региони като Габрово не са засегнати толкова силно от динамиката на новото време и дигиталното “замърсяване”. Събитията обаче отново просто се случват, което ни кара да следим отблизо регионалните новини за населеното място, както и околните села в близост. Предимствата да ги четем онлайн не са никак малко, а именно:

  • Неограничен достъп до информационния поток – ще имаме бърз и лесен достъп до тях дори дори в малките часове на деня; 
  • Преглед на вестите за отминалата седмица и дори по-назад във времето – това е чудесен начин да направим ъпдейт на “базата данни”, която имаме в съзнанието си, а след това и да споделяме наученото с околните;
  • Четенето на онлайн новини за Габрово и останалите градове в България има и еко-насоченост – закупуването на хартиени вестници отпада напълно, което е в полза за околната среда.

От Факти съветват да следите актуалните теми, свързани с политически партии, разследвания, обстановката на имотния пазар, криминални открития, за да не пропускате нито една важна информация и новина за Габрово и останалите населени места в страната.

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Има пострадал при катастрофата на „Еса“, станала навръх Никулден

Published

on

34-годишен габровец е пострадал при катастрофата на кръстовището в района на „Еса“, за която вчера ви информирахме. Мъжът, управлявал единия от двата автомобила, е със счупване на дясното ходило на крака.

След като процесуално – следствените действия и огледът продължиха до късно през вчерашния ден, днес, 7 декември, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово оповестиха повече официална информация за пътнотранспортното произшествие.

Причината за инцидента е отнето предимство. Пътят на пострадалия габровец е бил отнет от възрастен водач, на 81 години, който за щастие се е отървал невредим от произшествието.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Инсп. Христофор Божинов призова младите шофьори да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя

Published

on

Занятие по пътна безопасност се проведе в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово припомни на ученици от 12 клас основните задължения на водачите на МПС.

Сериозно внимание обърна на рисковете при шофиране с несъобразена скорост, както и след употреба на алкохол и наркотици. Той призова шофьорите да бъдат отговорни на пътя, да съобразяват поведението си с останалите участници в движението и най-вече с пешеходците.

Инспектор Божинов припомни на младите водачи да бъдат особено бдителни през есенно-зимния сезон, когато видимостта е ограничена, поради валежи или мъгла, да намаляват скоростта, когато преминават в районите на пешеходни пътеки и през неосветени участъци, тъй като пешеходците обикновено носят тъмни дрехи и са трудно забележими, а често пресичат или се движат неправилно по пътното платно.

Призова дванадесетокласниците, когато станат свидетели на случаи, при които лица, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества, решат да управляват МПС – да се опитат да ги спрат или да сигнализират компетентните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица