Свържи се с нас

Новини

Светлана Шаренкова и Иван Гранитски в Габрово за подкрепа на Радев – Йотова

Published

on

Издателите Светлана Шаренкова и Иван Гранитски бяха в Габрово, за да заявят своята подкрепа за нов мандат като президент и вицепрезидент на Румен Радев и Илияна Йотова. Двамата представители на Инициативния комитет, издигнал Радев и Йотова за втори мандат на „Дондуков“ 2, разговаряха с граждани на Габрово в офиса на кандидат – президентската двойка, намиращ се на пешеходната улица „Радецка“.

Много въпроси изискваха ясни и категорични отговори – за кризата в страната, отговорността на политиците, перспективата за управление, възможностите за промяна на негативните тенденции в социалната и икономическата сфера, образованието и културата.

– Госпожо Шаренкова, Вие сте част от Инициативния комитет на настоящия президент Румен Радев. Кои според вас са предимствата на господин Радев пред опонента му Анастас Герджиков?
– Бях в инициативния комитет на Румен Радев преди шест години и тогава ние дадохме на кредит доверието си на господин Радев. Илияна Йотова я познаваме от години и бяхме уверени в нейната политическа експертиза.

Румен Радев оправда това доверие и не само, той надгради обещанията, които беше дал. Той ги изпълни, остана заедно с народа. Когато миналата година на улицата излязоха нашите деца, излязоха не само в София, но и в цялата страна. Излязоха българите по цял свят срещу мафиотско-мутренското управление. Радев стана лидер на тази народна съпротива. Той оглави надеждата на хората за една нормалност, за връщане на държавността в полза на хората. Всъщност, неговият свит юмрук е юмрукът на единството на нацията, в името на тази държавност.

Предимствата му пред Герджиков? Първо, той няма нужда да доказва, че е държавник. Доказал го е през тези пет години. Докато Герджиков тепърва трябва да обяснява подкрепата на ГЕРБ от гледна точка на пълните шкафчета с кюлчета злато, от гледна точка на изтичането на милиарди от бюджета и предварително раздаване на пари, пример – магистрала Хемус.

– Как бихте коментирали непрекъснатите нападки и твърдения на опонентите на настоящия президент, че той управлява с еднолична власт вече шест месеца?
– Тази теза е абсурдна! Първо, защото всъщност управлява назначено от президента правителство, както е според Конституцията. Обвиняват го политическите партии, които не можаха да преодолеят партийните си интереси и егото на своите лидери, и два пъти не успяха да съставят редовно правителство.

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова инициираха срещи, създаваха мостове между партиите, но те не поискаха да се разберат. В 45-я парламент партиите почти не можеха да разговарят помежду си, а в 46-я се разиграха много низки страсти. Така че служебното правителство управлява не поради желанието за власт на Румен Радев, а поради неспособността на партийните лидери да проведат диалог и да съставят редовно правителство за връщане на държавността. Махане на мутрите от управлението и създаването на програма, която да върне България на едно достойно място в Европа, защото сме първи по смъртност, първи по корупция, последни по доходи, първи по бедност. „Завоювали“ сме печалните първи места и това не може да продължава повече. Политическите партии сега ще се явят на трети избор. Той даже няма да е поправителен, това е ликвидационна сесия. Ако те и този път не успеят да съставят правителство, мисля, че народът няма да изтърпи пореден провал. Докато президентът Радев и вицепрезиденът Йотова достойно защитиха името на институцията „президентство“.

– Господин Гранитски, как едно издателство като Вашето, което се занимава с българска литература, успява да работи в тази криза?
– Всяко едно национално отговорно издателство трудно работи в тази продължаваща вече години наред криза, но според мен, главният проблем е в липсата на стратегическа концепция на нашите политици и държавници през последните 10 -15 години какво да се прави в областта на културата, на духа, образованието.

По тази причина, както виждаме, постоянните импровизации, които се маскират зад поредни бомбастично огласени реформи в областта на образование и култура, пък и в здравеопазване и в социалната сфера, не водят до нищо добро, тъй като не са подготвени. С много малко изключения, и неподготвени хора се занимават с така наречените реформи, „калинки“, които безпрепятствено се шляят по министерства и агенции и ето резултатът. Така че, делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Издатели като нашето издателство, които имат съвсем друга мисия и стратегия – за подкрепа на българската култура, литература, съхраняване на българската идентичност, се спасяват сами. Полагаме големи усилия, но не се оплакваме, приели сме това като мисия и задача на живота.

*Публикуваният материал е предоставен от щаба на ИК „Румен Радев – Илияна Йотова“, във връзка с изборите за президент и вицепрезидент на Република България, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. Кандидатите за президент и вицепрезидент Румен Радев – Илияна Йотова са под номер 6 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две коли се удариха тежко на кръстовището на „Еса“ (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа стана на днешния Никулден, 6 декември, в Габрово. Произшествието се случи на възловото кръстовище в кв.“Младост“, образувано между бул.“Могильов“ и ул.“Зелена ливада“, известно сред местните като „Еса“.

Пътният инцидент е възникнал около 14.00 часа. Ударили са се лек автомобил „Киа“ и „Форд Фюжън“, видя репортер на „Габрово Нюз“, който посети мястото на катастрофата, малко след настъпването ѝ. „Киа“-та се е движела направо по булеварда, в посока от стадион „Априлов“ към кв.“Трендафила“.

В зоната на кръстовището се е сблъскала с движещия по бул.“Априлов“ в обратна посока и завиващ наляво към ул.“Зелена ливада“ лек автомобил „Форд“. И двете коли са преминали на зелен светофар, като по всяка вероятност се касае за отнето предимство отстрана на водача на „Форд“-а.

На мястото на катастрофата веднага пристигнаха полицейски екипи и такива на спешна помощ, и пожарната. По непотвърдена информация по-сериозно е пострадал водачът на „Киа“-та, който е бил транспортиран с линейка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, където ще бъде установено неговото състояние. Шофьорът на „Форд“-а също е бил откаран в лечебното заведение. Пробите за алкохол за отрицателни.

Отзовалият се екип на полицията извърши оглед и запази местопроизшествието, видя още репортерът на „Габрово Нюз“. От катастрофиралите автомобили има изтекли по пътното платно течности, което ще наложи районът да бъде обезопасен, след като колите бъдат изтеглени от мястото.

Пътният инцидент предизвика известни затруднения в движението. Малко след 16.30 часа колите бяха преместени от местопроизшествието.

*Публикуваната информация е актуализирана в 16.35 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица