Свържи се с нас

Новини

Светлана Шаренкова и Иван Гранитски в Габрово за подкрепа на Радев – Йотова

Published

on

Издателите Светлана Шаренкова и Иван Гранитски бяха в Габрово, за да заявят своята подкрепа за нов мандат като президент и вицепрезидент на Румен Радев и Илияна Йотова. Двамата представители на Инициативния комитет, издигнал Радев и Йотова за втори мандат на „Дондуков“ 2, разговаряха с граждани на Габрово в офиса на кандидат – президентската двойка, намиращ се на пешеходната улица „Радецка“.

Много въпроси изискваха ясни и категорични отговори – за кризата в страната, отговорността на политиците, перспективата за управление, възможностите за промяна на негативните тенденции в социалната и икономическата сфера, образованието и културата.

– Госпожо Шаренкова, Вие сте част от Инициативния комитет на настоящия президент Румен Радев. Кои според вас са предимствата на господин Радев пред опонента му Анастас Герджиков?
– Бях в инициативния комитет на Румен Радев преди шест години и тогава ние дадохме на кредит доверието си на господин Радев. Илияна Йотова я познаваме от години и бяхме уверени в нейната политическа експертиза.

Румен Радев оправда това доверие и не само, той надгради обещанията, които беше дал. Той ги изпълни, остана заедно с народа. Когато миналата година на улицата излязоха нашите деца, излязоха не само в София, но и в цялата страна. Излязоха българите по цял свят срещу мафиотско-мутренското управление. Радев стана лидер на тази народна съпротива. Той оглави надеждата на хората за една нормалност, за връщане на държавността в полза на хората. Всъщност, неговият свит юмрук е юмрукът на единството на нацията, в името на тази държавност.

Предимствата му пред Герджиков? Първо, той няма нужда да доказва, че е държавник. Доказал го е през тези пет години. Докато Герджиков тепърва трябва да обяснява подкрепата на ГЕРБ от гледна точка на пълните шкафчета с кюлчета злато, от гледна точка на изтичането на милиарди от бюджета и предварително раздаване на пари, пример – магистрала Хемус.

– Как бихте коментирали непрекъснатите нападки и твърдения на опонентите на настоящия президент, че той управлява с еднолична власт вече шест месеца?
– Тази теза е абсурдна! Първо, защото всъщност управлява назначено от президента правителство, както е според Конституцията. Обвиняват го политическите партии, които не можаха да преодолеят партийните си интереси и егото на своите лидери, и два пъти не успяха да съставят редовно правителство.

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова инициираха срещи, създаваха мостове между партиите, но те не поискаха да се разберат. В 45-я парламент партиите почти не можеха да разговарят помежду си, а в 46-я се разиграха много низки страсти. Така че служебното правителство управлява не поради желанието за власт на Румен Радев, а поради неспособността на партийните лидери да проведат диалог и да съставят редовно правителство за връщане на държавността. Махане на мутрите от управлението и създаването на програма, която да върне България на едно достойно място в Европа, защото сме първи по смъртност, първи по корупция, последни по доходи, първи по бедност. „Завоювали“ сме печалните първи места и това не може да продължава повече. Политическите партии сега ще се явят на трети избор. Той даже няма да е поправителен, това е ликвидационна сесия. Ако те и този път не успеят да съставят правителство, мисля, че народът няма да изтърпи пореден провал. Докато президентът Радев и вицепрезиденът Йотова достойно защитиха името на институцията „президентство“.

– Господин Гранитски, как едно издателство като Вашето, което се занимава с българска литература, успява да работи в тази криза?
– Всяко едно национално отговорно издателство трудно работи в тази продължаваща вече години наред криза, но според мен, главният проблем е в липсата на стратегическа концепция на нашите политици и държавници през последните 10 -15 години какво да се прави в областта на културата, на духа, образованието.

По тази причина, както виждаме, постоянните импровизации, които се маскират зад поредни бомбастично огласени реформи в областта на образование и култура, пък и в здравеопазване и в социалната сфера, не водят до нищо добро, тъй като не са подготвени. С много малко изключения, и неподготвени хора се занимават с така наречените реформи, „калинки“, които безпрепятствено се шляят по министерства и агенции и ето резултатът. Така че, делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Издатели като нашето издателство, които имат съвсем друга мисия и стратегия – за подкрепа на българската култура, литература, съхраняване на българската идентичност, се спасяват сами. Полагаме големи усилия, но не се оплакваме, приели сме това като мисия и задача на живота.

*Публикуваният материал е предоставен от щаба на ИК „Румен Радев – Илияна Йотова“, във връзка с изборите за президент и вицепрезидент на Република България, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. Кандидатите за президент и вицепрезидент Румен Радев – Илияна Йотова са под номер 6 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Използвайте по предназначение контейнера за дървесни отпадъци

Published

on

Община Трявна призовава всички граждани да използват контейнера за дървесни отпадъци в града по предназначение и в него да не бъдат изхвърляни друг вид отпадъци!

Апелът се отправя след като при последното извозване на металния съд в него са забелязани изхвърлени битови отпадъци като смачкани кашони и картони, полиетиленови торбички с пластмасови бутилки и друг вид едрогабаритни отпадъци.

Припомняме, че контейнерът бе доставен в Трявна през месец март тази година след сключено споразумение между Община Трявна и “Кроношпан България” ЕООД – преработвател на дървесина с изградени модерни съоръжения за рециклиране на дървесни отпадъци и услугата се ползва от всички наши граждани напълно безплатно за срок от 3 години.

Големият син съд е разположен до ул. “Белчо Белчев” и е с вместимост 38 куб. м. като основната цел е в него да бъдат изхвърляни само клони, стари и негодни за употреба дървени материали като шкафове, маси и пр., които в последствие се преработват и така отпадъчната дървесина отново се използва за производството на плочи (плоскости) от дървесни частици.

Извозването на дървените отпадъци веднъж седмично до предприятието във Велико Търново е в помощ и на Община Трявна, тъй като до март тази година местната власт извозваше този вид отпадъци до Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово и заплащаше за тяхното транспортиране до там.

Не на последно място, с предоставения метален контейнер се подобрява качеството на екологичната среда в Община Трявна и този вид отпадък успява да се рециклира, затова апелираме да не се злоупотребява с изхвърлянето на друг вид отпадъци в него!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово остава в тъмночервената зона

Published

on

Само 7 области в страната, сред които Габрово, остават в тъмночервената зона по показател 14-дневна заболяемост на 100 хил. души население. Другите области са Враца, Монтана, Перник, Русе, Софийска област и София–град. В жълтата зона, със заболяемост до 250 на 100 хил. души население, освен област Кърджали вече е и област Силистра.

Това става ясно от актуалната карта на 14-дневната заболеваемост, изготвена от Националния център по заразни и паразитни болести към 28 ноември т.г. 

В червената зона, където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души, към днешна дата се намират областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Спада и заетостта на болничните легла за пациенти с COVID-19. Към 5 декември 2021 г. 38% са свободните легла. 38,6% са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусната инфекция, а от интензивните легла в страната свободни са 32,3%.

Сто седемдесет и два са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 в област Габрово, а деветнадесет души са загубили битката за живота си с вируса през последните седем дни.

Данните, които обхващат периода от 30 ноември до 5 декември, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През изминалите седем дни общо 37 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 135 са били на домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 254 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са установените в Габрово, общо 100 души. Петдесет и две са положителните проби в Севлиево, по десет са тези в Дряново и Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Реконструирана е част от пътната мрежа по селата в Тревненско

Published

on

Реконструкцията на част от общинската пътна мрежа в малките населени места на територията на Община Трявна бе извършена от консорциумът ДЗЗД “Зимно поддържане – Трявна”, в състава на който влизат три фирми, отговарящи за превантивното поддържане и съответно доброто експлоатационно състояние на цялостната общинска пътна мрежа в региона.

Така, за последния един месец, служители на консорциума с необходимата специализирана техника и ресурс извършиха поддръжка на различни проблемни участъци от Общинската пътна мрежа, част от които – с. Драгневци, кв. Стояновци, с. Тодореците, с. Недялковци, с. Престой, с. Енчовци и в кв. Късовци, и кв. Ствоевци в кметство Плачковци, които създаваха неудобство на местното население при придвижването им към останалите населени места.

В т. нар. “Дясна махала” на село Драгневци е положен нов линеен отводнител, който ще допринесе за по-лесното и ефективно оттичане на водите при последващи обилни валежи и е прокопана нова отводнителна канавка, извършен е и ремонт с полагане на нова асфалтова настилка върху компрометиран участък от пътя.

Поставени са също нови еластични предпазни огради/мантинела/ в селата Тодореците, Стояновци и по стария път към с. Престой. Общата дължина на поставените предпазни съоръжения е 192 м.

Участъци, с компрометирана асфалтова настилка по пътя към кв. Късовци и селата Стоевци, Енчевци и Престой, са запълнени с топла асфалто-бетонна смес.

Община Трявна и ДЗЗД “Зимно поддържане – Трявна” продължават с планираните превантивни дейности и цялостната поддръжка на общинската пътна мрежа през следващите зимни месеци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица