Свържи се с нас

Новини

Връчиха почетните отличия на Габрово

Published

on

На стилна церемония, в деня на народните будители, в зала „Възраждане“ бяха връчени почетните отличията на Община Габрово за принос към развитието на града.

„Денят на будителите се оказа съвсем подходящ за хората, за които ще ви разкажем днес, защото с делата и мечтите си, те движат напред не само своите каузи, но и целия ни град. Те създават иновации, разбиват стереотипи, пишат книги, даряват, успяват да останат винаги деца, надбягват целия свят или вярват силно във възможностите на другите и ги водят и подкрепят по пътя към успеха. Понякога дори са излезли извън времето и физическото тяло и респектират с възраст от 160 пълноценни и пълни с изкуство години и заявка за поне още толкова. Всички тях ги обединява едно – успехът им е с адрес Габрово. Доброто им е с адрес Габрово“, заяви в началото на церемонията председателят на Общинския съвет Климент Кунев.

Кметът на града Таня Христова поздрави с думите: „Габрово е доказателството, че духът на мястото определя развитието на един град. Днес в нашия град хората, които наричаме съвременни будители имат шарен профил и нови предизвикателства. Но всички те ни вдъхновяват, за да си повярваме, че можем. Правят ни горди с успехите си, като носят радост на целия град. И най-важното – дават ни надежда. Защото са едни от нас – от семейството ни, наречено Габрово – и доказват, че неговият дух продължава да бъде борбен, буден, просветителски и жив. Днес имаме още един повод да се поздравим. Точно преди 1 година на 1 ноември беше осветен новият храм в кв. Младост. Използвам възможността да кажа благодаря за добрините, които случваме заедно в нашия град, обединени от смислени и благородни каузи, включително срещу предизвикателствата, с които живеем. Именно в тези добри каузи се проявява най-истински и най-съвършено любовта ни към Габрово и възможността да се поздравим с това, че сме общност!“.

Церемонията започна с връчването на почетен знак на град Габрово на Държавен куклен театър – Габрово за високи художествено-творчески постижения, значим принос в сферата на културата и по повод 50 години от неговото създаване.

За дългогодишната му родолюбива дейност, като обществен, просветителски и културен център и по повод 160-ата годишнина от неговото създаване почетен знак на град Гарово заслужи и Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861 г. Посмъртно с отличието Почетен знак на град Габрово, за безспорни заслуги в развитието на габровския спорт, беше удостоен Веселин Георгиев (1956 – 2021 г.) – дългогодишен треньор по лека атлетика. За почетен гражданин на град Габрово, заради своите високи спортни постижения, беше обявен габровският лекоатлет, вицеолимпийски шампион от Параолимпийските игри 2020, проведени в Токио през 2021 г. Християн Стоянов. С титлата Почетен гражданин на град Габрово бяха удостоени и трима представителни на академичните среди.

Посмъртно званието бе присъдено на академик Петър Кралчевски – виден български учен, изследовател и участник в създаването на Технологичния парк към Технически университет – Габрово. За своето творчество, свързано с Габрово и по повод 65-ата му годишнина, почетен гражданин на град града стана писателят Христо Стоянов.

Музикалните поздрави към гостите на церемонията отправиха Габровски камерен оркестър и талантливи възпитаници на Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861 г.“. Церемонията завърши с думите на архиерейския наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев: „Будителството има задачата да прави от нас добри човеци. И доброто да показва, че е безконечно!“

Повече снимки от събитието вижте на фейсбук страницата на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

„ТЯ в Габрово – декемврийска среща“

Published

on

Доброволческият екип на „ТЯ в Габрово“ към Фондация „Екатерина Каравелова“ отбелязва Международния ден на доброволеца 5-ти декември и края на 2022 година със събитие на 7-ми декември, сряда, от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Говорителки на „ТЯ в Габрово – декемврийска среща“ ще бъдат Мартина Денева-Венкова и Ренета Колева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните габровки и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в разнообразни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Мартинa Денева-Венкова е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.

Ренета Колева до 2021г. е главен учител по български език и литература в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, а паралелно с това се е заела с научно- творческото изследване на художествени текстове. За нея да бъдеш учител е привилегия, призвание и огромно предизвикателство в динамичния ХХІ век.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 7-ми декември от 17:30 часа в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица