Свържи се с нас

Новини

Трявна отбеляза Деня на народните будители

Published

on

Община Трявна отбеляза 1 ноември – Денят на народните будители. Поради усложнената епидемиологична обстановка и увеличения брой на заболели от КОВИД-19 в региона и в страната, тази година празникът премина без тържествена церемония.

Поднесени бяха само цветя от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и председателя на Общински съвет инж. Стефан Петров в знак на уважение и преклонение пред книжовните, просветни и революционни дела на всички знайни и незнайни български народни будители, благодарение на които днес имаме изградени и съхранени духовни ценности и национално самосъзнание.

По програма първо бяха поднесени цветя пред барелефа на поп Йовчо пред родната му къща в Трявна. Летописецът на българските хроники, произлизащ от най-стария известен тревненски род – този на Кросневците. Според историческите данни, трудът му обхваща близо двувековен период от времето на Османско владичество – от 1680 до 1869 год., като неговите записки впоследствие са продължени от наследниците му.

Кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет преклониха глави и пред барелефа на проф. Пенчо Н. Райков пред Райковата къща за приноса на българският химик в областта на органичната химия, както и в образователната система.

Отбелязването на празника продължи с поднасяне на цветя пред бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в градинката пред централния вход на СУ “Петко Р. Славейков”. Своята почит за просветното и книжовно дело на баща и син Славейкови отдадоха и преподаватели от едноименното училище.

Съвместната почит на общинското и училищното ръководство продължи и пред паметника на Петко Славейков в парка пред Районен съд – Трявна. В Деня на народните будители, уважение и почтителност бяха отдадени и към светлото, богато, творчество на най-малкия син от семейство Славейкови – поетът Пенчо Славейков.

Празничната програма завърши с поднасяне на цветя пред паметника на Ангел Кънчев – тревненският революционер, превърнал се в подвижник и верен помощник на Васил Левски при изграждането на вътрешната революционна организация. Народен будител, проявил силно национално чувство и следвал твърдо убеждението, че трябва да се включи в борбата за свобода на отечеството ни!

Денят на народните будители за първи път се чества в Пловдив през 1909 година. Официално 1 ноември е обявен за празник на всички книжовници, просветители, училищни и читалищни дейци, български революционери през 1923 год. с указ на княз Борис III, след предложение на тогавашния министър на просвещението – Стоян Омарчевски през 1922 год. П

разникът се отбелязва в цялата страна до 1945 год., когато е отменен и повторно се възобновява през 1992 год. със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание. Като будители най-често са споменавани личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Иван Рилски и други.

Община Трявна още веднъж поздравява всички съвременни културни и просветни дейци и им пожелава да бъдат здрави и да не спират да бъдат онези духовни будители, от които България има най-голяма нужда. Честит празник!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

„ТЯ в Габрово – декемврийска среща“

Published

on

Доброволческият екип на „ТЯ в Габрово“ към Фондация „Екатерина Каравелова“ отбелязва Международния ден на доброволеца 5-ти декември и края на 2022 година със събитие на 7-ми декември, сряда, от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Говорителки на „ТЯ в Габрово – декемврийска среща“ ще бъдат Мартина Денева-Венкова и Ренета Колева.

„ТЯ в Габрово“ представя активните габровки и дава възможност на момичета и жени с различни истории, работещи в разнообразни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Мартинa Денева-Венкова е изложбен дизайнер и изследовател, работещ за развитието на музеите в България. Тя е част от екипа на Музея на хумора и сатирата в Габрово, а в самостоятелната си практика работи и с други български музеи. През 2020 г. започва докторантско изследване при БАН, с което цели да създаде наръчник с добри практики и стандарти при проектирането на съвременни изложби и вълнуващи музейни разкази.

Ренета Колева до 2021г. е главен учител по български език и литература в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, а паралелно с това се е заела с научно- творческото изследване на художествени текстове. За нея да бъдеш учител е привилегия, призвание и огромно предизвикателство в динамичния ХХІ век.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 7-ми декември от 17:30 часа в ресторант „Сопрано“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица