Свържи се с нас

Новини

Блестящо представяне за плувците на „Викинг“

Published

on

Блестящо представяне за плувците от СК“Викинг“ по време на международния турнир „Бриз“. Ивайла Йонкова спечели 2 златни медал.

Международният турнир по плуване „Бриз“ 2021 премина при изключително голям интерес. Надпреварата в „Парк Арена ОЗК“, проведена от 8-ми до 10-ти октомври бе организирана от плувен клуб „Бриз“ – гр. Бургас , Община Бургас и БФПС, и събра 466 състезатели от 36 плувни клуба. Прекрасното закрито спортно съоръжение даде възможност на състезателите да реализират максимално своите възможности.

СК „Викинг 2008 – Севлиево” бе представен блестящо от 5 състезатели , които стартираха в 3 възрастови групи. Във възрастова група D ( род. 2009 – 2010 г.) севлиевския клуб представиха Ивайла Йонкова (р. 2009 г.), Яна Петкова (р.2010 г.) и Момчил Баев (род.2010 г.). След изключително силно участие Ивайла Йонкова успя да спечели 2 златни медала на 100 и 200 метра гръб и 1 бронзово отличие на 50 м гръб.

Стойностното ѝ постижение в дисциплината 200 м гръб бе сериозна заявка за медал от предстоящото Държавно първенство на 25-метров басейн през декември. Показаният резултат я нареди на 4-то място в класацията за най-добри постижения при момичетата от групата.

Отново отлично представяне на Яна Петкова, която след много стабилно плуване успя да се противопостави на по-големите момичета от групата и заслужено спечели 3 медала – сребърен на 100 м. съчетано плуване и 2 бронзови в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай.

Съотборникът ѝ Момчил Баев направи също успешни стартове. В дисциплината 200 м. бруст той се класира на престижното 4-то място, а на 100 м. съчетано зае 9-то място в класирането.

В група D (род.2007-2008 г.) СК „Викинг“ бе представен отлично от Лилия Криндова ( род.2008 г.), която също успя да се изкачи на почетната стълбичка като спечели бронзов медал в дисциплината 50 м бътерфлай.

С най-добро лично постижение Лилия се класира на 5-то място в старта на 50 м. св. стил и бе с най-добър резултат за родените през 2008 г. момичета в групата.

В група Е ( род. 2011 г. и след това) отборът бе представен от Хелена Йонкова (род. 2012 г.). Състезателката плува с много голямо желание като показаният резултат в дисциплината 50 м гръб я класира на 18-то място.

Със спечелените 7 медала камерният отбор на СК „ Викинг 2008 – Севлиево“ успя да се нареди на 16-то място в отборното класиране по медали от 36 отбора и достойно защити доброто име на клуба.

Имайки в предвид обективните обстоятелства и невъзможност на състезателите да водят плувна подготовка в Севлиево , спечелените медали са много ценни за клуба, защото треньори, състезатели и родители отделят изключително много време и средства да пътуват вече месец и половина за всяка тренировка до най-близки съседни градове .

Във възрастова група (род.2008-2009 г.) се състезаваха Лилия Криндова, Теодора Христова, Мария Василева родени 2008 г. и Ивайла Йонкова (род. 2009 г. ).

Отлично плуване на Ивайла в дисциплините 100 и 200 м гръб, в които постигна най-добри лични постижения, съответно 8-мо и 9-то място. Особено стойностно бе плуването ѝ на 200 метра, в което постижението ѝ бе второ за род.2009 г.

Лилия Криндова се състезава много добре като постигна най-добри лични постижения във всички стартове. Най-стойностни бяха постиженията ѝ на 50 и 100 метра свободен стил, в които се класира на 12-то и 13-то място.

Мария Василева плува най-добре в дисциплината 50 м бруст, в която се класира на 19-то място. Двете 12-ти места постигнати в двете щафети 4х50 метра свободен стил и 4х50 м. смесена, затвърдиха успешното участие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица