Свържи се с нас

Новини

Крум Дончев: БСП категорично подкрепя Румен Радев за втори мандат

Published

on

Г-н Дончев, отново сте водач на БСП в област Габрово, където несъмнено показахте загриженост за региона по време на 45-тия и 46-тия парламент. Успяхте ли да спечелите доверието на габровци?
– За мен е чест да бъда отново водач на БСП в област Габрово. Място, на което получих не само истинско и приятелско отношение, но и много силна подкрепа, която със сигурност не е заради мен самия, а заради онзи силен дух на сплотеност и екипност, които ни съпътстваха по време на предходните две кампании. Както в спорта, а също така и в целия си житейски път съм твърдял, че когато сме заедно и сплотени, сме по-силни, по-знаещи, по-можещи! Благодаря на ръководството на БСП и Националния съвет за възможността да остана и работя в област Габрово и ЗА област Габрово. Благодаря на структурите ни в Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново, за доверието към мен, за номинациите, отдадеността и искрената подкрепа. Листата ни е изпълнена с хора, които бяха много активни и подкрепяха общите ни действия в предходните два парламента, хора които истински милеят за региона и родното си място. Щастлив съм, че имам такива колеги.

Трета кампания за една година, нормално ли е това?
– Категорично не е нормално. За най-голямо съжаление ще се наложи отново да преминем през избори. Не бих желал да посочвам или да виня никого, но със сигурност няма гражданин, който да го одобрява.

Защо политическите партии не успяха да намерят общ език?
– Станахме свидетели на грозни междуличностни обиди, които от своя страна затвориха врати за бъдеща комуникация между парламентарно представените партии. Ние, от БСП постоянно търсихме диалогичност на базата на консенсус, но такъв не се намери за съжаление. Срещнаха се трудности дори и на ниво конкретизиране и приемане на актуализацията на Бюджета, което от своя страна допълнително нагнети напрежение в пленарна зала.

В следващия парламент ще успеете ли да го намерите?
– Бих казал, че това е задължително и наложително. Управлението на страната, в условията на предстоящите тежки месеци, задължава политическите партии да преглътнат и забравят своя егоизъм и да пристъпят към отговорни действия.

БСП заяви, че категорично подкрепя президента си Румен Радев?
– Няма абсолютно никакво колебание относно подкрепата ни към президента Румен Радев за втори мандат. Спомням си доста добре момента, в който го издигнахме за президент в първия му мандат, и разбира се усилията, които всеки от нас положи за неговото избиране. Той доказа, че не само е достоен президент, но и човек, носещ в себе си много висока доза патриотизъм. През изминалите пет години заедно с президента показахме, че истински желаем да променим модела на управление в България, борейки се срещу една много добре смазана корупционна машина. Най-важното, което видяхме през този период е, че повечето проблеми, за които БСП говори от парламентарната трибуна, като Българската банка за развитие, „Автомагистрали“, инхаус процедурите, проектирането на язовирите и тяхната рехабилитация, здравеопазването и още много други, се оказаха реалност, като доказателството за всичко това е активното им използване в общественото пространство от така наречените „нови партии“.

Ние от БСП, заедно с Румен Радев, знаем точно къде са пробойните в този порочен модел на управление и сме категорични, че няма да се откажем, защото това е единственият път за поемане на страната ни в друга, по-добра посока. България се намира на дъното на всички класации, както в Европа, така и в световен мащаб, и единственият въпрос, който изниква пред всички нас е – ЗАЩО, защо стигнахме до тази грозна и недостойна картинка?!? Няма никакви съмнения, че целият този кошмар е неразривно свързан с управлението на страната през последните 10 и повече години, в основата, на които се крие бездействието в името на общото и чисто човешко благо, и действията, насочени към облагодетелстване само на близките до предишната власт кръгове.

Налагат ли се спешни действия в момента от работещ парламент и какви ще бъдат те?
– В следствие на цялото това бездействие, ние се намираме на прага на една много сериозна икономическа и социална криза, криза на доходите на хората, криза свързана с невъзможността човек да си купи храна, да си плати тока или още повече да отглежда нормално децата си. Крайно необходимо е в така създалата се ситуация да се реагира незабавно и то само и единствено с работещ парламент, и легитимно избрано правителство.

Ние, от БСП призоваваме за разум, спокойствие, диалогичност, добре обмислени действия и решения. Започваме незабавни срещи със синдикати и работодатели, за да търсим заедно с обществото ни изход от тази изключително трудна ситуация. Наложително е да реагираме незабавно, за да постигнем ефект в колкото се може по-кратки срокове.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Криминалисти от Габрово хванаха над 6 кила марихуана (снимки)

Published

on

Криминалисти от Габрово иззеха над 6 килограма марихуана, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Полицейската операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, е била проведена на 4 октомври.

В село Здравковец за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Дайхацу“, управляван от 53-годишен габровец.

По надлежния ред било установено, че водачът шофирал след употребата на метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия в имот в селото, ползван от габровеца, където били установени 20 растения от рода на конопа, някои от които достигащи височина над 3 метра. Отделената от листна маса – над 6 кг, реагирала на марихуана след направения полеви наркотест.

Допълнително криминалистите открили в жилището на мъжа в Габрово суха зелена листна маса с тегло 0.267 кг, реагирала отново на марихуана. Габровецът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почина Йордан Ташков, дългогодишен учител и директор на ПМГ – Габрово

Published

on

На 5 октомври 2022 г внезапно почина Йордан Ташков, който беше дългогодишен преподавател и директор на Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово.

Тъжната новината оповестиха от образователната институция. От основаването на Гимназия работи в нея като учител, а впоследствие и директор.

Йордан Ташков завършва магистратура в Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Бил е преподавател по естествени науки в Мароканския лицей в Казабланка и директор на БСОУ „Петър Берон” в Прага. Носител на почетния знак на Община Габрово през 2017 г. и на община Прая да Витория – Испания, както и на много други отличия – почетно отличие „Неофит Рилски”, носител на годишната награда на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, на „Златен Херон” за принос в развитието на Община Габрово, на златен медал на Европейската комисия за проекта „Европа в училище”.

Ташков е член на Европейското образователно общество със седалище в Брюксел.

Участвал е в множество европейски образователни проекти на Европейската агенция „Сократ” с партньори Франция, Испания, Финландия, Норвегия и др.

Владее френски и руски език.

Йордан Ташков е роден на 15.02.1943 г. в Габрово. Женен е, с една дъщеря. Той бе в състава на Общински съвет – Габрово, мандат 2019 – 2023 година.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ и Държавен архив – Габрово изказват най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 7 октомври от 12.00 часа в храма „Успение на Света Богородица“.

Зареди още

Икономика

МРРБ ще финансира 4 приоритетни инфраструктурни проекти в региона

Published

on

Четири инфраструктурни проекта от област Габрово влизат в обхвата на одобрения от Министерски съвет списък за финансиране на инвестиционни проекти на общините, приет с Решение на Правителството от 28 септември.

В списъка са включени 234 обекта на обща стойност 406 374 769 лв. За нашия регион ще бъдат финансирани проекти на стойност над 6 млн лв – два от тях са свързани ВиК инфраструктура в общините Габрово и Севлиево.

За община Габрово това са рконструкцията на водопровод и канализация по ул. „Златна нива“ и ул. „Зелена ливада“, а за община Севлиево средста са предвидени за реконструкцията на довеждащия водопровод до ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон за питейна вода (участък: Източен водопровод, клон ПСПВ „Стоките“ до р.ш. при с. Буря – с. Добромирка -етап 2, участък № 1 водопровод от т. 570 до т. 700 с L1=4205,35 м).

Другите два проекта са свързани с ремонт на пътища и обхващат общините Трявна и Дряново. В Трявна се предвижда рехабилитацията и/или реконструкция на участък с дължина 5,500 км от общински път.

Четвъртият проект, който ще бъде финансиран, е реконструкцията на общинския път Трявна – Царева ливада – Куманите.

Одобрените обекти са предложени от Националното сдружение на общините в Република България. Избрани са тези, които имат проектна готовност, разрешения за строеж и са посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни.

Условието е МРРБ да финансира 50% от стойността им, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение и второто през месец декември 2022 г.

С приетото решение се отменя одобрения Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, приет с решение на Министерски съвет № 576 на от 01.08.2022 г., тъй като в Приложение № 1 към него са включени обекти, за чието изпълнение са заложени дейности, реализацията на които е нецелесъобразна и е извън обхвата на провежданите политики и бюджетни програми на МРРБ.

Освен това, за част от включените в списъка обекти няма информация дали имат документална готовност за изпълнение. Пълният списък с обектите можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица