Свържи се с нас

Новини

Общината ще изтегли кредит за ремонта на Дома на културата

Published

on

Общински съвет – Габрово реши, Община Габрово да сключи договор за кредит с финансова институция (Регионален фонд за градско развитие АД / Банка ДСК АД), по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг, с цел осигуряване на средства за собствен принос за реализацията на проект „Развитие на културната инфраструктура в община Габрово чрез обновление и модернизация на Дом на културата „Емануил Манолов“.

Новината съобщиха от местната общинска администрация. Максималният размер на дълга е 2 250 000 лева. Предложението за ползване на кредита бе представено на публично обсъждане, проведено на 18 август т.г.

Основната цел на проекта е да се осъществят дейности по основен ремонт и реконструкция на Дом на културата „Емануил Манолов“, както и доставка на необходимото оборудване, като част от цялостната модернизация на сградата, водещо до подобряване качеството на предоставяната услуга и културния живот в града.

Общата стойност на проекта е 6 502 827 лв. с ДДС, от които: 3 716 960 лв. – безвъзмездна финансова помощ; 2 785 867 лв. – съфинансиране от Община Габрово като бенефициент в т.ч. : 2 249 950 лв. – финансов инструмент – заемен ресурс. 535 917 лв. – от бюджета на Община Габрово.

В рамките на проекта ще се извърши реконструкция на сградата и прилежащото дворно пространство, като ще се запазят всички основни параметри на съществуващата сграда, като функция и обем.

Ще се промени бройката и разрядката на местата в залата и на балкона, съгласно изискванията на пожарната безопасност и европейските норми за комфорт и удобство. Предвижда се ново оборудване на гримьорните, ремонт на покривите, плочника и терасите, пълна подмяна на старата и негодна към момента отоплителна система, както и направата на аварийна вентилация.

Предвижда се осигуряване на достъпна архитектурна среда и подобряване достъпа за лица с увреждания, доставка на оборудване и обзавеждане, озвучителна система, мултимедия, озвучаване за репетиционни зали и фоайе, система от камери за запис и стрийминг, осветление и др. Продължителността на проекта е 26 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Информационна кампания за възможностите за еврофинансиране в Трявна

Published

on

На 28 октомври, четвъртък, Областният информационен център и Националната служба за съвети в земеделието ще проведат кампания за възможностите по оперативните програми на Европейския съюз.

Със съдействието на Община Трявна, двата екипа ще разположат своя информационен щанд в парка пред сградата на Районния съд в Трявна. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч.

“Ще извършваме индивидуални консултации на всички желаещи и заинтересовани граждани на Трявна във връзка с текущите и бъдещи възможности за финансиране със средства от Европейския съюз“, обясни управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева.

Информационната кампания на открито ще се проведе съобразно наложените противоепидемични мерки със Заповед на Министъра на здравеопазването, влезли в сила от 21 октомври т.г.

Задължително е носенето на предпазна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. На щанда ще бъдат разположени и предоставяни дезинфектанти за ръце и маски за лице и раздаваните рекламни материали ще бъдат в индивидуални пакети.

В допълнение, екипът на ОИЦ-Габрово информира, че е ваксиниран и при проверка от съответните органи може да представи “зелен сертификат”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица