Свържи се с нас

Новини

Общината ще изтегли кредит за ремонта на Дома на културата

Published

on

Общински съвет – Габрово реши, Община Габрово да сключи договор за кредит с финансова институция (Регионален фонд за градско развитие АД / Банка ДСК АД), по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг, с цел осигуряване на средства за собствен принос за реализацията на проект „Развитие на културната инфраструктура в община Габрово чрез обновление и модернизация на Дом на културата „Емануил Манолов“.

Новината съобщиха от местната общинска администрация. Максималният размер на дълга е 2 250 000 лева. Предложението за ползване на кредита бе представено на публично обсъждане, проведено на 18 август т.г.

Основната цел на проекта е да се осъществят дейности по основен ремонт и реконструкция на Дом на културата „Емануил Манолов“, както и доставка на необходимото оборудване, като част от цялостната модернизация на сградата, водещо до подобряване качеството на предоставяната услуга и културния живот в града.

Общата стойност на проекта е 6 502 827 лв. с ДДС, от които: 3 716 960 лв. – безвъзмездна финансова помощ; 2 785 867 лв. – съфинансиране от Община Габрово като бенефициент в т.ч. : 2 249 950 лв. – финансов инструмент – заемен ресурс. 535 917 лв. – от бюджета на Община Габрово.

В рамките на проекта ще се извърши реконструкция на сградата и прилежащото дворно пространство, като ще се запазят всички основни параметри на съществуващата сграда, като функция и обем.

Ще се промени бройката и разрядката на местата в залата и на балкона, съгласно изискванията на пожарната безопасност и европейските норми за комфорт и удобство. Предвижда се ново оборудване на гримьорните, ремонт на покривите, плочника и терасите, пълна подмяна на старата и негодна към момента отоплителна система, както и направата на аварийна вентилация.

Предвижда се осигуряване на достъпна архитектурна среда и подобряване достъпа за лица с увреждания, доставка на оборудване и обзавеждане, озвучителна система, мултимедия, озвучаване за репетиционни зали и фоайе, система от камери за запис и стрийминг, осветление и др. Продължителността на проекта е 26 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Дядо Коледа ще раздава подаръци в Terra Mall – Габрово

Published

on

Дядо Коледа ще зарадва с подаръци всички добри деца в Габрово. Коледното тържество ще се проведе на 23 декември от 11.00 часа на сцената на Тера Мол – Габрово.

Заедно с Добрия белобрад старец ще бъде и Снежанка, а за празничното настроение на всички ще се погрижат с музикални изпълнения възпитаниците на Музикална школа „Звезди в аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви.

Всички предварително опаковани и надписани подаръци родителите могат да доставят до 22 декември в администрацията на Тера Мол, етаж 3. За допълнителна информация позвъните на тел: 0886 248 892.

Всички присъстващи на празника деца ще получат и подарък – изненада.

Зареди още

Любопитно

Рождественски концерт „Свята нощ“

Published

on

В празничния месец декември и по повод светлите Рождественски празници, Камерният детски хор към Ротари клуб Габрово и тази година дарява габровци с концерта „Свята нощ“. Това е годишният концерт на момчетата, който и този път обещава да е различен.

Репертоарът включва изпълнения на празнични песни, преработка за детско хорово изпълнение. Мястото е новият храм „Свети Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в кв. Голо бърдо.

Освен хора на габровските момчетата, в програмата са включени поетични композиции в изпълнение на деца от детските градини „Дъга“, „Младост“,„Радост“, „Явор“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Празнични песнопения ще изпълни Мъжки хор при Храм „Успение Богородично“ Габрово. Заповядайте на 11-тия ден от декември от 17.30 часа.

Зареди още

Култура

Трио Звън и „Хопни ми тропни ми” в телевизия BBR TV

Published

on

„В Сливовица традициите оживяват в коледно-новогодишен концерт…” Така започват своя репортаж домакините на събитието, а медиен партньор на проявата стана телевизия BBR TV. Поканата за севлиевското участие дойде от Драган Драганов – художествен ръководител на Фолклорна танцова формация „Земляци” и хореограф в ансамбъл „Искра” Велико Търново.

Двадесет години поддържал българския дух чрез фолклора в Англия, като ръководител на танцови формации. Приятелството му с трио „Звън” датира от 2019 г, когато на сцената в лондонския театър Мийлфилд чрез песни и танци оживя малка България.

В тясно сътрудничество се свързва вече и севлиевският танцов състав „Хопни ми, тропни ми”. Заедно с Пламен Христов –художествен ръководител на групата и Беньо Пенев- хореограф, се поставя ново начало и заявка за съвместни изяви.

Четири танцови и певчески формации сътвориха истински празник за жителите на великотърновското село Сливовица. На сцената на местното читалище „Просвета 1927“ рецитираха, танцуваха и пяха Трио „Калатина“ от гр. Г. Оряховица, ФТГ „Земляци“ от с. Горско Ново село и от гр. Севлиево ФТГ „Хопни ми тропни“ и Трио „Звън“.

Всички участници се раздадоха на сцената, а публиката бурно аплодираше изпълненията.

Вечерта завърши с народни хора на празнично украсения площад. Чрез тази телевизия, нашите сънародници зад граница ще имат възможност да се докоснат макар и за малко до своите корени и нашето изкуство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица