Свържи се с нас

Икономика

„Стани част от „МАТЕГА“ ООД“

Published

on

Производствената дейност на „МАТЕГА“ ООД се реализира в България, на територията на град Габрово, и е разположена на площ от 3 000 м2 .

Макар и млада, основана на 02.09.2020 г., фирма „МАТЕГА“ бързо се развива и вече е сред разпознаваемите компании в Габрово. Специализирана е в производството на компоненти за огнестрелни оръжия, системи за професионално обучение, СО2 пистолети, пушки, револвери и въздушни пистолети.

Ориентирана е предимно като вътрешногрупово производствено звено за марките CARL WALTHER, HÄMMERLI и UMAREX. Продукцията е предназначена за международния пазар.

„МАТЕГА“ ООД е високоефективна компания, с технологично усъвършенствано портфолио от услуги, базирани на немско-българско ноу-хау. Технологията се основава главно на CNC-изработка с най-съвременни машини с до 5-осни обработващи центрове. Прецизирането на елементите до готовия за монтаж продукт се извършва от висококвалифицирани специалисти чрез повърхностна ръчна работа.

За своето производство фирмата търси да назначи:

Оператор на CNC-машини

Основни изисквания:

• Подходящо образование и професионален опит на сходна длъжност

• Техническа грамотност за работа с CNC-машини и измервателна техника

• Отговорност, организираност, точност и прецизност в работата

Отговорности и задължения:

• Работа на обработващи центри с CNC;

• Настройка и управление на машината

• Изработка на детайли по предварително зададени чертежи и програми

• Контрол на качеството на детайлите според технологичната документация

Монтажник в производството

Основни изисквания:

• Отговорност, организираност, точност и прецизност в работата

• Професионален опит на сходна длъжност е предимство

• Техническа грамотност е предимство

Отговорности и задължения:

• Изпълнение на монтажни операции;

• Подготовка на компоненти за монтаж и опаковка;

• Извършване на ремонт и подмяна на необходимите части;

• Използване на ръчни инструменти, приспособления;

• Контрол на качеството на детайлите според технологичната документация;

• Изпълнява и други възложени задачи в рамките на плановото задание;

Оператор на дървообработващи машини

Основни изисквания:

• Отговорност, организираност, точност и прецизност в работата

• Подходящо образование и професионален опит на сходна длъжност е предимство

• Техническа грамотност е предимство

Отговорности и задължения:

• Работа с машини за дървообработване – циркуляри, банцинги и други машини за дървообработващата промишленост;

• Използване на ръчни инструменти, приспособления;

• Контрол на качеството на детайлите според технологичната документация;

• Изпълнява и други възложени задачи в рамките на плановото задание;

Работник, повърхностна обработка на детайли

Основни изисквания:

• Подходящо образование и професионален опит на сходна длъжност

• Техническа грамотност за работа с машини и измервателна техника

• Отговорност, организираност, точност и прецизност в работата

Отговорности и задължения:

• управление на стационарни или преносими машини за полиране и шлифоване;

• настройване на машини за полиране, шлайфане и пилене;

• работа с ръчни инструменти и прилагане на знания за абразивни материали и процеси на шлайфане

• Контрол на качеството на детайлите според технологичната документация

MATEGA предлага:

• Отлични условия на работа в професионален екип;

• Мотивиращо възнаграждение

• Дългосрочна заетост;

• Сигурност, стабилност и дългосрочна перспектива;

• Локация на компанията в рамките на град Габрово

За повече информация:
066/ 830 114
office@matega.bg
www.facebook.com/matega.bg

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица