Свържи се с нас

Новини

Разширяването на „синята зона“ в Габрово е факт

Published

on

Актуализация и разширение на зоните за платено и безплатно паркиране на територията на Габрово прие местният Общински съвет на заседание, което се проведе вчера, 30 септември.

Предложението за разширение на зоните и актуализацията на съществуващите е продиктувано от промени вследствие на реализирани инфраструктурни проекти, бъдещи такива, както и необходимостта от подобряване на организацията на движението и организацията на паркирането в централна градска част и намаляване на предпоставките за пътно-транспортни произшествия.

С актуализацията се регламентират и по-голям брой паркоместа, предназначени за хора с увреждания. По-голямата част от предложените паркоместа са във вече съществуващи райони за платено паркиране. (Можете да видите промените в ГИС системата на Община Габрово оттук. Новите места са обозначени със зелен цвят).

Обобщено, промените са:

Обособява се един нов район – 9
– с граници:
изток – река Янтра, запад – ул. „Македония“ и ул. „Лазар Донков“, север
– ул. „Съзаклятие“, ул. „Априловска“ и юг – кръстовище между ул. „Юрий Венелин“ и бул. „Априлов“.

Зоните за платено паркиране в новия район са: ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия ѝ паркинг от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. “Лазар Донков“; ул. „Иван Гюзелев“; ул. „Елисавета Попангелова“; ул. „Райчо Каролев“ от бул. „Априлов“ до ул. „Юрий Венелин“ и паркинг, намиращ се между ул. „Лазар Донков“ и ул. „Съзаклятие“.

В останалите, вече съществуващи райони, промените са:

В Район 1 /Драматичен театър/, се създава нова зона: Паркинг ул. „Баждар“ /връзка ул. „Чардафон“ – ул. „Скобелевска“/.

В Район 2 /Административен център/, се правят следните промени: Обхватът на южната граница става: – ул. „Съзаклятие“, ул. „Ванче Михайлов“ до пресечката с ул. „Добри Карталов“ и ул. „Априловска“.

В район 2 се създават нови зони за платено паркиране: – Паркинг откъм ул. „Юрий Венелин“ /градинката с Мечето/; – Ул. „Ванче Михайлов“ от пресечката на ул. „Съзаклятие“ до пресечката на ул. „Добри Карталов“.

В Район 3 /Паметник Ран Босилек/, се създава нова зона: Паркинг Бюро по труда на ул. „Цанко Дюстабанов“.

В Район 5 /Рачо Ковача/, се създава нова зона: Ул. „Янтра“ от пресечката с ул. „Цанко Дюстабанов“ до пресечката с ул. „Радецка“.

В Район 6 /Шести участък/, се създават нови зони: Ул. „Цар Калоян“ от пресечката с ул. „Пенчо Славейков“ до пресечката с ул. „Никола Палаузов“; Ул. „Никола Палаузов“ от пресечката с ул. „Цар Калоян“ до ул. „Козлодуй“; Ул. „Козлодуй“ от пресечката с ул. „Никола Палаузов“ до ул. „Еким Цанков“; Ул. „Пенчо Славейков“ – от ул. „Цар Калоян“ до ул. „Опълченска“.

В Район 7 /Дечкова къща/, се създава нова зона: Паркинг Централен пазар /между ул. „Еким Цанков“, ул. „Къкрина“ и ул. „Отец Паисий“/.

В Район 8 /Шипка – Орловска/, се създават нови зони: Ул. „Дунав“, от пешеходен мост до ул. „Орловска“; Улица, свързваща осова точка 2082 от ул. „Дунав“ и осова точка 1429 от ул. „Орловска“.

1 декември е датата, от която ще започне да се прилага ефективен санкциониращ контрол по отношение на новите зони за платено и безплатно паркиране.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Този петък пиано бар „Face 2 Face“ отваря врати!

Published

on

Този петък, 2 декември, пиано бар „Face 2 Face„, гр. Габрово, ул.“Брянска“ 54, отваря врати! Специални гости на откриването ще бъдат „Камино бенд“ и Dj Aleks M.

Всички посетители ги очаква атрактивна програма, „welcome drink“, комплименти и изненади от заведението!

Най-новото бижу от нощния живот на Габрово е приятно местенце за прекарване на вашата незабравима вечер с приятели, личен празник или фирмено тържество. 

„Face 2 Face“ ще предлага музика на живо, участия на музиканти и гостувания на звезди от българската поп музиката. Ще бъдат организирани караоке партита и тематични вечери.

В пиано бара ще бъдат предлагани богат асортимент на алкохолни напитки, коктейли и най-различни промоции. „Face 2 Face“ е просторен, идеално съобразен с крайната цел на заведението, а именно купон.

Заведението работи сряда, четвъртък, петък и събота. През седмицата пиано барът започва работа от 20.00 часа, а в петък и събота от 22.00 часа. 

През съботния ден купонът продължава със специалното участие на Алфредо Торес и DJ Teddy Georgo.

Направите вашата резервация на телефон: +359 892 022 022.

Зареди още

Новини

Празнуваме Андреевден!

Published

on

Православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани днес 30-ти ноември. Нарича се първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно в пещера недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден. В различните краища на страната също Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно.

Имен ден празнуват Андрей, Андриана и Андро, Първан.

Според народните вярвания се нарича още Мечкинден, защото светеца се смята за господар на мечката.

От Андреевден денят започва да нараства колкото едно папурено или просено зърно. Затова в нощта на празника всяка стопанка сварява гърне царевица като слага допълнително и по няколко различни зърна за посев – жито, боб, леща, грах, просо, ечемик, овес и други семена.

Поверието гласи, че всеки от членовете на семейството трябва да хапне от него, за да е здрав през годината, да му е пълна къщата и да му върви на добре.

*Снимка: Nova.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица