Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ изпълни производствени практики в Брага, Португалия и Лайпциг, Германия

Published

on

Проект: „Европейски алтернативи за качествено професионално образование“ – с код 2020-1-BG01-KA102-078155 към програма ЕРАЗЪМ+, Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение (ПОО) –КА102.
Срок на проекта: 01.06.2020-31.09.2021г.
Обща стойност на проекта: 71 354,00 евро
Изпращаща организация: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово
Насочен към младите хора от професионално образование по специалностите: Компютърна техника и технологии, Приложно програмиране и Мехатроника.

Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово успешно приключи още един европейски проект по програма ЕРАЗЪМ+.

На 28 септември 2021 г., от 14.00 часа в Актовата зала на учебен корпус 2 се проведе среща на дванадесетокласници от габровската гимназия, които споделиха своите впечатления и опит от производствените си практики в Португалия и Германия със свои съученици от 11-тите класове от специалностите „Мехатроника“, „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“.

С настоящия проект ПТГ „Д-р Никола Василиади“ затвърди партньорството с германския партньор – Виталис и осъществи разширяване на европейското партньорство с още една европейска държава – Португалия.

Осъществена бе приемственост между различните проекти и така успешно изпълни Европейския план за развитие на гимназията. Реализираните от габровското училище предишни проекти по програма ЕРАЗЪМ+ са част от опита на гимназия по отношение на интернационализацията. Така успешно бе доразвито и подобрено качеството на професионалното образование чрез проучването и използването на европейските алтернативи, по отношение на начините и формите на професионалното обучение.

Проектът изпълнява стратегически цели, зададени в Европейския план за развитие на гимназията. Високо качество на овладените професионални знания и умения, и формиране на ключови компетентности на учениците, с цел повишена ефективност при професионалното им ориентиране в реална трудова среда и адаптивност за пазара на труда.

Професионално и успешно кариерно развитие на преподавателския състав за създаване на повишен капацитет чрез сътрудничество с институции и специалисти в ЕС, както и с участие в различни форми на мобилност.

Въвеждане в ПТГ „Д-р Василиади“ на професионално-образователни технологии, трансфер на добри европейски образователни практики и ефективно езиково, и пазарно ориентирано обучение в съответствие с бързо променящите се нужди на националната и европейската бизнес среда.

Повишаването на институционалния капацитет на гимназията чрез активно сътрудничество с европейски партньори и водещи институции в областта на професионалното образование Мобилностите дават възможност за критично обмисляне на собствените педагогически практики на учителите и са начин да се види как се правят нещата на други места, да се заемат и приложат най-подходящите модели за професионалното образование.

Извличането на тенденциите в професионалното образование и по-конкретно за приложението на дуалното обучение в различните европейски страни, е добра основа за прилагането му в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, която от тази година е вписана в списъка на иновативните училища именно с иновацията – връзка на ПО и бизнеса чрез „Организиране по нов начин на практическото обучение в реална работна среда във фирмите партньори и промяна на формата за обучение от дневна в дуална за специалностите „Мехатроника“ и „Автотранспортна техника“.

Целта на проекта бе да се насърчи по-доброто разбиране на културните различия и осъзнаването на Европейското измерение на преподаването, подпомага учителите в процес им на обучение и подкрепя професионалното им развитие.

Мобилностите са изключително полезни за учениците. Среща с връстници от други страни помага на младите хора да обогатят междукултурни и чуждоезикови си компетенции. Времето, прекарано в чужбина, разширява гледната им точка за училището, за ежедневието в Европа и за разнообразната ѝ култура.

След успешно реализирана производствена практика участниците в проекта получиха сертификати Европас мобилност (EuroPASS Mobility), както и документ за европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET), като за втора поредна година се извършва валидиране на професиите „Компютърна техника и технологии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“ за проведените международни практики в Брага, Португалия и Шкойдиц, Германия. На всеки от учениците бяха присъдени 5 кредита за професионални компетенции и умения.

Целта е провеждане на производствена практика, заложена в учебните планове за 10-ти и 11-ти класове, през лятото на 2021г. за трите специалности: „Компютърна техника и технологии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“. Разпределението на учениците е: по 6 ученици от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“ – общо 12 ученици производствена практика в Брага, Португалия. За производствена практика в Лайпциг, Германия са: 2 ученици- специалност „Компютърна техника и технологии“, 2 ученици „Приложно програмиране“ и 8 ученици „Мехатроника“ – общо 12 ученици.

Мобилност 1: Производствена практика в гр.Брага, Португалия
Продължителност на мобилността: 09.07.2021-23.07.2021г.
Приемаща организация: БрагаМобилити, гр. Брага, Португалия https://bragamobilityopen.com/
Участници:
• 11 а клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ – 6 ученици
• 11 б клас, специалност „Приложно програмиране“ – 6 ученици

Мобилност 2: Обучение на учители в гр.Брага, Португалия
Продължителност на мобилността: 09.07.2021-16.07.2021г.
Приемаща организация: БрагаМобилити, гр. Брага, Португалия https://bragamobilityopen.com/

Мобилност 3: Производствена практика в гр.Шкойдиц, Германия
Продължителност на мобилността: 16.07.2021-30.07.2021г.
Приемаща организация: Виталис –гр. Лайпциг, Шкойдиц, Германия; https://www.gut-wehlitz.de/vitalis.en.html
Участници:
• 11 а клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ – 2 ученици
• 11 б клас, специалност „Приложно програмиране“ – 2 ученици
• 10 в, 11 в класове, специалност „Мехатроника“ – 8 ученици

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ продължава успешно да печели проекти по програма ЕРАЗЪМ+. Вече е одобрен проект с име „Нови реалности в предподаването и ученето – дигитализация, интернационализация и иновация в професионалното образование“ – код 2021-1-BG01-KA122-SCH-000030629 – за новия програмен период 2021-2022г.

Новини

Спечелете от стария си автомобил, бус или камион

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува всички микробуси и малки камиони от марката „ИВЕКО“ от цялата страна, произведени 1990 г. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Зареди още

Новини

СЦДП – Габрово дари 10 000 фиданки на Тараклийския район

Published

on

Северноцентрално горско стопанство Габрово дари 10 000 фиданки на Тараклийския район. Споразумението за дарение бе подписано на 22 март в Габрово от председателя на район Тараклия Иван Паслар и областния управител на Габрово Кристина Сидорова.

Посадъчният материал е черен бор, предоставен от Северноцентрално горско стопанство Габрово.

Видът е избран, защото вирее на 400-500 метра надморска височина, което го прави подходящ за залесяване в район като Тараклия.

Фиданките бяха натоварени и отпътуваха за Молдова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Започни работа в „Арсенал“ АД – Казанлък

Published

on

Започни работа
в „Арсенал“ АД – Казанлък

  • Средна работна заплата над 2 000 лева, допълнителни стимули, социални придобивки;
  • От 1 април 2023 г. средната работна заплата в Завод 3 и Завод 4 на дружеството става 2 250-2300 лева. За всички новопостъпили в тези заводи се въвеждат допълнителни финансови стимули. Изплащат се средства за наем на квартира за назначени от други области на страната.

Позициите, за които „Арсенал“ АД търси работници и специалисти,
са публикувани на фирмения сайт: www.arsenal-bg.com/jobs
Тел.: 0882987799; 0882987754; 0431/57747

За социалните придобивки и финансовите стимули четете на: www.zakazanlak.bg

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица