Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ изпълни производствени практики в Брага, Португалия и Лайпциг, Германия

Published

on

Проект: „Европейски алтернативи за качествено професионално образование“ – с код 2020-1-BG01-KA102-078155 към програма ЕРАЗЪМ+, Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение (ПОО) –КА102.
Срок на проекта: 01.06.2020-31.09.2021г.
Обща стойност на проекта: 71 354,00 евро
Изпращаща организация: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово
Насочен към младите хора от професионално образование по специалностите: Компютърна техника и технологии, Приложно програмиране и Мехатроника.

Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово успешно приключи още един европейски проект по програма ЕРАЗЪМ+.

На 28 септември 2021 г., от 14.00 часа в Актовата зала на учебен корпус 2 се проведе среща на дванадесетокласници от габровската гимназия, които споделиха своите впечатления и опит от производствените си практики в Португалия и Германия със свои съученици от 11-тите класове от специалностите „Мехатроника“, „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“.

С настоящия проект ПТГ „Д-р Никола Василиади“ затвърди партньорството с германския партньор – Виталис и осъществи разширяване на европейското партньорство с още една европейска държава – Португалия.

Осъществена бе приемственост между различните проекти и така успешно изпълни Европейския план за развитие на гимназията. Реализираните от габровското училище предишни проекти по програма ЕРАЗЪМ+ са част от опита на гимназия по отношение на интернационализацията. Така успешно бе доразвито и подобрено качеството на професионалното образование чрез проучването и използването на европейските алтернативи, по отношение на начините и формите на професионалното обучение.

Проектът изпълнява стратегически цели, зададени в Европейския план за развитие на гимназията. Високо качество на овладените професионални знания и умения, и формиране на ключови компетентности на учениците, с цел повишена ефективност при професионалното им ориентиране в реална трудова среда и адаптивност за пазара на труда.

Професионално и успешно кариерно развитие на преподавателския състав за създаване на повишен капацитет чрез сътрудничество с институции и специалисти в ЕС, както и с участие в различни форми на мобилност.

Въвеждане в ПТГ „Д-р Василиади“ на професионално-образователни технологии, трансфер на добри европейски образователни практики и ефективно езиково, и пазарно ориентирано обучение в съответствие с бързо променящите се нужди на националната и европейската бизнес среда.

Повишаването на институционалния капацитет на гимназията чрез активно сътрудничество с европейски партньори и водещи институции в областта на професионалното образование Мобилностите дават възможност за критично обмисляне на собствените педагогически практики на учителите и са начин да се види как се правят нещата на други места, да се заемат и приложат най-подходящите модели за професионалното образование.

Извличането на тенденциите в професионалното образование и по-конкретно за приложението на дуалното обучение в различните европейски страни, е добра основа за прилагането му в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, която от тази година е вписана в списъка на иновативните училища именно с иновацията – връзка на ПО и бизнеса чрез „Организиране по нов начин на практическото обучение в реална работна среда във фирмите партньори и промяна на формата за обучение от дневна в дуална за специалностите „Мехатроника“ и „Автотранспортна техника“.

Целта на проекта бе да се насърчи по-доброто разбиране на културните различия и осъзнаването на Европейското измерение на преподаването, подпомага учителите в процес им на обучение и подкрепя професионалното им развитие.

Мобилностите са изключително полезни за учениците. Среща с връстници от други страни помага на младите хора да обогатят междукултурни и чуждоезикови си компетенции. Времето, прекарано в чужбина, разширява гледната им точка за училището, за ежедневието в Европа и за разнообразната ѝ култура.

След успешно реализирана производствена практика участниците в проекта получиха сертификати Европас мобилност (EuroPASS Mobility), както и документ за европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET), като за втора поредна година се извършва валидиране на професиите „Компютърна техника и технологии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“ за проведените международни практики в Брага, Португалия и Шкойдиц, Германия. На всеки от учениците бяха присъдени 5 кредита за професионални компетенции и умения.

Целта е провеждане на производствена практика, заложена в учебните планове за 10-ти и 11-ти класове, през лятото на 2021г. за трите специалности: „Компютърна техника и технологии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“. Разпределението на учениците е: по 6 ученици от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“ – общо 12 ученици производствена практика в Брага, Португалия. За производствена практика в Лайпциг, Германия са: 2 ученици- специалност „Компютърна техника и технологии“, 2 ученици „Приложно програмиране“ и 8 ученици „Мехатроника“ – общо 12 ученици.

Мобилност 1: Производствена практика в гр.Брага, Португалия
Продължителност на мобилността: 09.07.2021-23.07.2021г.
Приемаща организация: БрагаМобилити, гр. Брага, Португалия https://bragamobilityopen.com/
Участници:
• 11 а клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ – 6 ученици
• 11 б клас, специалност „Приложно програмиране“ – 6 ученици

Мобилност 2: Обучение на учители в гр.Брага, Португалия
Продължителност на мобилността: 09.07.2021-16.07.2021г.
Приемаща организация: БрагаМобилити, гр. Брага, Португалия https://bragamobilityopen.com/

Мобилност 3: Производствена практика в гр.Шкойдиц, Германия
Продължителност на мобилността: 16.07.2021-30.07.2021г.
Приемаща организация: Виталис –гр. Лайпциг, Шкойдиц, Германия; https://www.gut-wehlitz.de/vitalis.en.html
Участници:
• 11 а клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ – 2 ученици
• 11 б клас, специалност „Приложно програмиране“ – 2 ученици
• 10 в, 11 в класове, специалност „Мехатроника“ – 8 ученици

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ продължава успешно да печели проекти по програма ЕРАЗЪМ+. Вече е одобрен проект с име „Нови реалности в предподаването и ученето – дигитализация, интернационализация и иновация в професионалното образование“ – код 2021-1-BG01-KA122-SCH-000030629 – за новия програмен период 2021-2022г.

Новини

Двама починали и 78 заразени с коронавирус за ден

Published

on

86-годишна жена от Габрово и 58-годишен мъж от Севлиево са починали, а 78 са новите потвърдени случаи на КОВИД-19 на територията на област Габрово за вчерашния 27 октомври. Тази информация съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

За последните 24 часа общо 11 пациенти са били хоспитализирани в лечебните заведения за болнична помощ, а останалите 67 положителни провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 78 заразени с коронавирус в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно, че най-много са установените отново в Габрово, общо 52 души.

Петнадесет са положителните в Севлиево, десет в Трявна и един в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

До 11 ноември ще завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката

Published

on

До 11 ноември ще завърши ремонтът на близо 22 км от Прохода на Републиката – път II-55, в участъка Килифарево – Предела в област Велико Търново. Изпълнени са 75% от планираните дейности, които стартираха в началото на октомври, и се предвижда при сухо време в следващите две седмици да приключат, информираха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Поради интензивните валежи и лошите метеорологични условия в периода 8-17 октомври ремонтните работи не се извършваха и това налага удължаване на срока до 11 ноември. Дотогава ще бъде ограничено движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката.

Леките автомобили ще преминават през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили са по път II-73 Шумен – Карнобат /проход „Ришки“/ и път II-48 Омуртаг – Котел /проход „Котленски“/. В момента се работи по възстановяване на асфалтовата настилка на второкласното трасе, обрушват се и се обмрежват скатовете.

Продължава укрепването на откосите и почистването на крайпътната растителност. След приключване на дейностите участъкът ще е с подобрено отводняване, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи /мантинели/ и др.

Целта на предприетите дейности е трайно повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“.

Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Строително-монтажните работи се изпълняват от пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

22 посетители бяха консултирани в Трявна по въпросите за еврофинансиране

Published

on

22-ма посетители, днес, бяха консултирани относно възможностите за еврофинансиране в информационната приемна, която бе изнесена в парка пред Районен съд – Трявна. Тази година Областният информационен център в Габрово провежда кампанията съвместно с териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово (ТОО – Габрово на НССЗ).

“Чрез такива изнесени приемни, успяваме да достигнем със сигурност до повече хора. Съвместно с представителите на Националната служба за съвети в земеделието, успяхме да се запознаем с още земеделски производители от тревненския регион и да ги информираме по проекти, които не са тясно свързани с тяхната дейност”, коментира Пенчо Койчев, експерт “Комуникация, информация и логистика” към Областен информационен център – Габрово.

На всички посетители бяха разяснени подробности около процедурата, която е насочена към неправителствените организации, а именно “Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство” по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г.

Основните цели тук, са изграждане на устойчиво партньорско управление с гражданите и бизнеса, както и открито и отговорно управление. Крайният срок за подаване на проектните предложение е до 17.00 ч. на 17.01.2022 год.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за отделните проекти е 60 000 лв., като по тази процедура не се изисква съфинансиране от страна на кандидата. От териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово консултираха земеделските производители относно кандидатстването по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 год.

Не липсваха и млади фермери, пред които се откри възможността за еврофинансиране по подмярка 6.1 “Стартова помощ за млади земеделски стопани”. А именно: кандидатстване с проекти, подадени от кандидати, които имат завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство; проекти, осигуряващи устойчиво развитие на земеделското стопанство; проекти за дейности, които се изпълняват в чувствителни сектори; проекти свързани с производството на биологично сертифицирани селскостопански продукти; проекти, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване и проекти, създаващи устойчива заетост.

Очакваният прием е през ноември 2021 год., а общият размер на финансовата помощ за един кандидат е не повече от 25 000 евро. Разяснена беше и подмярка 6.3 – „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Изнесената приемна посетиха и експертите от Стопанската дирекция по устойчиво развитие към Община Трявна, които също получиха информационни материали от Областният информационен център-Габрово и териториалният областен център на Националната служба за съвети в земеделието в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица