Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ изпълни производствени практики в Брага, Португалия и Лайпциг, Германия

Published

on

Проект: „Европейски алтернативи за качествено професионално образование“ – с код 2020-1-BG01-KA102-078155 към програма ЕРАЗЪМ+, Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение (ПОО) –КА102.
Срок на проекта: 01.06.2020-31.09.2021г.
Обща стойност на проекта: 71 354,00 евро
Изпращаща организация: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово
Насочен към младите хора от професионално образование по специалностите: Компютърна техника и технологии, Приложно програмиране и Мехатроника.

Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово успешно приключи още един европейски проект по програма ЕРАЗЪМ+.

На 28 септември 2021 г., от 14.00 часа в Актовата зала на учебен корпус 2 се проведе среща на дванадесетокласници от габровската гимназия, които споделиха своите впечатления и опит от производствените си практики в Португалия и Германия със свои съученици от 11-тите класове от специалностите „Мехатроника“, „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“.

С настоящия проект ПТГ „Д-р Никола Василиади“ затвърди партньорството с германския партньор – Виталис и осъществи разширяване на европейското партньорство с още една европейска държава – Португалия.

Осъществена бе приемственост между различните проекти и така успешно изпълни Европейския план за развитие на гимназията. Реализираните от габровското училище предишни проекти по програма ЕРАЗЪМ+ са част от опита на гимназия по отношение на интернационализацията. Така успешно бе доразвито и подобрено качеството на професионалното образование чрез проучването и използването на европейските алтернативи, по отношение на начините и формите на професионалното обучение.

Проектът изпълнява стратегически цели, зададени в Европейския план за развитие на гимназията. Високо качество на овладените професионални знания и умения, и формиране на ключови компетентности на учениците, с цел повишена ефективност при професионалното им ориентиране в реална трудова среда и адаптивност за пазара на труда.

Професионално и успешно кариерно развитие на преподавателския състав за създаване на повишен капацитет чрез сътрудничество с институции и специалисти в ЕС, както и с участие в различни форми на мобилност.

Въвеждане в ПТГ „Д-р Василиади“ на професионално-образователни технологии, трансфер на добри европейски образователни практики и ефективно езиково, и пазарно ориентирано обучение в съответствие с бързо променящите се нужди на националната и европейската бизнес среда.

Повишаването на институционалния капацитет на гимназията чрез активно сътрудничество с европейски партньори и водещи институции в областта на професионалното образование Мобилностите дават възможност за критично обмисляне на собствените педагогически практики на учителите и са начин да се види как се правят нещата на други места, да се заемат и приложат най-подходящите модели за професионалното образование.

Извличането на тенденциите в професионалното образование и по-конкретно за приложението на дуалното обучение в различните европейски страни, е добра основа за прилагането му в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, която от тази година е вписана в списъка на иновативните училища именно с иновацията – връзка на ПО и бизнеса чрез „Организиране по нов начин на практическото обучение в реална работна среда във фирмите партньори и промяна на формата за обучение от дневна в дуална за специалностите „Мехатроника“ и „Автотранспортна техника“.

Целта на проекта бе да се насърчи по-доброто разбиране на културните различия и осъзнаването на Европейското измерение на преподаването, подпомага учителите в процес им на обучение и подкрепя професионалното им развитие.

Мобилностите са изключително полезни за учениците. Среща с връстници от други страни помага на младите хора да обогатят междукултурни и чуждоезикови си компетенции. Времето, прекарано в чужбина, разширява гледната им точка за училището, за ежедневието в Европа и за разнообразната ѝ култура.

След успешно реализирана производствена практика участниците в проекта получиха сертификати Европас мобилност (EuroPASS Mobility), както и документ за европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET), като за втора поредна година се извършва валидиране на професиите „Компютърна техника и технологии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“ за проведените международни практики в Брага, Португалия и Шкойдиц, Германия. На всеки от учениците бяха присъдени 5 кредита за професионални компетенции и умения.

Целта е провеждане на производствена практика, заложена в учебните планове за 10-ти и 11-ти класове, през лятото на 2021г. за трите специалности: „Компютърна техника и технологии“, „Приложно програмиране“ и „Мехатроника“. Разпределението на учениците е: по 6 ученици от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“ – общо 12 ученици производствена практика в Брага, Португалия. За производствена практика в Лайпциг, Германия са: 2 ученици- специалност „Компютърна техника и технологии“, 2 ученици „Приложно програмиране“ и 8 ученици „Мехатроника“ – общо 12 ученици.

Мобилност 1: Производствена практика в гр.Брага, Португалия
Продължителност на мобилността: 09.07.2021-23.07.2021г.
Приемаща организация: БрагаМобилити, гр. Брага, Португалия https://bragamobilityopen.com/
Участници:
• 11 а клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ – 6 ученици
• 11 б клас, специалност „Приложно програмиране“ – 6 ученици

Мобилност 2: Обучение на учители в гр.Брага, Португалия
Продължителност на мобилността: 09.07.2021-16.07.2021г.
Приемаща организация: БрагаМобилити, гр. Брага, Португалия https://bragamobilityopen.com/

Мобилност 3: Производствена практика в гр.Шкойдиц, Германия
Продължителност на мобилността: 16.07.2021-30.07.2021г.
Приемаща организация: Виталис –гр. Лайпциг, Шкойдиц, Германия; https://www.gut-wehlitz.de/vitalis.en.html
Участници:
• 11 а клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ – 2 ученици
• 11 б клас, специалност „Приложно програмиране“ – 2 ученици
• 10 в, 11 в класове, специалност „Мехатроника“ – 8 ученици

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ продължава успешно да печели проекти по програма ЕРАЗЪМ+. Вече е одобрен проект с име „Нови реалности в предподаването и ученето – дигитализация, интернационализация и иновация в професионалното образование“ – код 2021-1-BG01-KA122-SCH-000030629 – за новия програмен период 2021-2022г.

Новини

Ивелин Стоянов награди победителите в конкурса „С очите си видях бедата“

Published

on

Заместник-областният управител на Габрово Ивелин Стоянов награди победители в областния кръг на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата – 2022“.

Конкурсът е традиционна превантивна инициатива на ГДПБЗН – МВР в партньорство на Министерство на образованието и науката, Националния дворец на децата и е под егидата на Секретариата на откритото частично споразумение за големите бедствия (EUR-OPA) към Съвета на Европа.

Изложбата с творбите на участниците е експонирана на втория етаж на зала „Възраждане“. Основната цел на конкурса е младите художници да пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията си за бедствията, начините за защита и действията на Единна спасителна система.

Ивелин Стоянов връчи награди на участници от Центъра за специална образователна подкрепа – Габрово, които представиха рисунки в третата категория на конкурса „деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“.

През тази година за областния етап на конкурса от общинските етапи бяха представени 53 рисунки. От тях 28 са класирани на областно ниво в отделните възрастови групи и категории и ще участват в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец юни 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Детското весело лято в Габровската регионална библиотека

Published

on

Екипът на Детски отдел в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово е подготвил интересна изненада за габровските деца и техните родители, учители и близки по повод 1-ви  юни – Деня на детето.

 Проявата е едновременно забавна и познавателна. Организаторите канят малки и големи да се включат в динамичната игра с много неочаквани обрати, наречена „Пиратски приключения”.

Забавлението е гарантирано, но в хода на играта участници и зрители ще научат и много нови неща. Екипажите на двата различни пиратски кораба ще се състезават помежду си в търсене на скритото съкровище.

За да стигнат до заветната цел младите „пирати” ще трябва да решат различни задачи, да играят в екип и да мобилизират своя ум, сърце и въображение.

Играта ще се развихри на открито, край беседката в пределите на централен градски парк до библиотеката, във времето между 10.00 и 12.00 часа на 1 юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Пъстра програма за Деня на детето в Трявна

Published

on

1 юни наближава, а с него и най-обичания от малки и големи Международен ден на детето!

Празникът поставя своето начало през далечната 1925 година на Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.
През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а година по-късно 1 юни се чества за първи път едновременни в цели 51 страни по света.

В унисон с най-дългоочаквания и обичан ден от децата, ние, от Община Трявна тази година ще зарадваме нашите сладки малчугани не само на 1 юни, а с подготвени събития до средата на топлия месец. Стартираме навръх празника на детето с филм анимация ПЛАНЕТАРИУМ “МЛЕЧЕН ПЪТ” – “Тайният живот на дърветата”, който е подходящ за деца от 6 до 11 години. Прожекцията започва в 09:00 ч. и продължава до 13:00 ч. в СУ “Петко Р. Славейков”.

Кулминация на празника ще бъдат съпътстващите събития от фестивал “Лятно театро”, който ще се проведе по време на Националните Славейкови празници тази година. В съботния ден, на 4 юни, програмата стартира с представяне на анимация с игри от едно време в 10:30 ч.; куклено-театрален детски спектакъл “Каквото направи дядо все е хубаво” и продължава в следобедните часове с арт-ателие “Куклена ферма” и забавно шоу със сапунени мехури до 16:00 ч. Малки и големи могат да заповядат на площада пред НЧ “Пенчо Славейков” в Трявна, като част от събитията ще бъдат позиционирани и в парка зад читалището.

Празнуването на Международния ден на детето в Трявна ще завърши на 13 юни с постановката “Даскалото е COOL” от Джордже Кокош, представена от Драматичен театър-Търговище с режисьор Александър Беровски. Представлението е подходящо за ученици от 6 до 11 клас и ще се играе в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” от 13:45 ч. до 14:55 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица