Свържи се с нас

Новини

Габровска компания дари 60 000 лева за социалния патронаж

Published

on

Габровската компания дари 60 000 лв. на Община Габрово по случай своята 60-годишнина. Парите, по волята на дарителя, ще бъдат използвани за обезпечаване на услугата „Домашен социален патронаж“, информираха от местната общинска администрация.

С тях ще бъдат покрити таксите на ползвателите на услугата за три месеца. „Домашен социален патронаж“ е услуга в помощ на лицата, които са затруднени или не са в състояние сами да организират и задоволят своите жизнени и битови потребности.

На потребителите се доставя приготвена храна, включваща супа, основно ястие, десерт и хляб, съобразена с диетичния режим, предписан им от личен лекар.

Услугата включва още поддържане на личната хигиена и хигиената на жилището, помощ при пазаруване и заплащане на месечните сметки /със средства на потребителите/, съдействие за издаване на различни видове документи, уреждане на въпроси, свързани с получаване на социални помощи, пенсии, осъществяване на контакти с членове на семейството и близки.

В момента от услугата се възползват 280 потребители. Договорът за дарение беше подписан от кмета на Габрово Таня Христова и изпълнителния директор на фирмата Георги Стоименов.

Компанията е сред водещите в света доставчици на кранови компоненти, предназначени за кранопроизводители и крайни клиенти. Наследник е на електротелферния завод Подем (ЕТЗ Подем, град Габрово).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Задържаха севлиевец, убил майка си

Published

on

Извършител на тежко криминално престъпление бе задържан за по-малко от два часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Сигнал за деянието, извършено в Севлиево, бил получен на 23 май в 12:43 часа чрез спешния телефон 112.

На място незабавно били насочени полицейски екипи и екип на ЦСМП – Севлиево. На адреса било установено тялото на 61-годишна жена, която била без жизнени показатели. Медиците констатирали смъртта ѝ.

В резултат на проведените незабавни заградителни и издирвателни мероприятия в парка „Черничките“ в Севлиево бил задържан извършителят на деянието. Това бил 36-годишен местен жител, син на починалата жена.

Мъжът е криминално проявен. На местопроизшествието бил извършен оглед в присъствието на съдебен лекар, при който били установени множество прорезни и прободни рани в областта на шията и гърдите на жената.

Действията по разследването са били проведени от криминалисти на РУ Севлиево и ОДМВР Габрово, под наблюдението на Окръжната прокуратура – Габрово.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Габрово.

Зареди още

Новини

КП „Левицата“ ще представи листата си за народни представители

Published

on

КП „Левицата“ ще представи кандидатите си за народни представители в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите избори на 9 юни.

Това ще се случи на събитие, организирано на 28 май, вторник, от 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово. Водач на кандидат – депутатската листа е адв. Иванка Баева.

Очаква се специално за представянето да пристигне Татяна Дончева, водач на КП „Левицата“ във Велико Търново.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „Левицата“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. КП „Левицата“ е под номер 19 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Габрово ще бъде домакин на Международен семинар

Published

on

Експерти от България и Европа, представители на държавните и местните власти, на агенции, паркови и регионални инспекции ще обсъждат опазването на биоразнообразието и ролята на цифровите технологии в подкрепа на тези усилия. Семинарът, който ще се състои от 29 до 31 май в Габрово, е организиран от международния проект Nature FIRST (Природата ПЪРВО) в сътрудничество с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

В презентации, дискусии и практически демонстрации експертите по проекта ще представят резултатите от 18-месечната си работа в рамките на тригодишния проект (септември 2022 – септември 2025), изпълняван с европейско финансиране по програма „Хоризонт“.

На семинара ще бъдат обсъждани предизвикателствата, пред които е изправено опазването на биологичното разнообразие, включително конфликтите между човека и дивата природа, бракониерството, управлението на местообитанията и видовете.

Участниците ще проведат „мозъчна атака“ и ще определят как предложенията, разработени в рамките на Nature FIRST, могат да се справят с тези предизвикателства, превръщайки ги във възможности за опазване на природата и подобряване на състоянието на видовете.

„Ще представим теренни проучвания и разработените „цифрови двойници“ на реални екосистеми, чрез моделиране на конкретни райони, като се имат предвид животните и човешкото присъствие“, казва Владимир Тодоров от БАН, експерт по проекта.

Целта е създаването на модел, който прави мониторинг на биоразнообразието с помощта на модерни технологии, като същевременно дава индикации за потенциалните конфликти „хора-диви животни“ и предлага и конкретни решения за предотвратяването им.

Тези възможни решения – като напр. електропастири за животновъдните стопанства в райони с риск от мечки и други диви животни – ще бъдат обсъждани на семинара. Очаква се да бъдат чути мненията на заинтересованите страни – държавни институции, местни власти, неправителствения сектор, ловци. Ще бъдат дадени и успешни примери от опита в чужди страни.

Конкретните дискусии ще са насочени към Стара планина, една от четирите европейски области, включени в проекта. Както и други райони в Европа и света, Стара планина се променя – изчезват традиционното земеделие и животновъдство, навлизат големи ферми с интензивно производство, което води до загуба на природни местообитания.

Възникват конфликти между хората и дивите животни (мечка, вълк, диво прасе) заради унищожени насаждения, пчелини и домашен добитък, стига се дори до социални вълнения. Накрая и природата, и хората губят.

Nature FIRST търси решения, които са „2 в 1“: биоразнообразието се опазва и възстановява, като има работещи механизми за решаването на конфликта „диви животни-хора“. Nature FIRST разработва прогнозни, проактивни и превантивни модели, които да бъдат от практическа полза за изследването и опазването на природата. В моделите теоретични постановки от екологията и екологичната криминалистика се комбинират с емпирични наблюдения над околната среда (сателитни и на терен). Крайният резултат е “Proof of concept” (доказателство за принцип) – прототип за подобряване на качеството и ефективността на мониторинга на биологичното разнообразие чрез интегриране на различни източници на данни в система, лесна за използване в (почти) реално време.

Тази система ще се тества в 4 европейски области, обхващащи 6 биогеографски региона в 4 държави: трансграничната зона Марамуреш (Румъния/Украйна), делтата на Дунав (Украйна), Стара планина (България) и Анкарес Курел (Испания). Тези райони са ключови местообитания за различни видове, сред които мечка, вълк, рис, есетра и много други.

Крайната цел е управление на потенциалните конфликти между хора и животни. По проекта работят експерти от четирите държави, в които се тестват разработените приложения за събиране и обработване на данни от природата: България, Румъния, Испания и Украйна, както и от Нидерландия, Австрия, Южна Африка и Великобритания.

Партньори на проекта Nature FIRST са 3eData (Испания), Българската академия на науките (България), Националният институт за изследване и развитие на делтата на Дунав (Румъния), dotSPACE (Нидерландия), Semantic Web Company (Австрия), Sensing Clues (Нидерландия), Стафордширски университет (Обединеното кралство), Фондацията за устойчиво развитие (Нидерландия), Университетът Вагенинген (Нидерландия), Академията за разследване на престъпления срещу дивата природа (Южна Африка), WWF RO (Румъния) и WWF UA (Украйна).

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица