Свържи се с нас

Новини

В памет на маестро Георги Делиганев

Published

on

Напусна ни известният български вокален педагог Георги Делиганев – почетен гражданин на Габрово с изключителен принос за развитието на габровския Мъжки хор на запасните офицери „Емануил Манолов“.

Маестро Георги Делиганев е почетен гражданин на Габрово от 1987 г. Отличието му бе присъдено за активната му дългогодишна дейност като вокален педагог, за приноса му в развитието на мъжкото хорово пеене у нас и за постигнатите под неговото ръководство високи художествени резултати на габровския Мъжки хор на запасните офицери „Емануил Манолов“.

Като дългогодишен диригент на хора /1967-1987/, съвместно с известния български хоров диригент Христо Арищиров, той разширява творческия му диапазон, като включва в репертоара му и кантатно-ораториални произведения, допринася извънредно много за високото му професионално израстване и за превръщането му в един от водещите състави в българското мъжко хорово пеене.

Георги Делиганев е носител на много отличия, между които почетни знаци на Русе, Свищов, Видин и Силистра. Героги Делиганев е poдeн e нa 6 aпpил 1934 г. в Pyce. Завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”. От 1963 г. е вокален педагог и преподавател в Националното училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе.

Много от неговите възпитаници са носители на награди от национални и международни фестивали и конкурси. Той е знакова фигура и в българското хорово изкуство. Носител е на орден „Кирил и Методий” ІІ степен.

През 1997 е удостоен и с престижната национална награда „Неофит Рилски“, съобщава Регионална библиотека “Любен Каравелов”- Русе Oпeлoтo нa гoлeмия вoĸaлeн пeдaгoг ще се състои в Русе нa 22 ceптeмвpи oт 13.00 чaca в цъpĸвaтa “Cвeтa Tpoицa”.

Поклон пред светлата му памет!

Община Габрово споделя дълбоката скръб на неговото семейство и колеги! Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Има пострадал при катастрофата на „Еса“, станала навръх Никулден

Published

on

34-годишен габровец е пострадал при катастрофата на кръстовището в района на „Еса“, за която вчера ви информирахме. Мъжът, управлявал единия от двата автомобила, е със счупване на дясното ходило на крака.

След като процесуално – следствените действия и огледът продължиха до късно през вчерашния ден, днес, 7 декември, от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово оповестиха повече официална информация за пътнотранспортното произшествие.

Причината за инцидента е отнето предимство. Пътят на пострадалия габровец е бил отнет от възрастен водач, на 81 години, който за щастие се е отървал невредим от произшествието.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Инсп. Христофор Божинов призова младите шофьори да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя

Published

on

Занятие по пътна безопасност се проведе в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово припомни на ученици от 12 клас основните задължения на водачите на МПС.

Сериозно внимание обърна на рисковете при шофиране с несъобразена скорост, както и след употреба на алкохол и наркотици. Той призова шофьорите да бъдат отговорни на пътя, да съобразяват поведението си с останалите участници в движението и най-вече с пешеходците.

Инспектор Божинов припомни на младите водачи да бъдат особено бдителни през есенно-зимния сезон, когато видимостта е ограничена, поради валежи или мъгла, да намаляват скоростта, когато преминават в районите на пешеходни пътеки и през неосветени участъци, тъй като пешеходците обикновено носят тъмни дрехи и са трудно забележими, а често пресичат или се движат неправилно по пътното платно.

Призова дванадесетокласниците, когато станат свидетели на случаи, при които лица, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества, решат да управляват МПС – да се опитат да ги спрат или да сигнализират компетентните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица