Свържи се с нас

Новини

Президентът: Служебният кабинет доказа демократичното единодействие

Published

on

Служебният кабинет доказа демократичното единодействие между родолюбиви хора от различни политически хоризонти в името на България. Това каза президентът на Република България Румен Радев днес, 16 септември, при назначаването на новото служебно правителство.

„Събрах Ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите и да назнача новото служебно правителство. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България“, каза президентът.

По думите му през този период служебното правителство е провело честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот, а за първи път страната ни се проведоха избори с масов машинен вот.

„Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, сезира прокуратурата по констатираните злоупотреби, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, и задвижи контролните системи на държавата“, коментира още Румен Радев.

От казаното от него стана ясно още, че е постигнат рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица.

„Правителството актуализира бюджета и осигури необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза, активизира социалната политика към най-уязвимите – хората с увреждания, децата и семействата.

След тринадесет години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство изведе пенсионерите над официалната линия на бедност. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани. Усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост и се приведе от насипно състояние във вид, готов за изпращане в Европейския съюз“, аргументира се президентът.

„Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие и предприехме важни стъпки за опазването на българските гори. Изключително важно – спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби“, продължи в обръщението си президентът.

Според него служебното правителство е овладяло кризата в енергетиката, заложена от годините безхаберие. Овладяло е хаоса в управлението на кризата с КОВИД-19 и организира присъственото обучение в училище. Разкрило е нередностите и изведело от задънена улица проекта за изграждане на национална детска болница.

„Премахна порочните практики и преодоля огромното забавяне при одобряването и разплащането на проектите от Държавен фонд Земеделие“, добави още Румен Радев.

Думите му допълни служебният министър – председател Стефан Янев, според когото следващият служебен кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин.

Радев благодари на министрите от предходното служебно правителство, че са доказали основната му идея, а именно, че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България.

„Този модел на управление, този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на Родината. Той е стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната ни. С дейността си Вие върнахте част от доверието на българите в институциите и това го регистрират всички социологически агенции. И преди всичко, българските граждани“, заяви президентът.

„За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото. Народното събрание не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в своята история България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да изработва държавния бюджет за следващата година, и то в условията на криза.

Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време. Срещу Вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси – парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния.

Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправяте срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България“, сподели Румен Радев.

Той припомни, че министрите вече са го изпитали на гърба си и трябва да го очакват, върху тях да се изсипват последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области като например кризата в енергетиката и цената на тока; като хаоса и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане; като компрометираната още в началото ваксинация.

„Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения, да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас наред с укрепването на държавността и подготовката на следващите, поредни избори, вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване живота на хората. Да работите с мисъл за бедните и слабите, както го правехте през изминалите месеци. Да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната“, обърна се към новото служебно правителство Румен Радев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица