Свържи се с нас

Новини

Премиерът Янев в Габрово: Образованието и науката са неотменим приоритет!

Published

on

„Образованието и науката са неотменим национален приоритет и служебното правителство прави всичко необходимо, за да ги развива.“ Това заяви министър-председателят Стефан Янев при откриването на новата учебна година в Основно училище „Неофит Рилски“ в Габрово.

Премиерът поздрави учениците и техните преподаватели и им пожела успех в стремежа им към нови знания и постижения. Министър-председателят изказа благодарност към учителите за труда и отдадеността им към професията.

Стефан Янев сподели добрите си впечатления от посещението на ученици от Клуб „Традиции и ценности“ на габровското училище в Министерския съвет преди два месеца. „Стремежът към знание е похвален и ни води напред“, обърна се към учениците премиерът и отбеляза, че добре образованите деца са бъдещите лидери в бизнеса, в политиката и в обществения живот.

Премиерът Янев подчерта, че държавата ще продължава да работи за утвърждаването и развитието на образованието и науката, включително и чрез изграждането на специализирани кабинети за изучаване на технологии, инженеринг и научно приложими дисциплини.

Министър-председателят Стефан Янев посети и новия „STEM център за дигитални създатели“, изграден в училището по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. След края на тържествената част в училище „Неофит Рилски“ премиерът Стефан Янев коментира пред медиите политически теми, свързани с актуалната ситуация в страната.

В отговор на журналистически въпрос Янев изрази очакване да продължи да изпълнява длъжността министър- председател и в новото служебно правителство. Премиерът припомни, че последните два парламента не успяха да излъчат стабилно мнозинство и редовно правителство и основна задача на служебния кабинет е да организира провеждането на поредните избори в страната.

Министър-председателят подчерта, че до този момент воденото от него правителство е изпълнило ангажиментите си към обществото като изтъкна промените на три важни закона – на държавния бюджет, на НЗОК и на ДОО.

„Българските граждани могат да бъдат спокойни, че до края на годината има наличен финансов ресурс и можем да помогнем както на здравната система, така и на бизнеса да продължи своето развитие и да запазим положителния тренд, който има в момента“, заяви Янев.

Премиерът отбеляза, че правителството ще продължи да полага усилия за икономическия растеж на страната.

По-късно в центъра на Габрово премиерът Янев разгледа изложбата „В кадър – Българската армия днес“. Тя съдържа 32 пана със снимков материал с исторически характер, който се предоставя от Военноисторическия музей, както и фотоси, отразяващи боеспособността на видовете въоръжени сили на Българската армия. Снимките представят демонстративни бойни действия в реална ситуация, участия в различни полеви учения, национални празници и ритуали.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица