Свържи се с нас

Новини

Тъжна вест: Напусна ни Христо Елмазов

Published

on

На 9 септември на 75-годишна възраст почина Христо Елмазов. Той е добре познат на габровската общественост и ще бъде запомнен със своето добро отношение към хората.

„Добрите хора са като семената на нивите, където се раждат истинските плодове на живота. Той имаше голямо сърце и обичаше да служи на хората! Беше невидим, а делата му тихи.

Когато му върнаха парк Градище след 1993 година той сподели поляната с габровци и до ден днешен всички мислят, че е държавата собственост. Години наред поддържа своето място, споделяйки го със всички, а насреща получаваше едно нищо претенции от хора и укори.

Това не го спря да следва избора си Градище да е за всички. Желанието във времето на хора да купят Градище, строят хотели и каквото се сеща човек, не се случи, защото Той искаше неговото място да е споделено пространство.

Живееше трудно и бедно, да бедно, но беше по богат от всички богати хора, които познавам. Такъв Човек беше Баща ми Христо Елмаза, като диамант заровен в земята си и живееше за другите, светейки със светлината на своята неразбрана щедрост.

Не познавам много такива хора, но макар и рядък вид имаше го! Та това са Големите и в цялата им рядкост те са като солта на земята, не можем без тях“, написа по повод загубата дъщерята на Христо Елмазов – Ивелина Елмазова.

„Отиде си „Странжата“ на габровската култура! Напусна ни Ичо Елмаза и отиде там, където пак ще се види с габровските зевзеци и ще им сипе по едно, защото ги обичаше! Сигурно вече е намислил, къде ще ни събира пак след време! Бог да го прости и светла му памет!“, сподели в социалната мрежа друг негов голям приятел арх. Иван Николов, бивш председател на Общински съвет – Габрово.

„Сигурно като иде горе, първо ще спретне една хубава кръчма за небесните дейци на културата, ще им сготви нещо вкусно и ще им налее по една голяма ракия, щото горе, вероятно, малки работи няма.

После ще си намери пак едно умно магаре, с което ще си говорят за хорските работи и ще събере ято кокошки, дето ще кълват от звездното просо. Като му остане време, ще надниква над неговата поляна на Градище, дето беше повече на хората, за да види, тичат ли деца, сядат ли големи да си почиват и говорят.

Ще нагледа овошките, които е ашладисал, пак хората да ги ядат. Сигурно вече са го посрещнали баща му Иван Елмазов, Емил Елмазов, Стефан Северин и още свестни хора. А ние ще кажем, че тръгна Добър човек, не велик, защото добрият е по-високото отличие. Лек да ти е пътя, Христо. И да знаеш, че ти беше много хубава копривената супа на Горското ханче“, написа журналистът Светлана Кацарска в свой пост в социалната мрежа.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките и приятелите му!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

За всички приятели и познати, които искат да изпратят Христо Елмаза в последния му път, могат да го направят на 12 септември, неделя, от 13.00 часа в църквата „Успение на Пресвета Богородица“, където ще се състои поклонението.

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ-Габрово излизат на протест

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово ще изразят подкрепата си и ще се присъединят към Националния протест на работещите в РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември, понеделник.

„Търпението и проявената от нас толерантност, в името на общественото здраве, са категорично изчерпани“, заявяват работещите в РЗИ – Габрово. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Габрово отново ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. „Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от КОВИД-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо. Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с КОВИД-19.

Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм. Изискванията на професията ни налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство, и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Ежедневната ни работа е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за водите, Закона за защита от шума в околната среда, Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, и много други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Всекидневно се сблъскваме с общественото недоволство и негативи, които неизменно се проявяват поради естеството на работата ни. В тези трудни моменти не си позволяваме да проявим безотговорност, не абдикираме от ангажиментите си, съзнавайки благородната си мисия и отчитайки, че е наш дълг да сме винаги на „първа линия“ в името на живота и здравето на хората.

Служителите в Регионалните здравни инспекции бяха обнадеждени от декларираното пред обществото намерение на управляващите да припознаят Здравеопазването, като сектор с приоритетно значение. Същевременно, с огорчение констатираме, че позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не можем да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в отрасъл „Здравеопазване“. 

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките, НЗОК и други).

С Постановление на Министерски съвет (ПМС) №210 от 29.07.2022 год. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на МЗ за увеличаване на разходите за персонал за 2022 год. С това е осигурен финансов ресурс, който според изричния текст на чл. 1 от цитираното ПМС е целеви и следва да е насочен само и единствено към „достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 год. за второстепенните разпоредители към министъра на здравеопазването“.

Резултатът към днешна дата – липса на каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в РЗИ, каквото е предназначението на част от тези средства съгласно чл. 1 и чл. 2 от ПМС №210/29.07.2022 год. „, изтъкват в своите аргументи за недоволството здравните служители.

Те настояват за две неща. Увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица