Свържи се с нас

Новини

Конкурс за детска рисунка „Умножи доброто“

Published

on

На 14 октомври се навършват 100 години от основаването на Български младежки Червен кръст (БМЧК). От 1921 г. до днес той е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29-годишна възраст.

Още през Сръбско-българската война българските ученици напускат училище и отиват на фронта да бранят освободеното отечество.

По време на Балканските войни едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите – доброволци.

Активното участие на младежите в дейността на БЧК през двете Балкански войни – особено по време на втората, става причина ръководството му да започне да обмисля създаването на младежка организация, но дебатът за подобни структурни промени остават на заден план по време на започналата през 1914 г. Първа световна война.

През 1920 г. Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решава да се създаде Младежка структура.

Двадесет национални дружества, между които и БЧК, учредяват през 1921 г. своя Младежка организация, ръководена от Върховното управление на БМЧК, което се състои от представители на БЧК, на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В продължение на един век организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия.

БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ – ГАБРОВО НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ГАБРОВО О Б Я В Я В А Т КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА „УМНОЖИ ДОБРОТО“

I.УЧАСТНИЦИ: Ученици от габровските детски градини и училища, разпределени в три възрастови групи, както следва:
– I възрастова група от 4 до 6 години;
– II възрастова група от 7 до 12 години;
– III възрастова група от 13 до 16 години;

II.СРОК ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ: Краен срок за предаване на творбите е 11 октомври 2021 г. в сградата на БЧК – Габрово. Всяка рисунка трябва да бъде придружена с данни за участника, написани на гърба на творбата (трите имена, възраст, телефон)

III.ОБЯВЯВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ И ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ: Творбите на участниците ще бъдат показани на изложба в Националния музей на образованието. Тя ще бъде открита на 14 октомври 2021 г., от 17:00 ч.

Организаторите на конкурса ще обявят на събитието победителите в трите възрастови категории.

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица