Свържи се с нас

Новини

С „Урок по пестеливост“ почетоха 100- годишнината от рождението на дядо Миньо Попа

Published

on

„Урок по пестеливост“ изнесоха децата от клуб „Родолюбие“ към ОУ „Ран Босилек” в Старото школо в АИР „Боженци”. Повод за това е 100-годишнината от рождението на дядо Миньо Попа. Водени от Стефка Брънекова малките родолюбци разказаха за живота на единствения истински персонаж от габовските анекдоти. Известен със своята пресметливост и находчивост, дядо Миню е дарявал всяка година пари за пътя от Боженци до Габрово, а през 1907 година дава 4 кг. злато за изграждането на сградата на читалище „Априлов – Палаузов”. Специално за „урокът” в Боженци бе показан и портрет на Дядо Миньо от фонда на Дома на хумора и сатирата.

„Пред портрета на дядо Миньо се връщаме назад в годините, като се впечатляваме от неговата находчивост и ум, хитрост и пресметливост, но и от щедрото му сърце, което го е карало да „разтвори кесията“, когато е ставало реч за общото благо! „ сподели г-жа Брънекова, ръководител на клуб „Родолюбие”. „Едно момче на 11 години излиза от родното село и проумяло житейската истина, напътстван от баща си ”Гледай хората какво правят, прави и ти тъй! Ако си човек на място ще сполучиш!”. И тръгва малкия Миньо „пригърнал ”бащината благословия, за да се издигне след време до почитан и уважаван гражданин на Габрово, на когото след време ще издигнат паметник в градинката на читалище „Априлов – Палаузов”. А ние, благодарните потомци, задаваме един конкретен въпрос: Защо не се възстановят паметниците на дядо Миню и жена му, както някога са били поставени в градинката пред читалището? Защо да няма повече „свети” места в нашия град, пред които да изразяваме своята благодарност и почит към местните родолюбиви „българи”?.”, задава въпрос към всички габровци Стефка Брънекова.

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица