Свържи се с нас

Новини

„От другата страна“ с Валентина Каролева

Published

on

На 17 септември от 15.00 часа фондация „От другата страна“ ще представи своя нов проект в зала „Възраждане“. Габрово за втори път ще бъде домакин на събитие на фондацията, след като миналият септември в града гостува прожекция на филма „Доза щастие“, последвана от дискусия с главните актьори и специалисти в сферата на зависимостите.

За „другата страна“, зависимостите и намирането на спасение се срещнахме и говорихме с Валентина Каролева. Тя е актриса, която „влезе в обувките“ на майка си, за да разкаже докосващата ѝ история в успешния български филм „Доза щастие“. Тя е и основният двигател зад фондация „От другата страна“, ангажирана с превенцията срещу наркотиците.

Но тя е преди всичко човек с мисия! Трудностите в живота ѝ я правят борбена и целеустремена, и не успяват да пречупят слънчевия дух и широка ѝ усмивка. През 2017 г. Весела Тотева, журналист и бивша наркозависима, учредява фондация „От другата страна“, правейки я инструмент на своето призвание – открито да говори за истината на зависимостта и да дава надежда, че спасение има.

Днес дъщеря ѝ Валя, заедно с близки съмишленици и приятели, продължава нейната мисия. „Знаем, че не сме способни да спрем зависимостите, но сме тук, за да отворим врата за искрен разговор и да направим мост между по-младите и по-възрастните“, сподели Валентина Каролева.

Основно точно към младите са насочени събитията, които фондацията организира и в тяхно лице забелязват интерес да научат повече по темата. Въпреки това, според Валя, обществото все още не е готово да говори открито за проблемите си. Малко са хората, като майка ѝ, които свободно разказват за най-големите си слабости – ключово нещо, което докосва слушателите ѝ.

„В България сме доста по-затворени и не обичаме да споделяме трудностите и слабостите си“, каза Валя, като по думите ѝ затова насърчава всички да отворим въобще диалог за проблемите си.

В този ред на мисли, едно от най-предизвикателните неща, пред които се изправят е срещата с въпроса „Какво да направим?“, зададен им от объркани и отчаяни близки на зависими. Въпрос, на който те не могат да отговорят, чийто отговор е твърде индивидуален и понякога болезнен. Да, нямат отговор на всички въпроси, но успяват да докоснат сърцата и да променят съдби!

Да накарат някого да се замисли, да промени посоката на живота си и със сълзи на очи да им го признае с благодарност! „Дори и само на един човек да помогна, значи всичко си е струвало”, заявява Весела Тотева.

На събитията на фондацията винаги присъства психолог и специалист по зависимости, към когото всеки може да се обърне за професионален съвет и помощ. Подкрепа и съдействие получават и от местните институции като „Превантивно-информационен център“.

В Габрово гост-говорители ще са Марина Попова – психолог, Ирмена Чичикова – актриса и Светла Иванова – специалист по зависимости с личен опит. Те ще представят най-новия проект на фондацията – „Разкази от другата страна на зависимостта“.

Идеята за него, Валя споделя, че се ражда миналата година през една нощ, в която сънят отсъства, но не и творческата мисъл. Вдъхновена от текст, който прочита, тя се свързва с бивши зависими, с помощта на които създават общо 4 текста. Преминавайки през режисьорския поглед на Яна Титова и невероятния талант на обичани български актьори, те се превръщат в изключително въздействащи видео-разкази.

„Аз съм артист и използвам артистичността си и точно филмовото изкуство, за да отворя важна за мен тема, по начина по който мога“, добави Валя.

За начало общо 5 града ще могат да се насладят на резултата от труда на екипа – София, Сандански, Пловдив, Габрово и Враца. „Трудно е да обиколим всички места, който искаме, но постепенно, правейки по нещо малко, съм сигурна, че ще стигнем навсякъде“, каза още Валя с усмивка.

И така с малки стъпки екипът на „От другата страна“ постига големи цели. Дали отваря очите на обществото, показвайки му истината за „другата страна“ или помага на отчаяните да видят, че друга стана, страната на живота съществува, вие сами решете.

„За всеки си има път. Спасението, майка ми откри в любовта си към мен и подкрепата от близките си. Това, което видях в нея беше изключителна сила и воля. Повярва, че може да се измъкне. Повярва в Господ и в себе си“.

Повече подробности за дейността на фондация „От другата страна“ може да намерите на техния сайт и в социалните мрежи.

Автор: Мария Матева,
студент 1 курс, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Започват обходите на преброителите в региона

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от 18 септември и ще продължат до 3 октомври.

Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ново разписание по някои маршрути на обществения транспорт, тръгващ от Габрово

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ EOOD публикува актуална информация, във връзка на направени промени по някои маршрутни линии от обществения транспорт, тръгващ от Автогара – Габрово.

Часове на тръгване:
Габрово -София – 6:15ч. 12:00ч./работни дни/; 12,00ч. /почивни дни/

Габрово-Велико Търново – 7:30;16:30ч. /работни и почивни дни/;

Габрово-Севлиево/обиколно/ работни дни– 6:00; 8:00; 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18:00ч.
Габрово-Севлиево/обиколно/ почивни дни– 8:00; 12:00; 18:00 ч.

Борики, Ясени – 14:00 ч./понеделник, сряда, петък/

Николчовци, Лоза, Армените – 15:00ч./работни дни без сряда/

Николчовци, Лоза, Армените, Новаковци – 15:00ч /сряда/

Стоевци/Гъбене/Музга – 15:00ч./работни дни/ Стоевци/Гъбене/Музга – 12:00ч./Понеделник/

Ясени – 6:10; 17:20ч. /работни дни/
Ясени – 9:30ч./събота/
Ясени – 15:00ч./неделя/

Боженци – 8:00; 17:05ч./работни дни/
Боженци – 13:00 /сряда/
Боженци – 8:30; 17:05ч. /почивни дни/

Лоза – 6:00/работни дни/; 17:30ч. /работни дни/;

Армените,Стоевци,Михайловци – 5:30;17:30ч. /работни дни/; Лоза,
Армените,Стоевци,Михайловци – 6:30ч. /събота/

Лоза, Армените,Стоевци,Михайловци – 16:00ч. /неделя/

Музга – 6:00; 18:10ч./работни дни/

Музга/Стоевци –10:30ч. /събота/ Музга/
Стоевци –18:10ч. /неделя/

Костенковци – 7:00; 17:00ч. /работни дни/
Костенковци – 7:00ч. /събота/
Костенковци – 17:00ч. /неделя/

Поповци – 6:50;18:30ч. /работни дни/
Поповци – 15:15ч.

Рязковци/Думници/Киевци – 9:00; 13:00ч. /Понеделник и Сряда/

Орловци – 6:30; 16:45ч./работни дни/

Здравковец – 6:00; 17:30ч./работни дни/
Здравковец – 13:00ч. /сряда/
Здравковец – 7:30ч. /събота/
Здравковец – 18:00ч. /неделя/

Николчовци – 6:00; 18:00ч./работни дни/
Николчовци/Лоза/Армените – 11:00ч./вторник/
Николчовци – 9:00ч. /събота/
Николчовци – 19:00ч. /неделя/

Балани – 8:30;15:00ч./сряда/
Балани – 8:30.18:00ч./събота/

Дебел Дял – 10:00;16:00 ч;/сряда/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 10:00 ч./събота/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 14:30ч./неделя/

Тота Венкова – 9:00;15:00 ч./сряда/
Узана – 08:00; 15:30ч. /събота/
Узана – 15:30ч./неделя/
Соколски манастир – 8:45; 12:45ч. /сряда/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово

Published

on

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%). Това става ясно от информация на Министерството на образованието и науката относно карантинираните учители и ученици в началото на учебната година в цялата страна.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от КОВИД-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната, информират още от образователното министерство.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%). Още по-нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.

Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%. Министерството на образованието и науката (МОН) има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация.

Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни. Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица