Свържи се с нас

Новини

„От другата страна“ с Валентина Каролева

Published

on

На 17 септември от 15.00 часа фондация „От другата страна“ ще представи своя нов проект в зала „Възраждане“. Габрово за втори път ще бъде домакин на събитие на фондацията, след като миналият септември в града гостува прожекция на филма „Доза щастие“, последвана от дискусия с главните актьори и специалисти в сферата на зависимостите.

За „другата страна“, зависимостите и намирането на спасение се срещнахме и говорихме с Валентина Каролева. Тя е актриса, която „влезе в обувките“ на майка си, за да разкаже докосващата ѝ история в успешния български филм „Доза щастие“. Тя е и основният двигател зад фондация „От другата страна“, ангажирана с превенцията срещу наркотиците.

Но тя е преди всичко човек с мисия! Трудностите в живота ѝ я правят борбена и целеустремена, и не успяват да пречупят слънчевия дух и широка ѝ усмивка. През 2017 г. Весела Тотева, журналист и бивша наркозависима, учредява фондация „От другата страна“, правейки я инструмент на своето призвание – открито да говори за истината на зависимостта и да дава надежда, че спасение има.

Днес дъщеря ѝ Валя, заедно с близки съмишленици и приятели, продължава нейната мисия. „Знаем, че не сме способни да спрем зависимостите, но сме тук, за да отворим врата за искрен разговор и да направим мост между по-младите и по-възрастните“, сподели Валентина Каролева.

Основно точно към младите са насочени събитията, които фондацията организира и в тяхно лице забелязват интерес да научат повече по темата. Въпреки това, според Валя, обществото все още не е готово да говори открито за проблемите си. Малко са хората, като майка ѝ, които свободно разказват за най-големите си слабости – ключово нещо, което докосва слушателите ѝ.

„В България сме доста по-затворени и не обичаме да споделяме трудностите и слабостите си“, каза Валя, като по думите ѝ затова насърчава всички да отворим въобще диалог за проблемите си.

В този ред на мисли, едно от най-предизвикателните неща, пред които се изправят е срещата с въпроса „Какво да направим?“, зададен им от объркани и отчаяни близки на зависими. Въпрос, на който те не могат да отговорят, чийто отговор е твърде индивидуален и понякога болезнен. Да, нямат отговор на всички въпроси, но успяват да докоснат сърцата и да променят съдби!

Да накарат някого да се замисли, да промени посоката на живота си и със сълзи на очи да им го признае с благодарност! „Дори и само на един човек да помогна, значи всичко си е струвало”, заявява Весела Тотева.

На събитията на фондацията винаги присъства психолог и специалист по зависимости, към когото всеки може да се обърне за професионален съвет и помощ. Подкрепа и съдействие получават и от местните институции като „Превантивно-информационен център“.

В Габрово гост-говорители ще са Марина Попова – психолог, Ирмена Чичикова – актриса и Светла Иванова – специалист по зависимости с личен опит. Те ще представят най-новия проект на фондацията – „Разкази от другата страна на зависимостта“.

Идеята за него, Валя споделя, че се ражда миналата година през една нощ, в която сънят отсъства, но не и творческата мисъл. Вдъхновена от текст, който прочита, тя се свързва с бивши зависими, с помощта на които създават общо 4 текста. Преминавайки през режисьорския поглед на Яна Титова и невероятния талант на обичани български актьори, те се превръщат в изключително въздействащи видео-разкази.

„Аз съм артист и използвам артистичността си и точно филмовото изкуство, за да отворя важна за мен тема, по начина по който мога“, добави Валя.

За начало общо 5 града ще могат да се насладят на резултата от труда на екипа – София, Сандански, Пловдив, Габрово и Враца. „Трудно е да обиколим всички места, който искаме, но постепенно, правейки по нещо малко, съм сигурна, че ще стигнем навсякъде“, каза още Валя с усмивка.

И така с малки стъпки екипът на „От другата страна“ постига големи цели. Дали отваря очите на обществото, показвайки му истината за „другата страна“ или помага на отчаяните да видят, че друга стана, страната на живота съществува, вие сами решете.

„За всеки си има път. Спасението, майка ми откри в любовта си към мен и подкрепата от близките си. Това, което видях в нея беше изключителна сила и воля. Повярва, че може да се измъкне. Повярва в Господ и в себе си“.

Повече подробности за дейността на фондация „От другата страна“ може да намерите на техния сайт и в социалните мрежи.

Автор: Мария Матева,
студент 1 курс, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Почти всяко домакинство в региона има достъп до интернет

Published

on

Резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 г. в област Габрово показват, че 83.7% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си, при средно 83.5% за страната.

За областта е отбелязан ръст от 6.2 процентни пункта спрямо предходната година, който е по-висок от регистрирания за страната – 4.6 пункта. По този показател област Габрово се нарежда на второ място в рамките на Северен централен район.

През 2021 г. 74.6% от лицата в област Габрово, на възраст между 16 и 17 навършени години, използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. Мъжете в областта са по-активни при регулярното използване на интернет – техният относителен дял е 78.8%, при 69.4% за жените, като при мъжете относителния дял е по-висок от средните за страната с 3.7процентни пункта, а при жените е по-нисък с 3.4 процентни пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Габрово 92.9% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 72.5% от лицата със средно образование. В сравнение с 2020 г. по този показател намалява относителният дял на лицата с висше и основно и по-ниско образование съответно с 0.9 процентни пункта и със 7.3 процентни пункта.

Данните за 2021 г. в национален мащаб показват, че при лицата с основно или по-ниско образование делът на регулярно използващите глобалната мрежа варира между 69.8% за област Бургас и 21.3% за област Кюстендил. При лицата със средно образование относителният дял се движи между 89.8% за област Шумен и 53.6% – за област Пазарджик.

При висшистите относителният дял на лицата, регулярно използващи интернет в отделните области на страната е между 100.0% за областите Перник и Ловеч 79.6% за област Ямбол.

Данните от изследването за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2021 г. сочат, че относителният дял на лицата в област Габрово, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с публичните институции през последните 12 месеца е 20.2% при 26.6% средно за страната.

В рамките на Северен централен район с най-висок относителен дял е област Силистра -28.6%, докато в област Разград – 10.6% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. Област Благоевград е с най-висок относителен дял в страната – 43.8%.

В сравнение с 2020 г. делът на лицата в област Габрово, използващи интернет с цел взаимодействие с институции от публичния сектор, намалява с 3.1 процентни пункта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха севлиевец, метнал се да кара в нетрезво състояние

Published

on

44-годишен от Севлиево бе засечен пиян зад волана на „БМВ“. Нарушението му било хванато в събота, 15 януари, около 02.00 часа в ж.к. „Атанас Москов“.

При проверката водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 1.48 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наркотиците не се отплатиха на 29-годишен шофьор

Published

on

29-годишен водач остана без шофьорската си книжка, след като бе заловен да управлява дрогиран.

Случаят е от Трявна. Снощи, около 20.40 часа, на ул.“Ангел Кънчев“ екип на полицията спрял за проверка “Ланчия Делта“.

Водачът – 29-годишен тревненец, бил тестван за употреба на наркотици, като дрегерът отчел положителен резултат за употреба на матамфетамин.

Мъжът дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица