Свържи се с нас

Новини

„От другата страна“ с Валентина Каролева

Published

on

На 17 септември от 15.00 часа фондация „От другата страна“ ще представи своя нов проект в зала „Възраждане“. Габрово за втори път ще бъде домакин на събитие на фондацията, след като миналият септември в града гостува прожекция на филма „Доза щастие“, последвана от дискусия с главните актьори и специалисти в сферата на зависимостите.

За „другата страна“, зависимостите и намирането на спасение се срещнахме и говорихме с Валентина Каролева. Тя е актриса, която „влезе в обувките“ на майка си, за да разкаже докосващата ѝ история в успешния български филм „Доза щастие“. Тя е и основният двигател зад фондация „От другата страна“, ангажирана с превенцията срещу наркотиците.

Но тя е преди всичко човек с мисия! Трудностите в живота ѝ я правят борбена и целеустремена, и не успяват да пречупят слънчевия дух и широка ѝ усмивка. През 2017 г. Весела Тотева, журналист и бивша наркозависима, учредява фондация „От другата страна“, правейки я инструмент на своето призвание – открито да говори за истината на зависимостта и да дава надежда, че спасение има.

Днес дъщеря ѝ Валя, заедно с близки съмишленици и приятели, продължава нейната мисия. „Знаем, че не сме способни да спрем зависимостите, но сме тук, за да отворим врата за искрен разговор и да направим мост между по-младите и по-възрастните“, сподели Валентина Каролева.

Основно точно към младите са насочени събитията, които фондацията организира и в тяхно лице забелязват интерес да научат повече по темата. Въпреки това, според Валя, обществото все още не е готово да говори открито за проблемите си. Малко са хората, като майка ѝ, които свободно разказват за най-големите си слабости – ключово нещо, което докосва слушателите ѝ.

„В България сме доста по-затворени и не обичаме да споделяме трудностите и слабостите си“, каза Валя, като по думите ѝ затова насърчава всички да отворим въобще диалог за проблемите си.

В този ред на мисли, едно от най-предизвикателните неща, пред които се изправят е срещата с въпроса „Какво да направим?“, зададен им от объркани и отчаяни близки на зависими. Въпрос, на който те не могат да отговорят, чийто отговор е твърде индивидуален и понякога болезнен. Да, нямат отговор на всички въпроси, но успяват да докоснат сърцата и да променят съдби!

Да накарат някого да се замисли, да промени посоката на живота си и със сълзи на очи да им го признае с благодарност! „Дори и само на един човек да помогна, значи всичко си е струвало”, заявява Весела Тотева.

На събитията на фондацията винаги присъства психолог и специалист по зависимости, към когото всеки може да се обърне за професионален съвет и помощ. Подкрепа и съдействие получават и от местните институции като „Превантивно-информационен център“.

В Габрово гост-говорители ще са Марина Попова – психолог, Ирмена Чичикова – актриса и Светла Иванова – специалист по зависимости с личен опит. Те ще представят най-новия проект на фондацията – „Разкази от другата страна на зависимостта“.

Идеята за него, Валя споделя, че се ражда миналата година през една нощ, в която сънят отсъства, но не и творческата мисъл. Вдъхновена от текст, който прочита, тя се свързва с бивши зависими, с помощта на които създават общо 4 текста. Преминавайки през режисьорския поглед на Яна Титова и невероятния талант на обичани български актьори, те се превръщат в изключително въздействащи видео-разкази.

„Аз съм артист и използвам артистичността си и точно филмовото изкуство, за да отворя важна за мен тема, по начина по който мога“, добави Валя.

За начало общо 5 града ще могат да се насладят на резултата от труда на екипа – София, Сандански, Пловдив, Габрово и Враца. „Трудно е да обиколим всички места, който искаме, но постепенно, правейки по нещо малко, съм сигурна, че ще стигнем навсякъде“, каза още Валя с усмивка.

И така с малки стъпки екипът на „От другата страна“ постига големи цели. Дали отваря очите на обществото, показвайки му истината за „другата страна“ или помага на отчаяните да видят, че друга стана, страната на живота съществува, вие сами решете.

„За всеки си има път. Спасението, майка ми откри в любовта си към мен и подкрепата от близките си. Това, което видях в нея беше изключителна сила и воля. Повярва, че може да се измъкне. Повярва в Господ и в себе си“.

Повече подробности за дейността на фондация „От другата страна“ може да намерите на техния сайт и в социалните мрежи.

Автор: Мария Матева,
студент 1 курс, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Илиян Василев се присъединява към треньорския екип на „Янтра“

Published

on

Илиян Василев се завръща към треньорството. Специалистът влиза в екипа на Тодор Киселичков като наставник на вратарите. Паралелно с това той ще продължи и работата, която вършеше до момента в детско-юношеската школа на клуба.

Василев е с близо 15-годишна треньорска практика. Няколко години е работил с юношеските национални формации на страната. Има три сезона в ЦСКА, в които е асистирал на треньорите Димитър Пенев, Стойчо Младенов, Драголюб Симонович и Анатоли Нанков. Има и четири сезона в Ботев (Враца) в партньорство със Сашо Ангелов, Антони Здравков и Веселин Великов. Работил е още в отборите на Сливен, Локомотив (ГО) и Крумовград.

Като футболист Василев е шампион и носител на Купата с ЦСКА. Играл е още за отборите на Шумен, Етър, Локомотив (София), Светкавица, Локомотив (Пловдив), Пирин и Дунав. Участвал е в два мача за Купата на УЕФА и в един за КЕШ с ЦСКА. Има и един мач за националния отбор на България.

Зареди още

Новини

400 лекоатлети пристигат в Габрово този уикенд

Published

on

За трета поредна година Габрово ще бъде домакин на Националния шампионат по лека атлетика за момчета и момичета под 14 години. Първенството е тази събота и неделя на стадион „Христо Ботев“.

Паралелно с него в съботния следобед ще се проведе и 15-ото издание на традиционния турнир в памет на Никола Вълчанов за юноши, мъже и жени, в който ще вземат участие някой от топ атлетите на България.

Надпреварата при юношите и девойките е на четирибой и започва в събота в 08.00 сутринта. Дисциплините от четирибоя са: спринт на 60 метра, скок дължина или висок скок, 60 метра с препятствия, бягане на 600 метра за момичета и 800 метра за момчета или тласкане на гюле.

Общо 268 млади атлети ще влязат в битката за отличията – 93 са момчетата и 175 девойките. В събота са надпреварите на 60 метра, скок дължина и скок височина, а в неделния ден ще се проведат стартовете на 60 метра с препятствия, тласкане на гюле и бягането на 600/800 метра.

В 13.00 часа в съботния ден ще започне и 15-ото издание на турнир „Никола Вълчанов“. В супер атрактивната надпревара ще участват 127 атлети. Сред тях ще бъде и световната шампионка за девойки под 20 години на троен скок Александра Начева, която зае 4-то място при жените на европейското първенство в Рим през миналата седмица с личен резултат от 14,35 метра.

На стадион „Христо Ботев“ ще се състезават също Лъчезар Вълчев – европейски шампион за юноши под 18 години на троен скок и бронзов медалист от ЕШ под 20г; Пламена Чакърова – бронзова медалистка на скок дължина от ЕШ под 18г; Ирен Саръбоюкова – бронзова медалистка на висок скок от европейски младежки олимпийски фестивал; Елена Аргирова – бронзова медалистка на троен скок от европейски младежки олимпийски фестивал; Христо Илиев – четвърти на ЕШ под 20г. в спринта на 100 метра.

На старт ще застанат и много от най-добрите ни състезатели в своите дисциплини, като Кристен Радуканова, Кристина Борукова, Денислав Драшков и др. Турнирът включва дисциплините 100, 200 и 400 метра, троен скок, скок дължина, висок скок, тласкане на гюле и хвърляне на копие.

Източник: Общински спортни имоти – Габрово.

Зареди още

Любопитно

Даниел Верстапен тази вечер на сцената на Дома на културата „Ем. Манолов“

Published

on

Тази вечер на сцената в обновения Дом на културата „Емануил Манолов“ посрещаме международно признатия белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен. Габровската публика и гостите на града ще се насладят на определяния за „концерт без аналог“ „Мост между културите“, който е част от световното турне на музиканта.

Целта на маестро Верстапен е да свързва поколенията чрез музиката си и да поставя класическото си пиано в една модерна роля. Освен с авторските композиции от „Reconnection“- албумът на Даниел Верстапен- тази вечер публиката ще стане свидетел и на специалната изненада за България- уникална комбинация между белгийското пиано и вселенските гласове на обичаните Нина Николина и Любо Киров.

В едно фантастично сътрудничество на сцена ще видим и чуем още перкусиите на Калин Вельов и кавала на Дамян Йорданов. Също така тази вечер на живо и специално за публиката ще звучи песента „Райна“, създадена от Даниел Верстапен и Нина Николина.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Габрово е с любезната подкрепа на Община Габрово.

Билети днес – на касата на ДТ „Рачо Стоянов“ или Купи билети за ДАНИЕЛ ВЕРСТАПЕН – МОСТ МЕЖДУ КУЛТУРИ, Габрово ~ Дом на културата „Емануил Манолов“ (eventim.bg).

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица