Свържи се с нас

Новини

„От другата страна“ с Валентина Каролева

Published

on

На 17 септември от 15.00 часа фондация „От другата страна“ ще представи своя нов проект в зала „Възраждане“. Габрово за втори път ще бъде домакин на събитие на фондацията, след като миналият септември в града гостува прожекция на филма „Доза щастие“, последвана от дискусия с главните актьори и специалисти в сферата на зависимостите.

За „другата страна“, зависимостите и намирането на спасение се срещнахме и говорихме с Валентина Каролева. Тя е актриса, която „влезе в обувките“ на майка си, за да разкаже докосващата ѝ история в успешния български филм „Доза щастие“. Тя е и основният двигател зад фондация „От другата страна“, ангажирана с превенцията срещу наркотиците.

Но тя е преди всичко човек с мисия! Трудностите в живота ѝ я правят борбена и целеустремена, и не успяват да пречупят слънчевия дух и широка ѝ усмивка. През 2017 г. Весела Тотева, журналист и бивша наркозависима, учредява фондация „От другата страна“, правейки я инструмент на своето призвание – открито да говори за истината на зависимостта и да дава надежда, че спасение има.

Днес дъщеря ѝ Валя, заедно с близки съмишленици и приятели, продължава нейната мисия. „Знаем, че не сме способни да спрем зависимостите, но сме тук, за да отворим врата за искрен разговор и да направим мост между по-младите и по-възрастните“, сподели Валентина Каролева.

Основно точно към младите са насочени събитията, които фондацията организира и в тяхно лице забелязват интерес да научат повече по темата. Въпреки това, според Валя, обществото все още не е готово да говори открито за проблемите си. Малко са хората, като майка ѝ, които свободно разказват за най-големите си слабости – ключово нещо, което докосва слушателите ѝ.

„В България сме доста по-затворени и не обичаме да споделяме трудностите и слабостите си“, каза Валя, като по думите ѝ затова насърчава всички да отворим въобще диалог за проблемите си.

В този ред на мисли, едно от най-предизвикателните неща, пред които се изправят е срещата с въпроса „Какво да направим?“, зададен им от объркани и отчаяни близки на зависими. Въпрос, на който те не могат да отговорят, чийто отговор е твърде индивидуален и понякога болезнен. Да, нямат отговор на всички въпроси, но успяват да докоснат сърцата и да променят съдби!

Да накарат някого да се замисли, да промени посоката на живота си и със сълзи на очи да им го признае с благодарност! „Дори и само на един човек да помогна, значи всичко си е струвало”, заявява Весела Тотева.

На събитията на фондацията винаги присъства психолог и специалист по зависимости, към когото всеки може да се обърне за професионален съвет и помощ. Подкрепа и съдействие получават и от местните институции като „Превантивно-информационен център“.

В Габрово гост-говорители ще са Марина Попова – психолог, Ирмена Чичикова – актриса и Светла Иванова – специалист по зависимости с личен опит. Те ще представят най-новия проект на фондацията – „Разкази от другата страна на зависимостта“.

Идеята за него, Валя споделя, че се ражда миналата година през една нощ, в която сънят отсъства, но не и творческата мисъл. Вдъхновена от текст, който прочита, тя се свързва с бивши зависими, с помощта на които създават общо 4 текста. Преминавайки през режисьорския поглед на Яна Титова и невероятния талант на обичани български актьори, те се превръщат в изключително въздействащи видео-разкази.

„Аз съм артист и използвам артистичността си и точно филмовото изкуство, за да отворя важна за мен тема, по начина по който мога“, добави Валя.

За начало общо 5 града ще могат да се насладят на резултата от труда на екипа – София, Сандански, Пловдив, Габрово и Враца. „Трудно е да обиколим всички места, който искаме, но постепенно, правейки по нещо малко, съм сигурна, че ще стигнем навсякъде“, каза още Валя с усмивка.

И така с малки стъпки екипът на „От другата страна“ постига големи цели. Дали отваря очите на обществото, показвайки му истината за „другата страна“ или помага на отчаяните да видят, че друга стана, страната на живота съществува, вие сами решете.

„За всеки си има път. Спасението, майка ми откри в любовта си към мен и подкрепата от близките си. Това, което видях в нея беше изключителна сила и воля. Повярва, че може да се измъкне. Повярва в Господ и в себе си“.

Повече подробности за дейността на фондация „От другата страна“ може да намерите на техния сайт и в социалните мрежи.

Автор: Мария Матева,
студент 1 курс, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Комедията „Глупаци“ на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Published

on

Екипът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово има удоволствието да Ви покани на премиерата на спектакъла „Глупаци“от Нийл Саймън, сценична версия и режисура – Валерия Минева.

Събитието ще се състои на на 20 февруари, понеделник, от 19.00 на Голяма сцена в Драматичен театър – Габрово.

Сценографията и костюмите са на Славка Георгиева. Музиката е написана от Ян Руменин. А Пламена Пенчева е създател на хореографията. Плакатът е направен от Радослава Боор.

В спектакъла участват: Мартин Димов, Виолина Доцева, Димо Сава Димов, Любомира Башева, Надежда Петкова, Любен Попов, Гордан Коев, Петър Рангелов, Ванина Попова, Адриана Димова.

В комедията „Глупаци“ ще проследим пътешествието на младия учител Толчински до новото му работно място в градчето Кюленчиков. Там Толчински среща чудноватите си работодатели сем. Зубритски и техните още по-ексцентрични съграждани. Как младежът ще се справи със задачата си да образова местните и красивата София Зубритска? Дали ще успее да премахне определението „глупаци“ от списъка с думи, които ги описват? Все въпроси, на които ще си отговорим, когато гледаме представлението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РИОСВ ще глоби „Топлофикация-Габрово“

Published

on

РИОСВ – Велико Търново ще глоби „Топлофикация-Габрово“ ЕАД за неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

Експерти извършили незабавна проверка във вторник, 7 февруари, след постъпили сигнали за замърсяване на въздуха, изразяващо се в наличие на миризма на сяра и черен пушек.

По време на проверката било констатирано, че работи единствено котелът на въглища от действащите два броя котлоагрегати с номинална мощност 23 МW и 15 MW.

Установено е, че от сградата, в която е монтиран и се експлоатира котелът на въглища, има неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

За установеното нарушение на ,,Топлофикация-Габрово“ ще бъде наложена имуществена санкция по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

На дружеството е дадено предписание да бъде прекратено неорганизираното изпускане на пепел в атмосферния въздух в срок до днес, 9 февруари, както и да се уведомява писмено РИОСВ – Велико Търново за всяко пускане и спиране, включително и аварийни ситуации, на двата котела.

За направените предписания Регионалната инспекция ще извърши последващ контрол.

В района на детска ясла „Славейче“ в Габрово бе разположена мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух на Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за период от 01- 07.02.2023 г.

По предварителни данни няма регистрирани превишения по показатели фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон.

РИОСВ – Велико Търново ще продължи да упражнява интензивен контрол над ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД, както и ще продължат замерванията на атмосферния въздух от Регионална лаборатория – Русе към ИАОС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера до 2,34 промила по светло в центъра на Габрово

Published

on

Бързо производство е образувано срещу жена, шофирала в нетрезво състояние. Пияната дама била заловена в понеделник, 6 февруари, около 16.00 часа, на ул.“Юрий Венелин“ в центъра на Габрово.

Тогава патрулиращ екип забелязал и веднага спрял за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил “Фиат“, управляван от 50-годишна габровка.

Жената лъхала на алкохол, което наложило нейното незабавно тестване за употреба. Техническото средство, с което била изпробвана, отчело безрасъдните 2.34 промила.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица