Свържи се с нас

Новини

Нощен маратон в Габрово

Published

on

Община Габрово и Българска федерация по лека атлетика канят габровци и гости на града, любители на бягането, да се включат в един нестандартен нощен маратон.

Датата е 24 септември, трасето с дължина 6.55 км., а идеята – първо – да се забавляваме и живеем активно и здравословно, и второ – да покажем красивия си град в инициативата „Run Bulgaria“ – „Опознай България с бягане“, споделят организаторите.

Началото на маратона Gabrovo Night Run ще е в 20.00 часа от площад „Възраждане“, краят – отново там, а трасето преминава през ул. „Брянска“, ул. „Христо Смирненски“, пл. „Белорусия“, ул. „Орловска“, ул. „Ген. Радецки“, ул. „Николаевска“, ул. „Неофит Рилски“, Шиваров мост и бул. „Васил Априлов“.

Участниците ще минат покрай първото светско училище в България – Априловската гимназия, красивата сграда на библиотеката, спортната зала, мостовете със скулптури, църквата „Успение на св. Богородица“, паметници и емблематични за града места.

Кой може да участва? Как да се запишем?
Всички професионалисти и спортни натури, родени преди 2006 година, могат да се запишат чрез формата за регистрация на Община Габрово оттук или през сайта на инициативата „Run Bulgaria“ https://runbulgar.com. Скролвате началната страница до РЕГИСТРАЦИЯ: RUNBULGAR 2021, избирате категория („Златен етикет, Golden label) 13 състезания, избирате „Габрово“ и действате според инструкциите. За тези, които тичат само в изключително извънредни ситуации, но пък идеята им харесва, или пък са родени след 2006, е предвидено олекотено трасе от 1.5 км.

Можете да използвате същата форма за записване, но не пропускайте да отбележите в кое бягане желаете да участвате. Таксата за участие е 40 лв., за габровци – безплатно. В деня на състезанието, и ден преди него, регистрираните в основната дистанция ще могат да получат фланелка, номер и чип за отчитане на времето.

Предвидени са парични награди за класиралите се от 1-во до 6-то място – мъже и жени, а всеки завършил маратона, ще получи уникален медал. Ако искате да загреете за състезанието, заповядайте още в 18.00 часа за първи стъпки по кизомба и уроци по бачата със Стефи Денс, и компанията на DJ Дани Врани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Започва ремонт на реанимацията на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

Published

on

„Започваме ремонт за разширяване на реанимацията в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево, за да отговорим на потребностите на пациентите от здравни грижи“, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков.

Към сега действащата реанимационна зала се приобщава още едно допълнително пространство от около 60 кв метра, където ще бъдат ситуирани още 4 напълно оборудвани реанимационни легла, с което общият им брой ще достигне 9 легла.

„Всички те ще са снабдени с кислородни точки и с цялата необходима апаратура по изискванията за реанимация. В момента се извършват ремонтните работи и до дни ще бъдат монтирани самите легла“, коментира още управителят на севлиевската болница.

Дейностите се финансират със средства на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ и се извършват със съдействието на Община Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПМГ-Габрово отново със златни отличия на престижни състезания по информатика

Published

on

Приближавайки своя половинвековен юбилей, Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово все по-категорично защитава престижа си на елитно профилирано училище в националния образователен контекст.

От 23 до 28 ноември се проведоха поредица от състезания по информатика – Международен турнир (с 381 състезатели от 20 държави), Балканска олимпиада и Национален есенен турнир. Габрово и габровска област бяха отлично представени от екипа на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 12 ученици и 4 ръководители.

В най-старшата А-група, за 11 и 12 клас, единственият златен медал за България на Международния турнир извоюва капитанът на националния отбор Мартин Копчев от 12 клас. Този габровец, възпитаник на гимназията от 5 клас, събра уникален букет от медали – злато, злато и злато от трите състезания в най-старшата група.

dav

Носител на златен медал бе и Михаил Михалев от 8 клас. Неговият резултат е 206 точки, а вторият в класирането има 101 точки.

„Възползваме се от възможността да отговорим на „конкурентите“, че в лицето на този наш ученик те трябва да виждат един нов и изключително силен съперник“, коментираха от ПМГ – Габрово.

Трети медалист в отбора бе Ясен Пенчев, ученик от 10 клас, който се състезава в по-горна възрастова група и решава задачите за 11-12 клас. Ясен извоюва бронзов медал на Международното състезание, загатвайки каква конкуренция ще бъде на „батковците“.

С грамоти за отлично и много добро представяне са почти половината от учениците на отбора на ПМГ – Габрово. Екипът ръководители с гордост представи резултатите и на другите ученици – Цветомир Бонев (12 клас), Борис Карабойков и Радослав Рачков (9 клас), Светослав Пенков и Ивайло Балтаджиев (8 клас), Денислав Манев, Николай Тихов и Вяра Пенчева (6 клас) и най-малкия – Петър Мурджев (5 клас).

Впечатляваща бе промяната на статуса на току-що завършилия ПМГ ученик – Добрин Башев. Броени месеци след абитуриентския бал, той вече е част от екипа на гимназията – Зорница Дженкова, Галя Неделчева, Донка Капралова. Нещо повече, той е и автор на задача за международния турнир, която организаторите оцениха като много трудна и интересна.

„Половин век образователна история не е много, но достатъчно да създадем традиции, които гарантират пълноценна реализация и са скромен принос към световната наука. Така както твори академик Иван Гюзелев!“, споделят още от габровската математическа гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа снимки от първия сняг в миналото

Published

on

Завалелият днес, 30 ноември, първи сняг за сезона бе повод Държавен архив – Габрово да представи любопитни снимки на снежнобелите габровски улици, уловени през 1984 г.

Кадрите се съхраняват от Държавен архив – Габрово във Фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване (1951-1990)“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица