Свържи се с нас

Новини

С музикално-поетично представление завършват честванията на Шипченската епопея

Published

on

На 1 септември от 20:00 часа със „Заради делата им“ ще бъде поставен край на събитията, посветени на 144-та годишнина от Шипченската епопея.

На пръв поглед това ще е едно музикално-поетично представление с партньорството на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

На втори план ще се разкрие една добре режисирана импровизация, която ще накара присъстващите в градинката с мечето в Габрово да потърсят много по-дълбок смисъл, защото има събития, които трябва да се помнят. Места, които трябва да се посетят, имена и личности, които трябва да се знаят и история, която трябва да се предава от поколение на поколение.

„Заповядайте да се потопим в едно истинско тържество на душата, наречено „Заради делата им“. Ще бъде магическо, възвишено, патриотично, мелодично. Ще бъде приятно изживяване!

Очакваме Ви в сряда, 1 септември, в 20.00 часа в градинката с мечето, от страната на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, заявиха от Областна администрация – Габрово, организатори на Националното честване на Шипченската епопея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Почитаме паметта на Свети Атанасий Велики

Published

on

Атанасовден е християнски празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики.

На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.

В народните вярвания Свети Атанасий Велики е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, люлеят се, пеят, играят хора.

Поверието гласи, че на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.  Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата и да разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

14 призови места за КСО „Узана“ на ДП по ски ориентиране

Published

on

Силно представяне направиха състезателите на габровския клуб „Узана“ в първите два старта от Държавното първенство по ски ориентиране, информира електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Те се проведоха в района на Чепеларе, където в края на тази седмица започва и Европейското първенство по ски ориентиране, съвместно със световно за младежи до 23 години, кръг от световната купа и световно за ветерани.

КСО „Узана“ успя да спечели общо 14 призови места от състезанието. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вятърът засипа със строителни отломки тротоар в Трявна. Предприеха мерки

Published

on

„Тротоарният участък към строителна сграда, намираща се на ул.“Ангел Кънчев” до кръговото кръстовище в Трявна, е обезопасен със сигнална лента и забранява преминаването в близост до нея”, съобщи главен специалист “Пожарна безопасност и защита на населението” към Община Трявна – Михаил Минчев, вследствие на силния вятър, който се изви във възрожденския град.

Незабавните мерки са били предприети от страна на местното ръководство, след постъпил граждански сигнал при дежурния по общински съвет за сигурност към Община Трявна за паднали строителни отломки на тротоарното пространство.

„Сградата е незавършена и от силния вятър са паднали парчета тухли върху тротоара. За щастие няма пострадали и ранени граждани! Веднага сме отреагирали, като своевременно сме уведомили и кмета на община Трявна за действията, които сме предприели по обезопасяване на участъка”, допълни още Минчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица