Свържи се с нас

Новини

Напусна ни Ганка Шиварова, дългогодишен председател на ЖБД „Майчина грижа“

Published

on

На 25 август почина Ганка Шиварова, дългогодишен председател на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово, дарител и приятел на Държавен архив – Габрово.

Всяка раздяла оставя чувство на празнота, особено, когато ни напускат емблематични личности с принос за развитието на Габрово. През 1992 г. по инициатива на дами от габровски фамилии се възстановява основаното през 1869 г. Женско благотворително дружество „Майчина грижа“. Сред тях е и Ганка Шиварова, председател на дружеството /1996, 2001 – 2021/ .

Тя отдаде енергията на зрелите си години за осъществяване на различни инициативи и каузи в подкрепа на хората: подпомагане на даровити деца, болни или в неравностойно положение, организиране на ученически трапезарии за всички габровски училища, благотворителни базари, изложби, концерти. Тя успяваше да намери съмишленици сред редовите граждани, обществените организации, държавните институции и културните институти. Житейските предизвикателства не я плашеха, а каляваха нейния дух.

Последните ѝ години като председател бяха посветени на значими инициативи – изграждане новия храм в кв. ‚Младост“ и създаване на паметник на Ал. Керков – вечният музикант. Тя носеше духа и достойнството на едно отминало време, но същевременно бе много възприемчива към предизвикателствата на съвременността. Тя ни оставя един чудесен пример на целенасоченост, отдаденост, вяра, родолюбие, уважение към ценностите и духа! Респект и поклон!

Като председател на Дружеството, съвместно с други дами от ръководството, тя дарява в периода 2006-2015 г. на Държавен архив – Габрово документите от огромната дейност на „Майчина грижа” след неговото възстановяване през 1992 г. – протоколи, планове, отчети, документи и снимки от всички благотворителни инициативи, от изследване делото и реабилитиране паметта на големите габровци д-р Тота Венкова, Пенчо Семов, Стефана Богдан Генчева; снимки, кореспонденция, грамоти, поздравителни адреси и мн. др.

Заедно с нея и екипа ѝ Архивът в Габрово реализираха съвместни изложби, посветени на 140-та и 150-та годишнини на Дружеството, както и издание, посветено на 150-годишнината на „Майчина грижа” и 60-годишнината на Държавен архив – Габрово през 2019 г.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Дълбок поклон пред светлата ѝ памет!

Поклонението ще се състои на 27 август от 13.00 часа в Църквата „Успение на Света Богородица“ в Габрово.

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица