Свържи се с нас

Новини

Крум Дончев пита министъра на регионалното развитие за водата в Севлиево

Published

on

По време на парламентарен контрол на 20 август 2021 г., народният представител от „БСП за България“ зададе въпрос на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, във връзка с рехабилитация и подмяна на съществуваща ВиК мрежа на територията на Област Габрово, Община Севлиево.

Въпросът с отговора на министъра, както и репликата на народния представител, и съответно дупликата, можете да намерите по-долу:

„Уважаема госпожо министър,

Предвидени ли са СМР и в какъв размер във връзка с довършване подмяната на „Довеждащ източен етернитов водопровод от пречиствателна станция Стоките до село село Буря“, находящ се на територията на община Севлиево, област Габрово?

Отговор на министър Комитова:

„Дами и господа народни представители, Уважаеми г-н Дончев, С този въпрос, с водата на Севлиево, аз съм запозната още преди 4 години като зам.-министър в предишното служебно правителство. С голяма изненада разбрах тогава през 2017 г., че Севлиево от 30 години е на воден режим, наистина бях много изненадана, но ето, днес дойде повода да Ви разкажа какво се е случило. Този водопровод обхваща твърде много села. Села в Габрово – Камещица, Музга, Гъбен и тн., седем села от Община Севлиево – Богатово, Търхово, Крушево и тн., селищно образувание „Севлиевски лозя“. Много жители са засегнати от тази драма. В момента Вие знаете, тази територия продължава да се водоснабдява със стар водопровод, който е с етернитови тръби от средата на миналия век и става дума за едно трасе от 35 км., по което първо, че има много загуби, но през 2017 г. още разбрах, че подмяната на това трасе минава през много труден терен и самият проект ще бъде труден. Така или иначе, към днешна дата този проект е разделен на два участъка – първия етап е от пречиствателна станция за питейни води село Стоките до Севлиево и село Богатово (21 км., стойност около 18 млн.) и втория етап за град Севлиево и село Богатово до разпределителна шахта (през село Добромирка) – 13 км. и още стойност 5 млн. Така че, първо е необходимо да завършим цялата тази процедура, но към днешна дата не може да се каже, че нищо не е направено по въпроса. Ще Ви кажа, че през 2017 г. МРРБ отпуска на Община Севлиево 400 хил. лв., които са за някаква подмяна. През 2020 г. МРРБ отпуска на Община Севлиево още около 10 млн., които са с две министерски постановления. Мога да Ви ги кажа точно кои са, които касаят отново за подмяна на части от водопровода. През 2021 г., на 15 април тази година, се отпускат още 730 хил. лв. , тоест, дотук са отпуснати 12 млн. лв. по тази тема. А сега, какво е направено, ще трябва да го проверяваме на място. Но какво предстои, за Област Габрово се започва разработването на така нареченото регионално прединвестиционно проучване, което дава точна оценка на необходимостта от ВиК мрежите. В момента се финансира по сегашната оперативна програма 2014-2020 и в нея ще се определят обектите, които са приоритетни, които ще бъдат определени за финансиране от ЕС през следващия програмен период. А в това прединвестиционно проучване, довеждащия източен водопровод, за който Вие питате от пречиствателна станция село Стоките до село Буря, е предмет на обследване, като средствата за неговото довършване на подмяната му, ще се кандидатства за финансиране по оперативна програма „Околна среда“.“

Реплика на Крум Дончев:

„Уважаема г-жо председател, Уважаеми дами и господа народни представители, Уважаема г-жо министър, Първо бих желал да благодаря за отговора, изключително подреден и конструктивен, но и бих искал да насоча Вашето внимание към потенциални възможности за финансиране. За съжаление плана за възстановяване и устойчивост бе преработен в частта си той да ограничи по-големите агломерации. Говорим агломерации с жителите над 10 хил. души и искам да цитирам едно изречение от плана, което е заложено – „Програмата за околна среда ще подкрепя инвестиции във ВиК инфраструктура въз основа на разработени регионални и прединвестиционни проучвания за особени територии, обслужвани от консолидиран ВиК оператор, като фокусът е върху агломерациите на 10 хил. души“. За съжаление това изречение изглежда добре, но няма нищо сложено в бюджетната рамка. Молбата ми е да обърнете внимание и при едно евентуално коригиране на плана, да бъде коригирана и частта на бюджета. Благодаря Ви.“

Дуплика на министър Комитова: „Ще проверим.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Започват обходите на преброителите в региона

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от 18 септември и ще продължат до 3 октомври.

Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ново разписание по някои маршрути на обществения транспорт, тръгващ от Габрово

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ EOOD публикува актуална информация, във връзка на направени промени по някои маршрутни линии от обществения транспорт, тръгващ от Автогара – Габрово.

Часове на тръгване:
Габрово -София – 6:15ч. 12:00ч./работни дни/; 12,00ч. /почивни дни/

Габрово-Велико Търново – 7:30;16:30ч. /работни и почивни дни/;

Габрово-Севлиево/обиколно/ работни дни– 6:00; 8:00; 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18:00ч.
Габрово-Севлиево/обиколно/ почивни дни– 8:00; 12:00; 18:00 ч.

Борики, Ясени – 14:00 ч./понеделник, сряда, петък/

Николчовци, Лоза, Армените – 15:00ч./работни дни без сряда/

Николчовци, Лоза, Армените, Новаковци – 15:00ч /сряда/

Стоевци/Гъбене/Музга – 15:00ч./работни дни/ Стоевци/Гъбене/Музга – 12:00ч./Понеделник/

Ясени – 6:10; 17:20ч. /работни дни/
Ясени – 9:30ч./събота/
Ясени – 15:00ч./неделя/

Боженци – 8:00; 17:05ч./работни дни/
Боженци – 13:00 /сряда/
Боженци – 8:30; 17:05ч. /почивни дни/

Лоза – 6:00/работни дни/; 17:30ч. /работни дни/;

Армените,Стоевци,Михайловци – 5:30;17:30ч. /работни дни/; Лоза,
Армените,Стоевци,Михайловци – 6:30ч. /събота/

Лоза, Армените,Стоевци,Михайловци – 16:00ч. /неделя/

Музга – 6:00; 18:10ч./работни дни/

Музга/Стоевци –10:30ч. /събота/ Музга/
Стоевци –18:10ч. /неделя/

Костенковци – 7:00; 17:00ч. /работни дни/
Костенковци – 7:00ч. /събота/
Костенковци – 17:00ч. /неделя/

Поповци – 6:50;18:30ч. /работни дни/
Поповци – 15:15ч.

Рязковци/Думници/Киевци – 9:00; 13:00ч. /Понеделник и Сряда/

Орловци – 6:30; 16:45ч./работни дни/

Здравковец – 6:00; 17:30ч./работни дни/
Здравковец – 13:00ч. /сряда/
Здравковец – 7:30ч. /събота/
Здравковец – 18:00ч. /неделя/

Николчовци – 6:00; 18:00ч./работни дни/
Николчовци/Лоза/Армените – 11:00ч./вторник/
Николчовци – 9:00ч. /събота/
Николчовци – 19:00ч. /неделя/

Балани – 8:30;15:00ч./сряда/
Балани – 8:30.18:00ч./събота/

Дебел Дял – 10:00;16:00 ч;/сряда/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 10:00 ч./събота/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 14:30ч./неделя/

Тота Венкова – 9:00;15:00 ч./сряда/
Узана – 08:00; 15:30ч. /събота/
Узана – 15:30ч./неделя/
Соколски манастир – 8:45; 12:45ч. /сряда/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово

Published

on

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%). Това става ясно от информация на Министерството на образованието и науката относно карантинираните учители и ученици в началото на учебната година в цялата страна.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от КОВИД-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната, информират още от образователното министерство.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%). Още по-нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.

Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%. Министерството на образованието и науката (МОН) има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация.

Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни. Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица