Свържи се с нас

Новини

Крум Дончев пита министъра на регионалното развитие за водата в Севлиево

Published

on

По време на парламентарен контрол на 20 август 2021 г., народният представител от „БСП за България“ зададе въпрос на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, във връзка с рехабилитация и подмяна на съществуваща ВиК мрежа на територията на Област Габрово, Община Севлиево.

Въпросът с отговора на министъра, както и репликата на народния представител, и съответно дупликата, можете да намерите по-долу:

„Уважаема госпожо министър,

Предвидени ли са СМР и в какъв размер във връзка с довършване подмяната на „Довеждащ източен етернитов водопровод от пречиствателна станция Стоките до село село Буря“, находящ се на територията на община Севлиево, област Габрово?

Отговор на министър Комитова:

„Дами и господа народни представители, Уважаеми г-н Дончев, С този въпрос, с водата на Севлиево, аз съм запозната още преди 4 години като зам.-министър в предишното служебно правителство. С голяма изненада разбрах тогава през 2017 г., че Севлиево от 30 години е на воден режим, наистина бях много изненадана, но ето, днес дойде повода да Ви разкажа какво се е случило. Този водопровод обхваща твърде много села. Села в Габрово – Камещица, Музга, Гъбен и тн., седем села от Община Севлиево – Богатово, Търхово, Крушево и тн., селищно образувание „Севлиевски лозя“. Много жители са засегнати от тази драма. В момента Вие знаете, тази територия продължава да се водоснабдява със стар водопровод, който е с етернитови тръби от средата на миналия век и става дума за едно трасе от 35 км., по което първо, че има много загуби, но през 2017 г. още разбрах, че подмяната на това трасе минава през много труден терен и самият проект ще бъде труден. Така или иначе, към днешна дата този проект е разделен на два участъка – първия етап е от пречиствателна станция за питейни води село Стоките до Севлиево и село Богатово (21 км., стойност около 18 млн.) и втория етап за град Севлиево и село Богатово до разпределителна шахта (през село Добромирка) – 13 км. и още стойност 5 млн. Така че, първо е необходимо да завършим цялата тази процедура, но към днешна дата не може да се каже, че нищо не е направено по въпроса. Ще Ви кажа, че през 2017 г. МРРБ отпуска на Община Севлиево 400 хил. лв., които са за някаква подмяна. През 2020 г. МРРБ отпуска на Община Севлиево още около 10 млн., които са с две министерски постановления. Мога да Ви ги кажа точно кои са, които касаят отново за подмяна на части от водопровода. През 2021 г., на 15 април тази година, се отпускат още 730 хил. лв. , тоест, дотук са отпуснати 12 млн. лв. по тази тема. А сега, какво е направено, ще трябва да го проверяваме на място. Но какво предстои, за Област Габрово се започва разработването на така нареченото регионално прединвестиционно проучване, което дава точна оценка на необходимостта от ВиК мрежите. В момента се финансира по сегашната оперативна програма 2014-2020 и в нея ще се определят обектите, които са приоритетни, които ще бъдат определени за финансиране от ЕС през следващия програмен период. А в това прединвестиционно проучване, довеждащия източен водопровод, за който Вие питате от пречиствателна станция село Стоките до село Буря, е предмет на обследване, като средствата за неговото довършване на подмяната му, ще се кандидатства за финансиране по оперативна програма „Околна среда“.“

Реплика на Крум Дончев:

„Уважаема г-жо председател, Уважаеми дами и господа народни представители, Уважаема г-жо министър, Първо бих желал да благодаря за отговора, изключително подреден и конструктивен, но и бих искал да насоча Вашето внимание към потенциални възможности за финансиране. За съжаление плана за възстановяване и устойчивост бе преработен в частта си той да ограничи по-големите агломерации. Говорим агломерации с жителите над 10 хил. души и искам да цитирам едно изречение от плана, което е заложено – „Програмата за околна среда ще подкрепя инвестиции във ВиК инфраструктура въз основа на разработени регионални и прединвестиционни проучвания за особени територии, обслужвани от консолидиран ВиК оператор, като фокусът е върху агломерациите на 10 хил. души“. За съжаление това изречение изглежда добре, но няма нищо сложено в бюджетната рамка. Молбата ми е да обърнете внимание и при едно евентуално коригиране на плана, да бъде коригирана и частта на бюджета. Благодаря Ви.“

Дуплика на министър Комитова: „Ще проверим.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Почти всяко домакинство в региона има достъп до интернет

Published

on

Резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 г. в област Габрово показват, че 83.7% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си, при средно 83.5% за страната.

За областта е отбелязан ръст от 6.2 процентни пункта спрямо предходната година, който е по-висок от регистрирания за страната – 4.6 пункта. По този показател област Габрово се нарежда на второ място в рамките на Северен централен район.

През 2021 г. 74.6% от лицата в област Габрово, на възраст между 16 и 17 навършени години, използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. Мъжете в областта са по-активни при регулярното използване на интернет – техният относителен дял е 78.8%, при 69.4% за жените, като при мъжете относителния дял е по-висок от средните за страната с 3.7процентни пункта, а при жените е по-нисък с 3.4 процентни пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Габрово 92.9% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 72.5% от лицата със средно образование. В сравнение с 2020 г. по този показател намалява относителният дял на лицата с висше и основно и по-ниско образование съответно с 0.9 процентни пункта и със 7.3 процентни пункта.

Данните за 2021 г. в национален мащаб показват, че при лицата с основно или по-ниско образование делът на регулярно използващите глобалната мрежа варира между 69.8% за област Бургас и 21.3% за област Кюстендил. При лицата със средно образование относителният дял се движи между 89.8% за област Шумен и 53.6% – за област Пазарджик.

При висшистите относителният дял на лицата, регулярно използващи интернет в отделните области на страната е между 100.0% за областите Перник и Ловеч 79.6% за област Ямбол.

Данните от изследването за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2021 г. сочат, че относителният дял на лицата в област Габрово, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с публичните институции през последните 12 месеца е 20.2% при 26.6% средно за страната.

В рамките на Северен централен район с най-висок относителен дял е област Силистра -28.6%, докато в област Разград – 10.6% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. Област Благоевград е с най-висок относителен дял в страната – 43.8%.

В сравнение с 2020 г. делът на лицата в област Габрово, използващи интернет с цел взаимодействие с институции от публичния сектор, намалява с 3.1 процентни пункта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха севлиевец, метнал се да кара в нетрезво състояние

Published

on

44-годишен от Севлиево бе засечен пиян зад волана на „БМВ“. Нарушението му било хванато в събота, 15 януари, около 02.00 часа в ж.к. „Атанас Москов“.

При проверката водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 1.48 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наркотиците не се отплатиха на 29-годишен шофьор

Published

on

29-годишен водач остана без шофьорската си книжка, след като бе заловен да управлява дрогиран.

Случаят е от Трявна. Снощи, около 20.40 часа, на ул.“Ангел Кънчев“ екип на полицията спрял за проверка “Ланчия Делта“.

Водачът – 29-годишен тревненец, бил тестван за употреба на наркотици, като дрегерът отчел положителен резултат за употреба на матамфетамин.

Мъжът дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица