Свържи се с нас

Новини

Крум Дончев пита министъра на регионалното развитие за водата в Севлиево

Published

on

По време на парламентарен контрол на 20 август 2021 г., народният представител от „БСП за България“ зададе въпрос на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, във връзка с рехабилитация и подмяна на съществуваща ВиК мрежа на територията на Област Габрово, Община Севлиево.

Въпросът с отговора на министъра, както и репликата на народния представител, и съответно дупликата, можете да намерите по-долу:

„Уважаема госпожо министър,

Предвидени ли са СМР и в какъв размер във връзка с довършване подмяната на „Довеждащ източен етернитов водопровод от пречиствателна станция Стоките до село село Буря“, находящ се на територията на община Севлиево, област Габрово?

Отговор на министър Комитова:

„Дами и господа народни представители, Уважаеми г-н Дончев, С този въпрос, с водата на Севлиево, аз съм запозната още преди 4 години като зам.-министър в предишното служебно правителство. С голяма изненада разбрах тогава през 2017 г., че Севлиево от 30 години е на воден режим, наистина бях много изненадана, но ето, днес дойде повода да Ви разкажа какво се е случило. Този водопровод обхваща твърде много села. Села в Габрово – Камещица, Музга, Гъбен и тн., седем села от Община Севлиево – Богатово, Търхово, Крушево и тн., селищно образувание „Севлиевски лозя“. Много жители са засегнати от тази драма. В момента Вие знаете, тази територия продължава да се водоснабдява със стар водопровод, който е с етернитови тръби от средата на миналия век и става дума за едно трасе от 35 км., по което първо, че има много загуби, но през 2017 г. още разбрах, че подмяната на това трасе минава през много труден терен и самият проект ще бъде труден. Така или иначе, към днешна дата този проект е разделен на два участъка – първия етап е от пречиствателна станция за питейни води село Стоките до Севлиево и село Богатово (21 км., стойност около 18 млн.) и втория етап за град Севлиево и село Богатово до разпределителна шахта (през село Добромирка) – 13 км. и още стойност 5 млн. Така че, първо е необходимо да завършим цялата тази процедура, но към днешна дата не може да се каже, че нищо не е направено по въпроса. Ще Ви кажа, че през 2017 г. МРРБ отпуска на Община Севлиево 400 хил. лв., които са за някаква подмяна. През 2020 г. МРРБ отпуска на Община Севлиево още около 10 млн., които са с две министерски постановления. Мога да Ви ги кажа точно кои са, които касаят отново за подмяна на части от водопровода. През 2021 г., на 15 април тази година, се отпускат още 730 хил. лв. , тоест, дотук са отпуснати 12 млн. лв. по тази тема. А сега, какво е направено, ще трябва да го проверяваме на място. Но какво предстои, за Област Габрово се започва разработването на така нареченото регионално прединвестиционно проучване, което дава точна оценка на необходимостта от ВиК мрежите. В момента се финансира по сегашната оперативна програма 2014-2020 и в нея ще се определят обектите, които са приоритетни, които ще бъдат определени за финансиране от ЕС през следващия програмен период. А в това прединвестиционно проучване, довеждащия източен водопровод, за който Вие питате от пречиствателна станция село Стоките до село Буря, е предмет на обследване, като средствата за неговото довършване на подмяната му, ще се кандидатства за финансиране по оперативна програма „Околна среда“.“

Реплика на Крум Дончев:

„Уважаема г-жо председател, Уважаеми дами и господа народни представители, Уважаема г-жо министър, Първо бих желал да благодаря за отговора, изключително подреден и конструктивен, но и бих искал да насоча Вашето внимание към потенциални възможности за финансиране. За съжаление плана за възстановяване и устойчивост бе преработен в частта си той да ограничи по-големите агломерации. Говорим агломерации с жителите над 10 хил. души и искам да цитирам едно изречение от плана, което е заложено – „Програмата за околна среда ще подкрепя инвестиции във ВиК инфраструктура въз основа на разработени регионални и прединвестиционни проучвания за особени територии, обслужвани от консолидиран ВиК оператор, като фокусът е върху агломерациите на 10 хил. души“. За съжаление това изречение изглежда добре, но няма нищо сложено в бюджетната рамка. Молбата ми е да обърнете внимание и при едно евентуално коригиране на плана, да бъде коригирана и частта на бюджета. Благодаря Ви.“

Дуплика на министър Комитова: „Ще проверим.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Комедията „Глупаци“ на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Published

on

Екипът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово има удоволствието да Ви покани на премиерата на спектакъла „Глупаци“от Нийл Саймън, сценична версия и режисура – Валерия Минева.

Събитието ще се състои на на 20 февруари, понеделник, от 19.00 на Голяма сцена в Драматичен театър – Габрово.

Сценографията и костюмите са на Славка Георгиева. Музиката е написана от Ян Руменин. А Пламена Пенчева е създател на хореографията. Плакатът е направен от Радослава Боор.

В спектакъла участват: Мартин Димов, Виолина Доцева, Димо Сава Димов, Любомира Башева, Надежда Петкова, Любен Попов, Гордан Коев, Петър Рангелов, Ванина Попова, Адриана Димова.

В комедията „Глупаци“ ще проследим пътешествието на младия учител Толчински до новото му работно място в градчето Кюленчиков. Там Толчински среща чудноватите си работодатели сем. Зубритски и техните още по-ексцентрични съграждани. Как младежът ще се справи със задачата си да образова местните и красивата София Зубритска? Дали ще успее да премахне определението „глупаци“ от списъка с думи, които ги описват? Все въпроси, на които ще си отговорим, когато гледаме представлението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РИОСВ ще глоби „Топлофикация-Габрово“

Published

on

РИОСВ – Велико Търново ще глоби „Топлофикация-Габрово“ ЕАД за неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

Експерти извършили незабавна проверка във вторник, 7 февруари, след постъпили сигнали за замърсяване на въздуха, изразяващо се в наличие на миризма на сяра и черен пушек.

По време на проверката било констатирано, че работи единствено котелът на въглища от действащите два броя котлоагрегати с номинална мощност 23 МW и 15 MW.

Установено е, че от сградата, в която е монтиран и се експлоатира котелът на въглища, има неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

За установеното нарушение на ,,Топлофикация-Габрово“ ще бъде наложена имуществена санкция по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

На дружеството е дадено предписание да бъде прекратено неорганизираното изпускане на пепел в атмосферния въздух в срок до днес, 9 февруари, както и да се уведомява писмено РИОСВ – Велико Търново за всяко пускане и спиране, включително и аварийни ситуации, на двата котела.

За направените предписания Регионалната инспекция ще извърши последващ контрол.

В района на детска ясла „Славейче“ в Габрово бе разположена мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух на Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за период от 01- 07.02.2023 г.

По предварителни данни няма регистрирани превишения по показатели фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон.

РИОСВ – Велико Търново ще продължи да упражнява интензивен контрол над ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД, както и ще продължат замерванията на атмосферния въздух от Регионална лаборатория – Русе към ИАОС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера до 2,34 промила по светло в центъра на Габрово

Published

on

Бързо производство е образувано срещу жена, шофирала в нетрезво състояние. Пияната дама била заловена в понеделник, 6 февруари, около 16.00 часа, на ул.“Юрий Венелин“ в центъра на Габрово.

Тогава патрулиращ екип забелязал и веднага спрял за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил “Фиат“, управляван от 50-годишна габровка.

Жената лъхала на алкохол, което наложило нейното незабавно тестване за употреба. Техническото средство, с което била изпробвана, отчело безрасъдните 2.34 промила.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица