Свържи се с нас

Любопитно

Пет магически киновечери под звездите в Габрово

Published

on

Август е. Лятото е в разгара си. Незаменима част от него е лятното кино под звездното небе, приятна компания, хубав филм и разбира се пуканки. Всички тези фактори бяха налице на площад „Възраждане“ с официалния старт на летните прожекции в Габрово от 18 август.

Инициативата, поета от Общината, вече се превръща в ежегодна традиция, която привлича многобройни зрители. Интересът е не просто, защото прожекциите са безплатни, а ние сме габровци… Подбраните филми не са случайни и всички са български, в подкрепа на родното кино.

Желаещите да станат свидетели на магията на киното в първите две вечери, посветени на Седмото изкуство, бяха толкова много, че всички столчета далеч не бяха достатъчни. Правостоящи или седнали на земята, абсолютно нищо не попречи на публиката да се увеличи, дори светкавици в далечината не обезпокоиха присъстващите на централни градски площад.

Тазгодишното лятно кино започна в средата на тези седмица с прожекция на „Голата истина за група Жигули“ – комедия от 2021 г., с режисьор Виктор Божинов. Това е филм за музиката, която сплотява, за носталгията по миналото, но най-вече за силата на прошката.

Голяма част от зрителите, насладили се на продукцията споделят, че филмът се нарежда в категорията на стойностните съвременни български екранизации. Специален гост на прожекцията бе Владислав Карамфилов – Влади Въргала, който завърши своето обръщение към публиката с думите: „Има смисъл! Продължаваме! Господ да закриля България!“.

Втората вечер от лятното кино под звездите събра още повече почитатели на българските филми. Големият екран представи едноименната романтична комедия на режисьора Ивайло Пенчев „Като за последно“.

Филмът разказва историята на едно момиче, което вижда смисъл единствено в любовта. Когато губи любовта, губи и смисъл. Но той сам я намира, „случайно“. Филмът е направен с изключителен професионализъм и успява едновременно да те разсмее и просълзи. В главните роли са Васил Банов и Мария Бакалова, която публиката добре познава като първата българска актриса, номинирана за Оскар.

Някои от актьорите споделиха за продукцията: „Бих определил филма като мелодраматична истерия.“ – Филип Аврамов „Много по-трудно е да разсмееш хората, отколкото да ги разплачеш.“ – Яна Маринова „Направихме филма с много любов за любовта.“ – Мария Бакалова. „Като за последно…“ е комедия, но историята е драматична, дори трагична.“ – Свежен Младенов. А какво има след многоточието на заглавието, може сами да решите след като изгледате филмовата продукция.

Киновечерите под открито небе в Габрово продължават до 22 август, неделя, всеки път точно в 21:00 часа.

За днес, 20 август, зрителите могат да се гледат „Засукан свят“, за 21 август (събота) – „XII A“, а лятноото кино в Габрово ще завърши на 22 август, неделя, с „Вяра, любов и уиски“.

Автор: Мария Матева,
студент 1 курс, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Гениална музика ще звучи в Габрово

След 15 години маестро Камджалов отново на габрвоска сцена заедно с Камерния оркестър и виртуоза Зорница Иларионова

Published

on

Господин Камджалов, напоследък Габрово и габровци имат удоволствието да Ви виждат по-често, този път какво Ви води насам? След „Българската Коледа“ преди около 2 години и „България пее“ съвсем наскоро?
– Тук съм по покана на Габровския камерен оркестър и техния диригент Иван Стоянов, след 15 – годишна пауза. Вълнуващо е за мен, защото свързвам Камерния оркестър с много спомени. От един друг живот, когато бях още студент, когато прохождах, когато въобще не знаех какво ще се случи през всичките тези 15 години. Всъщност това е поредното изключително ценно гостуване в Габрово и съм благодарен много за тази покана.

Какво ще чуят хората на концерта, тези които си изберат в сряда вечер да бъдат в зала „Възраждане“ в 19.00 часа?
– Бих поканил всички, не защото това е клише и трябва да бъдат поканени хората, а защото ще има наистина какво да се чуе. Програмата е изключително ценна. Ще изпълняваме четирима съвършено гениални личности – Йохан Себастиан Бах, който е несравним, Моцарт, който е безподобен, Рахманинов, който има една свръхчувствителност, която ще се радвам да споделим с хората, и Димитър Ненов, който за мен е най – концептуалният, най- богатият като личност, български композитор, Архитект Димитър Ненов.С колегите от оркестъра се стараем да дадем всичко от себе си, за да бъде на онова ниво, което има смисъл да слуша човек, това което е ценно за човешката душа. Аз не виждам друг смисъл от излизането на сцената. И всичко това, и присъствието на изключителния солист – цигуларката Зорница Иларионова, ще бъде нещо, което аз лично не бих пропуснал. И нека да отбележим, че тя е лауреат на големи международни конкурси. Така че на сцената в Габрово ще имаме един истински специалист в тази музика, който ще донесе много красота, и със свиренето си и с присъствието си.

Вие казахте, бих искал да поканя всички, но обстоятелствата ни налагат залата да бъде пълна на 30 %. Как един толкова „широк“ творец преживява това, че го вкарва в рамка и му налагат процент публика? Имате ли усещането понякога, че живеем на 30 % от живота си?
– Да, това е едно пълно безумие. Хората не живеят на 30% от живота си и на 1 % даже не живеем от много време Аз лично се радвам на тези безумни катаклизми, даже бих затворил целия свят, и то не на 30% , а на нула. Мисля, че трябва да поживеем 10 години на нула, да си припомним истинските ценности, истинските приоритети и да започнем да живеем с мозъци като Шилер, като Шопенхауер, като Моцарт, като Бах, като Достоевски. Бих затворил всичко, бих затворил държавите, болниците и университетите. Бих радикализирал всичко, защото там където са 30 % , там са и 10%, там са и 50%. Една имитация на живот. Това, което бих искал да кажа, е че хората имитират живота от много време и преди тази пандемия, и по-скоро това днес ни напомня онази имитация, в която сме били и без това, но в доста по – краен вариант.

Отговорихте ми повече от убедително. Сложихте името си до това на един политик. Кажете ми защо решихте да изразите позиция така открито в подкрепа на кандидат – президента Румен Радев?
– Той ме покани лично, човешкото общуване с него беше нещо много естествено., нещо което аз много ценя. Считам, че България има нужда от сериозен човек начело. Вярвам, че това ще доведе до по-добро за България.

Зареди още

Любопитно

„Добрият и красив пример в община Трявна“

Published

on

Община Трявна представи любителски видеоклип, заснет на територията на града.

Туристическата обиколка е документирана от Николай Николов и се нарежда в архива му от видеа, редом до близки и далечни дестинации като Козичино и Шато Еркеч, крепостта Мезек, Крайморие, Странджа планина.

Община Трявна любезно благодари на г-н Николов за предоставения видеоматериал от разходката му из историческата част на възрожденска Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габровският карнавал спечели награда за най-оригинално събитие в туризма

Published

on

Община Габрово получи Голямата награда на журито за 2020 г. в Осмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) на Международното изложение „Културен туризъм” във Велико Търново.

Конкурсът бе част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас.

Наградата е за Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2020 г. за Карнавал Габрово – първият в света карнавал по време на изолация, онлайн версия на най-популярното събитие в Габрово в сферата на културния туризъм.

Над 90 000 души пред екраните на компютри, таблети и смартфони, можеха да наблюдават стрийминг програмата на събитието. Вместо традиционното шествие по габровските улици минаха само три карнавални платформи с три отделни маршрута, които обаче заедно поставиха и рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България – 33 км.

Габровци и приятелите им от цял свят имаха възможност да наблюдават движението на платформите и да се включат с поздрави, снимки и видеа на хаштаг #Габрово2020 и #Gabrovo2020.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица