Свържи се с нас

Новини

Правителството отпусна средства за ремонт на НАГ и НМО – Габрово

Published

on

Министерски съвет отпусна необходимите средства за основен ремонт и укрепване на конструктивните елементи в сутерена на сградата на Национална Априловска гимназия и Националния музей на образованието в Габрово.

Осигурените средства са в размер на близо 330 хил. лв за втората част от първи етап на проекта „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово“, съобщи заместник – областният управител Габрово Кристина Сидорова, лично ангажирала се със съдействие и подкрепа към исканията на директорите на Национална Априловска гимназия и Национален музей на образованието.

Припомняме, че през 2018 – та година беше завършена първата част от първи етап на проекта, а имено „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието“.

„Оттогава до сега не е имало друго финансиране за довършване на проекта“, коментира Кристина Сидорова, която подчерта, че състоянието на сградата-реликва се влошава, затова е било изключително наложително да се довърши започнатото, за да не се стигне много скоро до спешен ремонт, който да затрудни и учебния процес.

С отпуснатите 323 997 лв предвидени за покрив, мълниезащитна и заземителна инсталация на НМО и НАГ и 4000 лв за инвеститорски контрол ще се финализира първият от общо трите етапа на проекта.

Вторият и третият предвиждат реставрация на фасадите и мерки за енергийна ефективност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Учениците в Габрово минават на онлайн обучение

Published

on

От 21 октомври, четвъртък, всички ученици в общини с повече от 750 болни от КОВИД-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

Присъствените учебни занятия от община Габрово се прекратяват и се преминава на обучение от разстояние в електронна среда.

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост.

Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16.00 часа днес, 20 октомври, в МОН не беше получено съгласие от МЗ.

Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини, сред които и Габрово. Мярката остава в сила до снижение на заболяемостта от КОВИД-19 под 700 на 100 000 души. В момента тя е 941 на 100 хиляди души.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването.

Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица