Свържи се с нас

Новини

Нов високопроходим автомобил за габровската пожарна

Published

on

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово получи нов качествен високопроходим оперативен автомобил, предназначен за гасенето на пожари в горски масиви. Новата придобивка за огнеборците в региона вече е налична. Тя е марка „Нисан“, модел „Навара“.

Доставката ѝ бе извършена през миналата седмица в изпълнението на проект за интегриране, надграждане и оптимизация на процесите по превенция, готовност и реагиране на рискове от природен характер, финансиран по оперативна програма.

Според указанията на горския фонд, специализираният автомобил ще бъде използван за гасене на сухи треви, горски, полски и земеделски пожари. Високопроходимата и надеждна машина е важна, и от голяма полза за структурите на пожарната.

Тя ще превозва и друго пожарникарско оборудване като пръскачки, лопати, съдове за вода, мотопомпи, агрегати, както и лични предпазни средства до труднодостъпни места.

През тази година са доставени такива мобилни комуникационни технически системи на всяка административно-териториална област в България. Автомобилът е оборудван и с радиокомуникационна техника за връзка с останалия оперативен център и състав, както и с други преносими и стационарни станции.

Основна цел на проекта е оптимизиране на превенцията, готовността и реагирането при рискове от природен характер.

„За габровската пожарна новата придобивка е от изключително значение, тъй като досега тя не е разполагала с такъв практичен автомобил“, коментира началникът на оперативния център Камен Йонков.

В допълнение на думите му, Йордан Генов, инспектор в оперативния център, подчерта нуждата, ползата и приложимостта на специализирания автомобил за регионалната дирекция, като оцени високо неговата работа.

Това е само стъпка към подобряването на пожарникарската дейност. Други заложени цели на проекта е изработване на предложение на Национален план за превенция на бедствия, както и въвеждането на локални системи, които ще са отговорни за навременното сигнализиране на наводнения и свлачища в една обща платформа. Тя ще предостави бърза и точна информация към отговорните звена.

Автор: Ирена Алексиева,
III курс, студентка по медии и комуникации в Лудвиг-Максимилианс-Университет, Мюнхен, Германия (Ludwig-Maximilians-Universität München).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Комедията „Глупаци“ на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Published

on

Екипът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово има удоволствието да Ви покани на премиерата на спектакъла „Глупаци“от Нийл Саймън, сценична версия и режисура – Валерия Минева.

Събитието ще се състои на на 20 февруари, понеделник, от 19.00 на Голяма сцена в Драматичен театър – Габрово.

Сценографията и костюмите са на Славка Георгиева. Музиката е написана от Ян Руменин. А Пламена Пенчева е създател на хореографията. Плакатът е направен от Радослава Боор.

В спектакъла участват: Мартин Димов, Виолина Доцева, Димо Сава Димов, Любомира Башева, Надежда Петкова, Любен Попов, Гордан Коев, Петър Рангелов, Ванина Попова, Адриана Димова.

В комедията „Глупаци“ ще проследим пътешествието на младия учител Толчински до новото му работно място в градчето Кюленчиков. Там Толчински среща чудноватите си работодатели сем. Зубритски и техните още по-ексцентрични съграждани. Как младежът ще се справи със задачата си да образова местните и красивата София Зубритска? Дали ще успее да премахне определението „глупаци“ от списъка с думи, които ги описват? Все въпроси, на които ще си отговорим, когато гледаме представлението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РИОСВ ще глоби „Топлофикация-Габрово“

Published

on

РИОСВ – Велико Търново ще глоби „Топлофикация-Габрово“ ЕАД за неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

Експерти извършили незабавна проверка във вторник, 7 февруари, след постъпили сигнали за замърсяване на въздуха, изразяващо се в наличие на миризма на сяра и черен пушек.

По време на проверката било констатирано, че работи единствено котелът на въглища от действащите два броя котлоагрегати с номинална мощност 23 МW и 15 MW.

Установено е, че от сградата, в която е монтиран и се експлоатира котелът на въглища, има неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

За установеното нарушение на ,,Топлофикация-Габрово“ ще бъде наложена имуществена санкция по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

На дружеството е дадено предписание да бъде прекратено неорганизираното изпускане на пепел в атмосферния въздух в срок до днес, 9 февруари, както и да се уведомява писмено РИОСВ – Велико Търново за всяко пускане и спиране, включително и аварийни ситуации, на двата котела.

За направените предписания Регионалната инспекция ще извърши последващ контрол.

В района на детска ясла „Славейче“ в Габрово бе разположена мобилна автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух на Регионална лаборатория – Русе към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) за период от 01- 07.02.2023 г.

По предварителни данни няма регистрирани превишения по показатели фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон.

РИОСВ – Велико Търново ще продължи да упражнява интензивен контрол над ,,Топлофикация-Габрово“ ЕАД, както и ще продължат замерванията на атмосферния въздух от Регионална лаборатория – Русе към ИАОС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

50-годишна дама наду дрегера до 2,34 промила по светло в центъра на Габрово

Published

on

Бързо производство е образувано срещу жена, шофирала в нетрезво състояние. Пияната дама била заловена в понеделник, 6 февруари, около 16.00 часа, на ул.“Юрий Венелин“ в центъра на Габрово.

Тогава патрулиращ екип забелязал и веднага спрял за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил “Фиат“, управляван от 50-годишна габровка.

Жената лъхала на алкохол, което наложило нейното незабавно тестване за употреба. Техническото средство, с което била изпробвана, отчело безрасъдните 2.34 промила.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица