Свържи се с нас

Култура

Сто усмивки от старите световни комедии

Published

on

В зала 5 на Музея Дом на хумора и сатирата, днес от 17.00 часа, ще бъде открита изложбата Световни Комедии – филмов плакат от Регионалния исторически музей на град Шумен. Проявата е част от съпътстващата програма на Втория Смешен филм фест – Габрово 2011. Така една по-различна изложба ще ни подари мигове смях и очарование от времето на първите комедийни филми по българския екран. У нас киното идва само две години след първата прожекция в Париж – почти едновременно и в европейския Русе (на 27 февруари 1897 г), и в столицата (на 21 март същата година). Първите „живи картини”, както наричат тогава това чудо на цивилизацията, не са комедии, но тъкмо комедиите са най-диалогичната и масова част в това изкуство.

В зала 5 ще бъдат показани близо сто плаката от фонда на шуменския музей, успял да откупи и съхрани сбирката на Ростислав Бакалов (1912-1992). Колекционерът не само е събирал филмови плакати (повече от 2200 киноафиши), но е оставил и едно изключително проучване – „Някога на кино в Шумен”, което Киноклуб „Мадарски конник” е издало в книга и така делото на големия кинолюбител ще продължава да бъде полезно и ще присъства и в новия век.

Подбраните в изложбата плакати припомнят заглавия, преминали на големия екран от 30-до 80-те години на 20-ти век. Предстоят  жизнерадостни срещи с незабравимите Чарли Чаплин („Треска за злато”), Крачун и Малчо („На лов за духове” и „Смели моряци”), Тото („Хора ли сме или фелдфебели?”), Фернандел („Бонифас сомнамбулът”, „Джасът на Барнабле”, „Веселият ординарец”, „Али баба и 40-те разбойника”, „Четири крачки в облаците” и др), „Двама за Тексас” (1937), с Лаурел и Харди („Лаурел и Харди в чуждестранния легион” и „Лаурел и Харди авиатори”). Да не пропуснем „Добрият войник Швейк” (1956), „Кет Балу” (1965), „Лимонаденият Джо”, „Мулен Руж” (1964), „Армията на Франкалеоне” (1965), филмите с Алберто Сорди, Луи дьо Фюнес, Клаудия Кардинале, с Бъд Спенсър, с Людмила Гурченко и Юрий Никулин, с Еди Мърфи („Пристигане в Америка” и „Полицаят от Бевъри Хилс”).

Свое достойно място сред световните филми заемат и българските комедии с участието на Апостол Карамитев, Георги Парцалев и Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Тодор Колев и много други. Вече има няколко поколения, за които част от тези имена на български филмови звезди са напълно непознати, но у други със сигурност ще предизвикат носталгична усмивка…

Изложбата ще очаква своите почитатели до края на месец октомври.

Под покрива на Веселата къща ще има още една проява в рамките на Втория Смешен филм фест – КНИГИ С АВТОГРАФ. На 29 септември от 16 ч в обновената Зала на жирафите сатирикът Михаил Вешим ще представи книгата си „Английският съсед”. Българският телевизионен зрител вече се среща и с екранната версия на този весело-тъжен текст. А габровци ще имат възможност на срещата да получат автограф от писателя.

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица