Свържи се с нас

Новини

Домът на „Янтра“ в Габрово плевяса след ремонта

Published

on

Обновеният футболен терен на стадион „Христо Ботев“ в Габрово, на който представителният отбор на „Янтра“ трябва да домакинства срещите си и да посреща своите съперници след цялостното завършване на ремонта на лекоатлетическата писта и тревното игрище, плевяса.

Това установи репортерска проверка на „Габрово Нюз“, направена на градския стадион, след получен от читател сигнал до нас, касаещ състоянието на новата тревна настилка, в което се намира спортният терен на съоръжението след извършеното обновяване.

Оказва се, че по-голямата площ от футболното игрище, особено тази пред съблекалните и центъра на терена, е превзета от троскот, представляващ многогодишно тревисто растение от семейство „Житни“, което е изключително често срещан плевел, виреещ при всякакви условия.

За развитието на това растение на градския стадион в Габрово, трудно някой може да даде обяснение. Троскотът е вид, можещ да се срещне, както на най-сухите почви, дори и по морския пясък, който е лишен от всякакви хранителни вещества, а също така и силно засолен. Среща се и се развива перфектно и на заблатени места, а така и покрай реките. Това го прави сериозен проблем при затревяване с тревен чим или различни видове тревни смески, използващи се за озеленяване на дворове, градини и терени. Устойчив е.

Троскотът е на всякъде, почти във всяка една тревна площ, а борбата с него е изключително трудна. Той издържа много добре на утъпкване и почти не се забелязват наранявания по него. Има много добро пълзящо коренище, чрез което се разпространява и заема изключително бързо големи територии върху зелена площ. Коренището му е много здраво и може да достигне до метър дължина.

Борбата с него е много трудна и продължителна, тъй като той се изкоренява изключително трудно, а корените се късат и част от тях остават в почвата, за да се развиват на следващата пролет. Борбата трябва да се извърши преди изграждането на тревната покривка, защото в следствие става почти невъзможна, твърдят експерти озеленители.

За премахване и изчистване на почвата от троскота, тя трябва да се подложи на продължителни пръскания с тотален хербицид, след което изсъхналия плевел се премахва. Прави се и обработка на почвата в дълбочина и изчистване от останалите корени. Това се извършва неколкократно до пълното изчистване, след което вече може да се пристъпи към засаждане на растителността, която желаем, за да бъде направена красивата тревна покривка, без троскот по нея.

Пръскането с тотален хербицид обаче при наличието на изградена вече тревна покривка е абсолютно забранено и недопустимо. В противен случай това ще доведе до пълното загиване не само на троскота, но и на цялата тревна покривка. В случая при изградената и готова тревна площ, борбата с троскота се извършва ръчно, като се изкоренява.

Това обаче в повечето случай само намалява количеството му в тревната покривка, но хванат навреме и с редовна поддръжка може да се доведе до минимум, дори да се премахне, но трябва да се действа своевременно, коментират още експерти, с които „Габрово Нюз“ се консултира при изготвяне на публикацията.

Освен това в тревната настилка на стадион „Христо Ботев“ без много усилия могат да бъдат намерени малки камъни, които крият риск от наранявания и травми на футболистите, отдалечавайки обновеното спортно съоръжение в Габрово от европейските стандарти.

„Разочароващо е за мен да видя буренясал и с камъни тревния килим на стадион „Христо Ботев“ след ремонта. Питам се дали, ако президентът на един клуб като Реал Мадрид Флорентино Перес види плевели да са избуели на футболното игрище на „Сантяго Бернабеу“ след ремонт, ще бъде щастлив? Надявам се президентът на габровския футболен клуб „Янтра“ и стопанинът на съоръжението да бъдат критични и непримирими към справянето с този проблем“, пише в сигнала, изпратен на редакционната поща на медията.

Припомняме, че дейностите по реновиране и модернизация на лекоатлетическата писта и футболния терен на стадион „Христо Ботев“ в Габрово започнаха на 4 март т.г. Първата копка направиха тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Габрово Таня Христова, които дадоха старт на предстоящите строително-ремонтни дейности по модернизацията на спортното съоръжение в нашия град.

За обновяването на футболния терен и откритата лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“ Община Габрово кандидатства пред Министерството на младежта и спорта. Предложението включва нова естествена трева за игрището (8 812 м2), изграждане на съвременна поливна система и подмяна на дренажните тръби. Трябва бъдат доставени и две нови футболни врати.

„Новото футболно игрище също ще отговаря на високи изисквания. По този начин стадион „Христо Ботев“ ще се превърне в едно модерно европейско съоръжение. Там, където Общината помага, където клубовете работят, държавата винаги е насреща да протегне ръка“, заяви в началото на март Красен Кралев.

Предвижда се обновяване на прилежащата лекоатлетическа писта (400 м) и съоръженията към нея. Заложени са шест коридора с настилка тип „ин ситу“, сектори за хвърляния, сектори за хоризонтални и вертикални скокове. Стойност на проекта е 1 199 746.63 лв, със срок за изпълнение от осем месеца. Безвъзмездната финансова помощ е 100% и се отпуска по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост. Възложител на обекта е именно спортното министерство.

Към момента футболният тим Габрово играе домакинските си срещи от Втора професионална футболна лига на градския стадион „Ангел Кънчев“ в Трявна, където плаща такса за ползване на съоръжението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Започват обходите на преброителите в региона

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от 18 септември и ще продължат до 3 октомври.

Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ново разписание по някои маршрути на обществения транспорт, тръгващ от Габрово

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ EOOD публикува актуална информация, във връзка на направени промени по някои маршрутни линии от обществения транспорт, тръгващ от Автогара – Габрово.

Часове на тръгване:
Габрово -София – 6:15ч. 12:00ч./работни дни/; 12,00ч. /почивни дни/

Габрово-Велико Търново – 7:30;16:30ч. /работни и почивни дни/;

Габрово-Севлиево/обиколно/ работни дни– 6:00; 8:00; 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18:00ч.
Габрово-Севлиево/обиколно/ почивни дни– 8:00; 12:00; 18:00 ч.

Борики, Ясени – 14:00 ч./понеделник, сряда, петък/

Николчовци, Лоза, Армените – 15:00ч./работни дни без сряда/

Николчовци, Лоза, Армените, Новаковци – 15:00ч /сряда/

Стоевци/Гъбене/Музга – 15:00ч./работни дни/ Стоевци/Гъбене/Музга – 12:00ч./Понеделник/

Ясени – 6:10; 17:20ч. /работни дни/
Ясени – 9:30ч./събота/
Ясени – 15:00ч./неделя/

Боженци – 8:00; 17:05ч./работни дни/
Боженци – 13:00 /сряда/
Боженци – 8:30; 17:05ч. /почивни дни/

Лоза – 6:00/работни дни/; 17:30ч. /работни дни/;

Армените,Стоевци,Михайловци – 5:30;17:30ч. /работни дни/; Лоза,
Армените,Стоевци,Михайловци – 6:30ч. /събота/

Лоза, Армените,Стоевци,Михайловци – 16:00ч. /неделя/

Музга – 6:00; 18:10ч./работни дни/

Музга/Стоевци –10:30ч. /събота/ Музга/
Стоевци –18:10ч. /неделя/

Костенковци – 7:00; 17:00ч. /работни дни/
Костенковци – 7:00ч. /събота/
Костенковци – 17:00ч. /неделя/

Поповци – 6:50;18:30ч. /работни дни/
Поповци – 15:15ч.

Рязковци/Думници/Киевци – 9:00; 13:00ч. /Понеделник и Сряда/

Орловци – 6:30; 16:45ч./работни дни/

Здравковец – 6:00; 17:30ч./работни дни/
Здравковец – 13:00ч. /сряда/
Здравковец – 7:30ч. /събота/
Здравковец – 18:00ч. /неделя/

Николчовци – 6:00; 18:00ч./работни дни/
Николчовци/Лоза/Армените – 11:00ч./вторник/
Николчовци – 9:00ч. /събота/
Николчовци – 19:00ч. /неделя/

Балани – 8:30;15:00ч./сряда/
Балани – 8:30.18:00ч./събота/

Дебел Дял – 10:00;16:00 ч;/сряда/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 10:00 ч./събота/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 14:30ч./неделя/

Тота Венкова – 9:00;15:00 ч./сряда/
Узана – 08:00; 15:30ч. /събота/
Узана – 15:30ч./неделя/
Соколски манастир – 8:45; 12:45ч. /сряда/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово

Published

on

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%). Това става ясно от информация на Министерството на образованието и науката относно карантинираните учители и ученици в началото на учебната година в цялата страна.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от КОВИД-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната, информират още от образователното министерство.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%). Още по-нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.

Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%. Министерството на образованието и науката (МОН) има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация.

Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни. Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица