Свържи се с нас

Новини

Домът на „Янтра“ в Габрово плевяса след ремонта

Published

on

Обновеният футболен терен на стадион „Христо Ботев“ в Габрово, на който представителният отбор на „Янтра“ трябва да домакинства срещите си и да посреща своите съперници след цялостното завършване на ремонта на лекоатлетическата писта и тревното игрище, плевяса.

Това установи репортерска проверка на „Габрово Нюз“, направена на градския стадион, след получен от читател сигнал до нас, касаещ състоянието на новата тревна настилка, в което се намира спортният терен на съоръжението след извършеното обновяване.

Оказва се, че по-голямата площ от футболното игрище, особено тази пред съблекалните и центъра на терена, е превзета от троскот, представляващ многогодишно тревисто растение от семейство „Житни“, което е изключително често срещан плевел, виреещ при всякакви условия.

За развитието на това растение на градския стадион в Габрово, трудно някой може да даде обяснение. Троскотът е вид, можещ да се срещне, както на най-сухите почви, дори и по морския пясък, който е лишен от всякакви хранителни вещества, а също така и силно засолен. Среща се и се развива перфектно и на заблатени места, а така и покрай реките. Това го прави сериозен проблем при затревяване с тревен чим или различни видове тревни смески, използващи се за озеленяване на дворове, градини и терени. Устойчив е.

Троскотът е на всякъде, почти във всяка една тревна площ, а борбата с него е изключително трудна. Той издържа много добре на утъпкване и почти не се забелязват наранявания по него. Има много добро пълзящо коренище, чрез което се разпространява и заема изключително бързо големи територии върху зелена площ. Коренището му е много здраво и може да достигне до метър дължина.

Борбата с него е много трудна и продължителна, тъй като той се изкоренява изключително трудно, а корените се късат и част от тях остават в почвата, за да се развиват на следващата пролет. Борбата трябва да се извърши преди изграждането на тревната покривка, защото в следствие става почти невъзможна, твърдят експерти озеленители.

За премахване и изчистване на почвата от троскота, тя трябва да се подложи на продължителни пръскания с тотален хербицид, след което изсъхналия плевел се премахва. Прави се и обработка на почвата в дълбочина и изчистване от останалите корени. Това се извършва неколкократно до пълното изчистване, след което вече може да се пристъпи към засаждане на растителността, която желаем, за да бъде направена красивата тревна покривка, без троскот по нея.

Пръскането с тотален хербицид обаче при наличието на изградена вече тревна покривка е абсолютно забранено и недопустимо. В противен случай това ще доведе до пълното загиване не само на троскота, но и на цялата тревна покривка. В случая при изградената и готова тревна площ, борбата с троскота се извършва ръчно, като се изкоренява.

Това обаче в повечето случай само намалява количеството му в тревната покривка, но хванат навреме и с редовна поддръжка може да се доведе до минимум, дори да се премахне, но трябва да се действа своевременно, коментират още експерти, с които „Габрово Нюз“ се консултира при изготвяне на публикацията.

Освен това в тревната настилка на стадион „Христо Ботев“ без много усилия могат да бъдат намерени малки камъни, които крият риск от наранявания и травми на футболистите, отдалечавайки обновеното спортно съоръжение в Габрово от европейските стандарти.

„Разочароващо е за мен да видя буренясал и с камъни тревния килим на стадион „Христо Ботев“ след ремонта. Питам се дали, ако президентът на един клуб като Реал Мадрид Флорентино Перес види плевели да са избуели на футболното игрище на „Сантяго Бернабеу“ след ремонт, ще бъде щастлив? Надявам се президентът на габровския футболен клуб „Янтра“ и стопанинът на съоръжението да бъдат критични и непримирими към справянето с този проблем“, пише в сигнала, изпратен на редакционната поща на медията.

Припомняме, че дейностите по реновиране и модернизация на лекоатлетическата писта и футболния терен на стадион „Христо Ботев“ в Габрово започнаха на 4 март т.г. Първата копка направиха тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Габрово Таня Христова, които дадоха старт на предстоящите строително-ремонтни дейности по модернизацията на спортното съоръжение в нашия град.

За обновяването на футболния терен и откритата лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“ Община Габрово кандидатства пред Министерството на младежта и спорта. Предложението включва нова естествена трева за игрището (8 812 м2), изграждане на съвременна поливна система и подмяна на дренажните тръби. Трябва бъдат доставени и две нови футболни врати.

„Новото футболно игрище също ще отговаря на високи изисквания. По този начин стадион „Христо Ботев“ ще се превърне в едно модерно европейско съоръжение. Там, където Общината помага, където клубовете работят, държавата винаги е насреща да протегне ръка“, заяви в началото на март Красен Кралев.

Предвижда се обновяване на прилежащата лекоатлетическа писта (400 м) и съоръженията към нея. Заложени са шест коридора с настилка тип „ин ситу“, сектори за хвърляния, сектори за хоризонтални и вертикални скокове. Стойност на проекта е 1 199 746.63 лв, със срок за изпълнение от осем месеца. Безвъзмездната финансова помощ е 100% и се отпуска по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост. Възложител на обекта е именно спортното министерство.

Към момента футболният тим Габрово играе домакинските си срещи от Втора професионална футболна лига на градския стадион „Ангел Кънчев“ в Трявна, където плаща такса за ползване на съоръжението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

АПИ: До 15 октомври гражданите могат да предлагат пътища за ремонт!

Published

on

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас.

В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: signali@api.bg.

Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти.

Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Служители на РЗИ-Габрово излизат на протест

Published

on

Служители на Регионалната здравна инспекция в Габрово ще изразят подкрепата си и ще се присъединят към Националния протест на работещите в РЗИ по места, който ще се състои на 26 септември, понеделник.

„Търпението и проявената от нас толерантност, в името на общественото здраве, са категорично изчерпани“, заявяват работещите в РЗИ – Габрово. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Инспектори, експерти, специалисти и изпълнители от РЗИ-Габрово отново ще бъдат на работните си места, изпълнявайки изискванията на държавната служба, ръководени от интересите на държавата, но с призив „За достойно заплащане на труда ни“. Служителите на РЗИ са неуморно на своя пост в името на общественото здраве. „Три години работихме в условията на световна пандемия. Малцина си дават сметка за всеотдайната ни работа и дейностите ни по овладяване на пандемията от КОВИД-19, за 24-часовото разположение, за неуморния труд през почивни и празнични дни, за готовността и саможертвата в полза на общественото благо. Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с КОВИД-19.

Ние осъществяваме и организираме държавната здравна политика на територията на съответната област. Изключителната роля на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията ни се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Вменяват ни нови задължения и отговорности, при които проявяваме отдаденост и професионализъм. Изискванията на професията ни налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство, и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Ежедневната ни работа е свързана с усвояването и прилагането на Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за водите, Закона за защита от шума в околната среда, Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, и много други нормативни разпоредби, свързани с опазването на здравето на населението.

Всекидневно се сблъскваме с общественото недоволство и негативи, които неизменно се проявяват поради естеството на работата ни. В тези трудни моменти не си позволяваме да проявим безотговорност, не абдикираме от ангажиментите си, съзнавайки благородната си мисия и отчитайки, че е наш дълг да сме винаги на „първа линия“ в името на живота и здравето на хората.

Служителите в Регионалните здравни инспекции бяха обнадеждени от декларираното пред обществото намерение на управляващите да припознаят Здравеопазването, като сектор с приоритетно значение. Същевременно, с огорчение констатираме, че позицията ни на държавни служители дава основание на управляващите да ни разглеждат като външни на системата, поради което не можем да се ползваме от постигнатите колективни споразумения в отрасъл „Здравеопазване“. 

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките, НЗОК и други).

С Постановление на Министерски съвет (ПМС) №210 от 29.07.2022 год. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на МЗ за увеличаване на разходите за персонал за 2022 год. С това е осигурен финансов ресурс, който според изричния текст на чл. 1 от цитираното ПМС е целеви и следва да е насочен само и единствено към „достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 год. за второстепенните разпоредители към министъра на здравеопазването“.

Резултатът към днешна дата – липса на каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в РЗИ, каквото е предназначението на част от тези средства съгласно чл. 1 и чл. 2 от ПМС №210/29.07.2022 год. „, изтъкват в своите аргументи за недоволството здравните служители.

Те настояват за две неща. Увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата и срок до 25.10.2022 г., както и заличаване на исторически натрупалите се диспропорции при заплащане на труда при служители заемащи еднакви длъжности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица