Свържи се с нас

Новини

Домът на „Янтра“ в Габрово плевяса след ремонта

Published

on

Обновеният футболен терен на стадион „Христо Ботев“ в Габрово, на който представителният отбор на „Янтра“ трябва да домакинства срещите си и да посреща своите съперници след цялостното завършване на ремонта на лекоатлетическата писта и тревното игрище, плевяса.

Това установи репортерска проверка на „Габрово Нюз“, направена на градския стадион, след получен от читател сигнал до нас, касаещ състоянието на новата тревна настилка, в което се намира спортният терен на съоръжението след извършеното обновяване.

Оказва се, че по-голямата площ от футболното игрище, особено тази пред съблекалните и центъра на терена, е превзета от троскот, представляващ многогодишно тревисто растение от семейство „Житни“, което е изключително често срещан плевел, виреещ при всякакви условия.

За развитието на това растение на градския стадион в Габрово, трудно някой може да даде обяснение. Троскотът е вид, можещ да се срещне, както на най-сухите почви, дори и по морския пясък, който е лишен от всякакви хранителни вещества, а също така и силно засолен. Среща се и се развива перфектно и на заблатени места, а така и покрай реките. Това го прави сериозен проблем при затревяване с тревен чим или различни видове тревни смески, използващи се за озеленяване на дворове, градини и терени. Устойчив е.

Троскотът е на всякъде, почти във всяка една тревна площ, а борбата с него е изключително трудна. Той издържа много добре на утъпкване и почти не се забелязват наранявания по него. Има много добро пълзящо коренище, чрез което се разпространява и заема изключително бързо големи територии върху зелена площ. Коренището му е много здраво и може да достигне до метър дължина.

Борбата с него е много трудна и продължителна, тъй като той се изкоренява изключително трудно, а корените се късат и част от тях остават в почвата, за да се развиват на следващата пролет. Борбата трябва да се извърши преди изграждането на тревната покривка, защото в следствие става почти невъзможна, твърдят експерти озеленители.

За премахване и изчистване на почвата от троскота, тя трябва да се подложи на продължителни пръскания с тотален хербицид, след което изсъхналия плевел се премахва. Прави се и обработка на почвата в дълбочина и изчистване от останалите корени. Това се извършва неколкократно до пълното изчистване, след което вече може да се пристъпи към засаждане на растителността, която желаем, за да бъде направена красивата тревна покривка, без троскот по нея.

Пръскането с тотален хербицид обаче при наличието на изградена вече тревна покривка е абсолютно забранено и недопустимо. В противен случай това ще доведе до пълното загиване не само на троскота, но и на цялата тревна покривка. В случая при изградената и готова тревна площ, борбата с троскота се извършва ръчно, като се изкоренява.

Това обаче в повечето случай само намалява количеството му в тревната покривка, но хванат навреме и с редовна поддръжка може да се доведе до минимум, дори да се премахне, но трябва да се действа своевременно, коментират още експерти, с които „Габрово Нюз“ се консултира при изготвяне на публикацията.

Освен това в тревната настилка на стадион „Христо Ботев“ без много усилия могат да бъдат намерени малки камъни, които крият риск от наранявания и травми на футболистите, отдалечавайки обновеното спортно съоръжение в Габрово от европейските стандарти.

„Разочароващо е за мен да видя буренясал и с камъни тревния килим на стадион „Христо Ботев“ след ремонта. Питам се дали, ако президентът на един клуб като Реал Мадрид Флорентино Перес види плевели да са избуели на футболното игрище на „Сантяго Бернабеу“ след ремонт, ще бъде щастлив? Надявам се президентът на габровския футболен клуб „Янтра“ и стопанинът на съоръжението да бъдат критични и непримирими към справянето с този проблем“, пише в сигнала, изпратен на редакционната поща на медията.

Припомняме, че дейностите по реновиране и модернизация на лекоатлетическата писта и футболния терен на стадион „Христо Ботев“ в Габрово започнаха на 4 март т.г. Първата копка направиха тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Габрово Таня Христова, които дадоха старт на предстоящите строително-ремонтни дейности по модернизацията на спортното съоръжение в нашия град.

За обновяването на футболния терен и откритата лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“ Община Габрово кандидатства пред Министерството на младежта и спорта. Предложението включва нова естествена трева за игрището (8 812 м2), изграждане на съвременна поливна система и подмяна на дренажните тръби. Трябва бъдат доставени и две нови футболни врати.

„Новото футболно игрище също ще отговаря на високи изисквания. По този начин стадион „Христо Ботев“ ще се превърне в едно модерно европейско съоръжение. Там, където Общината помага, където клубовете работят, държавата винаги е насреща да протегне ръка“, заяви в началото на март Красен Кралев.

Предвижда се обновяване на прилежащата лекоатлетическа писта (400 м) и съоръженията към нея. Заложени са шест коридора с настилка тип „ин ситу“, сектори за хвърляния, сектори за хоризонтални и вертикални скокове. Стойност на проекта е 1 199 746.63 лв, със срок за изпълнение от осем месеца. Безвъзмездната финансова помощ е 100% и се отпуска по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост. Възложител на обекта е именно спортното министерство.

Към момента футболният тим Габрово играе домакинските си срещи от Втора професионална футболна лига на градския стадион „Ангел Кънчев“ в Трявна, където плаща такса за ползване на съоръжението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Днес е Велики Четвъртък – денят за багрене на яйца

Published

on

Днес е Велики четвъртък – денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои – преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес,  се дава втора възможност – да  боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък, съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

Зареди още

Новини

„Майчина грижа“ с благотворителна инициатива за Великден

Published

on

За Великден Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ дари хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Инициативата „Не сте сами“ е започната от дамите от дружеството през изминалата година за Коледа, когато подпомагат петдесет и шест възрастни и още четири семейства в невъзможност с общо десет деца.

На последвалото общо събрание решават, че тази инициатива трябва да се продължи и провежда два пъти в годината на големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение Христово.

Така днес те раздадоха подготвените пакети, включващи продукти от първа необходимост и разбира се козунак за празника, на шестдесет възрастни самотно живеещи хора без никаква подкрепа и четири семейства с девет деца.

Списъците са определени с помощта на кметските наместници и кметовете, които са най-близо да хората в малките населени места и познават добре техните съдби и нужди.

Освен средствата от благотворителни базари, провеждани от дружеството, в инициативата се включва и една от търговските вериги в нашия град като дарява продукти на стойност 500 лв, а управителят на веригата подпомага каузата с лични средства за деветте деца.

Към използваните средства се добавят и дарените от Германия – инициативна група от гр. Карбен и семейството на Александър и Снежанка Ненови. Подкрепата веднъж или два пъти не е достатъчна, но е важна, защото особено по празниците хората в невъзможност чувстват най-голяма липса и трудност.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ изказва своята най-топла благодарност към всички, които ги подкрепят и чрез тях връщат усмивката на деца и възрастни.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Община Габрово внедрява стандарта ISO 50001

Пита гражданите за енергията и климата.

Published

on

Община Габрово ще прилага система за управление на енергията в общинския сграден фонд по международния стандарт ISO 50001, съобщи Миглена Въгленова от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в администрацията на кмета.

Традиционно стандартът намира приложение в индустриалните процеси и адаптирането му в общинската администрация е пилотнo. Процедурата по получаване на сертификата е във финален етап.

Внедряването му ще подобри контрола над 29 общински сгради и ще подпомогне изпълнението на законодателните и регулаторните изисквания.

Инициативата е в рамките на проект за ообновена, еко, ефективна и активна администрация, който бе изпълнен в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Разработката цели да бъдат въведени иновативни методи за координация в администрацията за дейности в сферата на енергийния преход. Създаден е нов организационен пакет от документи, сред който е Иновационна стратегия за управление на енергията.

Към нея са разработени правила за използване на енергийните ресурси, административен кодекс за устойчива мобилност и кодекс за комуникация с гражданите в сферата на устойчивата енергия.

Основен компонент в проекта е платформата за набиране на предложения от гражданите – т. нар. Градска лаборатория за идеи (Urban Living Lab), за съвместно планиране с акцент върху климата и енергията.

Целта е да сe приложат иновации в градски условия, които са припознати от различни заинтересовани страни (граждани, бизнес, научни и академични среди, публичен сектор).

Идеи вече се приемат чрез онлайн формата в сайта на Община Габрово и регулярно ще бъдат оценявани, обсъждани и реализирани според възможностите, допълват още от администрацията на кмета.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица