Свържи се с нас

Икономика

Легалните строителни фирми се стараят да спазват трудовото законодателство

Published

on

Строителството в габровска област може да се определи като слабо. През периодa 01.06 – 31.08.2011г. Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” извърши 13 проверки на строителни обекти.

От извършените проверки може да се обобщи, че легално работещите строителни фирми се стараят да спазват трудовото законодателство, осъзнавайки рисковете на строителната дейност и необходимостта да прилагат изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, но все още има много нарушения, касаещи безопасността на работещите в строителството.

При проверките в периода  са установени 60 нарушения, от които по вътрешно фирмена оргaнизация на ЗБУТ – 17, по безопасност на труда – 21, по хигиена на труда -15  и 7 нарушения по трудовите правоотношения. При извършените проверки са установени 3 наети лица, допуснати до работа без сключени писмени трудови договори.

Други нарушения, отнасящи се до трудовите правоотношения с наетите лица са свързани с реда за използване на платените отпуски, липса на предварителни медицински прегледи на работниците, липса на договорено допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит и др.

Най-характерните нарушения, свързани с фирмената организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са свързани с оценката на риска – при проверките се установи, че в представените оценки на риска не е оценен риска за всеки етап на строителството. На един строителен обект се установи, че е монтиран кулокран, за който не е извършена оценка на риска като работно оборудване, както и на работните процеси, свързани с използването на съоръжението.

При проверките се констатира, че няма строителен обект, на който строителят да е поставил табели с телефонния номер на местната служба ПАБ, адреса и телефона на местната медицинска служба, адреса и телефонния номер на местната спасителна служба на видни места на строителната площадка.

Констатирани са 3 нарушения на чл. 12, ал. 2 от Наредба №2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, като задължените лица не са информирали Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” за откриването на строителна площадка преди  започване на строителната дейност с копие  от съдържанието на иформационната  табела.

Най-голям брой нарушения са установени по безопасност на труда – 35% от всички констатирани нарушения. Нарушенията по безопасност на труда са предимно липсата на документация по монтажа и демонтажа на строителните скелета, както и липса на оценка и планиране на периодичните проверки за състоянието на скелетата. Често се установява, че стъпките на скелето са поставени на случайни, неоразмерени подложки.

На проверените през периода строителни площадки са установени необезопасени етажни плочи и стълбищни отвори. Установено е използването на необезопасена строителна стълба и  др. Констатирани са нарушения по ел. безопасността при работата на строителните обекти – незаключени ел. табла, липса на измервания за ел. безопасност и др.

По хигиена на труда – при проверките се установи, че работодатели  не са осигурили на работните места лесно достъпни средства за оказване на първа медицинска помощ.

Работодателите осигуряват лични предпазни средства на работниците, но остава проблем използването им. Установява се, че се допускат до работа на  строителните обекти работници без да са екипирани с определените в оценката на риска лични предпазни средства.

Установиха се нарушения, свързани със санитарно-битовото обслужване на работниците – липса на тоалетни и умивалници в близост до строителните площадки. Строителните фургони, където има такива, са превърнати в складове.

При проверките на строителните обекти са съставени 9 акта за установени нарушения. Имайки в предвид високия риск при строителните работи, проверките на строителните обекти ще продължат.

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Икономика

Регионален бизнес форум в Габрово

Published

on

Регионален бизнес форум, организиран от Община Габрово, съвместно с Регионален Иновационен Център „Амбициозно Габрово“, Технически Университет – Габрово, Габровска търговско–промишлена палата, Областна администрация Габрово и Областен информационен център – Габрово ще се проведе в сряда, от 14.00 часа в Ритуална зала ще се проведе.

В рамките на събитието ще бъдат представени актуални данни за регионалния икономически профил на Габрово, както и възможностите за финансиране и сътрудничество на бизнеса през настоящата 2023 г.

Ще бъдат представени още възможности на платформата за бизнеса Enterprise Europe Network, Технологичния парк – Габрово, както и добри примери на фирми от региона. Регионалният бизнес форум се организира в изпълнение на програмата на новосъздадения Екип за сътрудничество в сферата на иновациите – Gabrovo ICT.

С помощта на този екип ще се постигне по-добро сътрудничество между компаниите и научно-изследователските организации, ще се осигури експертна подкрепа на бизнеса и ще се повиши капацитета му за участие в процедури за финансиране и мрежи за партньорство.

Това ще доведе до ръст на иновациите в региона посредством разработване на нови продукти и подобряване на трансфера на технологии. Програма за събитието може да изтеглите тук. Събитието ще може да се проследи и онлайн на този линк.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица