Свържи се с нас

Новини

8 непълнолетни ще бъдат настанени в интернат при следваща проява

Published

on

Осем малолетни и непълнолетни лица от Габрово ще бъдат настанени във възпитателно училище – интернат, при следваща противообществена проява, а за първи път друг 7 ще работят в полза на обществото.

Това съобщиха от Община Габрово, след като Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ възобнови разглеждането на деянията, извършени от деца, след временно прекъсване, съобразено с мерките срещу КОВИД – 19.

От началото на месец май тя се председателства от зам.- кмета на Община Габрово Мария Йозова, която свика разширено заседание на комисията. В него бяха включени обществени възпитатели, представители на Окръжна прокуратура, ОД на МВР, Детска педагогически стая, Дирекция Социално подпомагане, Регионално управление на образованието.

„Приоритет в работата на комисията ще бъде комуникацията между отделните институции – Община, училище, Социално подпомагане, Детска педагогическа стая. Ролята на обществените възпитатели и педагогическите съветници в училищата ще бъде насочена към превенция на бъдещи противообществени прояви“, подчерта по време на срещата Мария Йозова.

Целта е да се въведе практика, още преди възпитателните дела, всеки отделен случай на противообществена проява да бъде комплексно обхванат с действия и мерки за превенция от свързаните с него институции.

„След поредица от предварителни срещи и разговори с децата и техните семейства, и междуинституционални срещи, комисията ще взема справедливи, но строги възпитателни мерки, които са заложени в чл. 13 на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

По-лека мярка е извършването на определена работа в полза на обществото. Тя ще бъде наложена за първи път в Габрово, при спазване на всички правила, съобразно закона за нейното прилагане“, уточни още Йозова.

Общо 7 са непълнолетните, които ще извършват определена работа в полза на обществото, подходяща за възрастта им. Задачите, които ще им бъдат възлагани, включват до 40 часа работа в Общинско предприятие „Благоустрояване“, а дейността им е консултирана с Инспекцията по труда, Бюрото по труда и Областната пробационна служба.

По данни на комисията, 32 възпитателни дела са образувани от началото на годината. 8 извършители на противообществени прояви са получили предупреждение за настаняване във възпитателно училище-интернат, един от случаите има постановено съдебно решение за настаняване.

Тази възпитателна мярка председателят на комисията определи като най-тежката и допълни: „За да се вземе такова решение, противообществените прояви трябва да са сериозни и консултирани с всички институции. Пожелавам на комисията да не прибягва до най-тежката мярка, но тя да не бъде изключение от нашата работа, когато това е наложително.“

Три деца са задължени да участват в програми за преодоляване на отклоненията в поведението, 4 са поставени под надзор на обществен възпитател, а при 8 дела родителите са задължени да полагат засилени грижи. Сред санкционираните противообществени деяния са кражби, сбивания, притежание на марихуана, вандализъм.

Според обществените възпитатели е необходима повече целенасочена работа със семействата на децата, особено с родителите, които са абдикирали от ангажиментите си. Беше предложено да се възстанови практиката за ежеседмични срещи между педагогическите съветници от габровските училища за обсъждане на случаи и доклади по тях.

В разширеното заседание на МКБППМН беше обсъден и конкретен казус на семейство, при което децата не посещават училище. Обсъдени бяха условията, при които се прилага извеждане на деца от семейството, като преди това беше предложено да се извърши оценка на родителския капацитет.

МКБППМН ще привлече допълнителни членове и обществени възпитатели. Целта е чрез нови идеи и предложения да се повиши ефективността от нейната работа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор отличиха Милчо Генжов

Published

on

За проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поощри Милчо Генжов – административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда в размер на 1000 лв.

Със същото решение прокурор Генжов бе освободен от заеманите длъжности „административен ръководител, окръжен прокурор“ и „прокурор“ при Окръжна прокуратура – Габрово, поради навършване на 65-годишна възраст.

Главният прокурор Иван Гешев награди прокурор Генжов с грамота и „Кортик на Прокуратурата на Република България“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като административен ръководител, както и за цялостен принос в професионалната кариера.

Прокурор Милчо Генжов има над 40 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Продължителният му магистратски стаж е преминал в системата на Прокуратурата, където заема длъжностите „младши прокурор“, „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“ на Районна прокуратура – Севлиево. От 25.02.2005 г. е назначен на длъжност „заместник на административния ръководител“ при Окръжна прокуратура – Габрово, която изпълнява до 08.06.2009 г. В периода от 09.06.2009 г. до 09.06.2014 г. и от 20.05.2021 г. до 11.08.2022 г. е административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Скоростно изкачване към Паметника на свободата и открит урок с проф. Веселин Методиев

Published

on

За 10-та юбилейна година ученици от страната ще участват в надпреварата за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Под мотото „Бъди на Върха“ на 19 август 130 деца на възраст от 5 до 12 клас ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“.

Състезанието е част от проявите за 145 – годишнината от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година насам през месец август под патронажа на Президента на Република България.

Точно 281 секунди са необходими, за да изкачиш 890 стъпала към историческото място. Това разбира се е рекорд от последното издание на състезанието, а дали ще бъде подобрен сега – ще стане ясно на 19 август.

Стартът на състезанието е в 10.30 часа от подножието на Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след това ще се състои и церемония по награждаване.

Организаторите на събитието – Областна администрация – Габрово и Регионално управление на образованието, изказват благодарност към всички, които помагат то да се случи – местни фирми и организации, които се включват традиционно като: Елви ООД, МИГ – Мирослав Стойчев, както и осигуряващите награди Сиела Норма, Сенстейт технолоджи, Европейска инициатива за чиста околна среда и Обществената фондация в Габрово.

Веднага след това предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които по това време са на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година.

Професионалната му кариера преминава през Нов български университет, Главно управление на архивите към Министерски съвет, 37–ото и 38–ото народно събрание. В периода 1997–1999 г. е бил и вицепремиер и министър на образованието и науката Основните му изследователски интереси са в областта на историята на държавните институции в България. Преподава философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история През 2019 г. проф. д-р Веселин Методиев е награден с Националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „хуманитаристика“.

Всички са добре дошли на 19 август на Върха от 10.30 ч, за да подкрепят усилията на децата и да чуят увлекателния разказ на проф. Веселин Методиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица