Свържи се с нас

Новини

8 непълнолетни ще бъдат настанени в интернат при следваща проява

Published

on

Осем малолетни и непълнолетни лица от Габрово ще бъдат настанени във възпитателно училище – интернат, при следваща противообществена проява, а за първи път друг 7 ще работят в полза на обществото.

Това съобщиха от Община Габрово, след като Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ възобнови разглеждането на деянията, извършени от деца, след временно прекъсване, съобразено с мерките срещу КОВИД – 19.

От началото на месец май тя се председателства от зам.- кмета на Община Габрово Мария Йозова, която свика разширено заседание на комисията. В него бяха включени обществени възпитатели, представители на Окръжна прокуратура, ОД на МВР, Детска педагогически стая, Дирекция Социално подпомагане, Регионално управление на образованието.

„Приоритет в работата на комисията ще бъде комуникацията между отделните институции – Община, училище, Социално подпомагане, Детска педагогическа стая. Ролята на обществените възпитатели и педагогическите съветници в училищата ще бъде насочена към превенция на бъдещи противообществени прояви“, подчерта по време на срещата Мария Йозова.

Целта е да се въведе практика, още преди възпитателните дела, всеки отделен случай на противообществена проява да бъде комплексно обхванат с действия и мерки за превенция от свързаните с него институции.

„След поредица от предварителни срещи и разговори с децата и техните семейства, и междуинституционални срещи, комисията ще взема справедливи, но строги възпитателни мерки, които са заложени в чл. 13 на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

По-лека мярка е извършването на определена работа в полза на обществото. Тя ще бъде наложена за първи път в Габрово, при спазване на всички правила, съобразно закона за нейното прилагане“, уточни още Йозова.

Общо 7 са непълнолетните, които ще извършват определена работа в полза на обществото, подходяща за възрастта им. Задачите, които ще им бъдат възлагани, включват до 40 часа работа в Общинско предприятие „Благоустрояване“, а дейността им е консултирана с Инспекцията по труда, Бюрото по труда и Областната пробационна служба.

По данни на комисията, 32 възпитателни дела са образувани от началото на годината. 8 извършители на противообществени прояви са получили предупреждение за настаняване във възпитателно училище-интернат, един от случаите има постановено съдебно решение за настаняване.

Тази възпитателна мярка председателят на комисията определи като най-тежката и допълни: „За да се вземе такова решение, противообществените прояви трябва да са сериозни и консултирани с всички институции. Пожелавам на комисията да не прибягва до най-тежката мярка, но тя да не бъде изключение от нашата работа, когато това е наложително.“

Три деца са задължени да участват в програми за преодоляване на отклоненията в поведението, 4 са поставени под надзор на обществен възпитател, а при 8 дела родителите са задължени да полагат засилени грижи. Сред санкционираните противообществени деяния са кражби, сбивания, притежание на марихуана, вандализъм.

Според обществените възпитатели е необходима повече целенасочена работа със семействата на децата, особено с родителите, които са абдикирали от ангажиментите си. Беше предложено да се възстанови практиката за ежеседмични срещи между педагогическите съветници от габровските училища за обсъждане на случаи и доклади по тях.

В разширеното заседание на МКБППМН беше обсъден и конкретен казус на семейство, при което децата не посещават училище. Обсъдени бяха условията, при които се прилага извеждане на деца от семейството, като преди това беше предложено да се извърши оценка на родителския капацитет.

МКБППМН ще привлече допълнителни членове и обществени възпитатели. Целта е чрез нови идеи и предложения да се повиши ефективността от нейната работа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Удар на пътя между кола и патрулка в Янковци

Published

on

Черната серия от катастрофи в Габрово през последните дни продължава. Този път се удариха на пътя полицейска кола и друг автомобил. Инцидентът е станал днес, 23 юли, около 15.00 часа в габровското село Янковци. За него сигнализираха в социалната мрежа потребители на фейсбук, които качиха снимки от мястото на произшествието.

Катастрофата се е случила на прав участък, в района на бензиностанция DP. На място са се отзовали два екипа на полицията. Движението по пътя, свързваш Габрово и Севлиево, преминаващ през село Янковци, е временно затруднено.

Автомобилите в посока Севлиево преминават през работещата бензиностанция DP, а тези към Габрово – през известната сред местните като „изоставената“. Към момента няма данни за тежко пострадали хора. Нанесени са значителни материални щети по цивилния и служебния автомобил.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово за „Габрово Нюз“ заявиха, че причината за катастрофата е отнето предимство.

Цивилният автомобил е извършил неправилна маневра, излизайки от бензиностанцията и правейки неразрешен ляв завой в посока Габрово, като не пропуснал патрулката, движещата направо по пътя с предимство.

Причинилият катастрофата автомобил е бил управляван от жена. При инцидента леко са пострадали полицейски служители, возещи се в служебния автомобил. Леко е пострадала и шофьорката.

На водачите на двете коли, участници в произшествието, са били извършени проби за алкохол, като няма данни резултатите им да са положителни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фолксваген Фолклорен събор „Узана 2021“ край Габрово

Published

on

В края на лятото в красивата местност „Узана“ над Габрово ще се проведе Националният Фолксваген Фолклорен събор, превърнал се в любимо за почитателите на популярната марка у нас и техните приятели. Събитието ще се състои от 27 до 29 август.

Организира се от Клуб на привържениците на Фолксваген в България /VWclub.bg/. За първи път съборът се състои през 2012 година. От тогава до сега времето и мястото остават непроменени. Винаги се провежда през последния уикенд на най-горещия месец август, в местността „Узана“ край Габрово.

Ако все още не сте били там, направете го, едва ли има по-добър начин да изпратите лятото. Програма за събитието можете да намерите оттук.

Нищо случайно няма в избора на мястото. Популярната туристическа местност е географският център на България. Официално е призната за такава през 1991 година и свидетелство за това е поставеният знак под формата на пирамида с цветовете на националния ни трибагреник. Именно тук, в сърцето на България, Фолксваген феновете се срещат всяка година. Цялата местност „Узана“ е уникална със своята природа, релеф, растителност и кристално чист планински въздух. Това е най-обширната старопланинска поляна, заобиколена отвсякъде с вековни букови гори. Тук се намират над 70 % от лековитите билки, познати у нас.

VW Фолклорният фестивал „Узана“ става все по-мащабен. Всяка следваща година съборът привлича все повече и повече посетители. Хора от всички краища на страната идват край Габрово, за да споделят опита си с автомобилите от прочутата марка и да се насладят на българския фолклор и традиции. Любителите на Фолксваген имат възможност да къмпингуват на открито. За тези, които предпочитат настаняване в хотели или хижи, в близост се намират достатъчно подходящи места. Организаторите имат грижата да осигурят необходимата информация и всеки сам решава как най-приятно и комфортно да организира престоя си. За забавлението няма забрани и ограничения. Важното е всеки да има свободата да прави това, което го радва, без да пречи на останалите. За да бъде преживяването истинско и гарантирано, домакините са предвидили качествено озвучаване. За да няма вреден шум и смесване на различна музика, лични тонколони и друга техника не се допускат. И като истински ценители на природата всички знаят как да се грижат за нея – след всяко събиране старателно почистват мястото и премахват всякакви следи от замърсяване.

Богатата фолклорна програма създава неповторима атмосфера. През всяка следваща година и фолклорната програма става по-богата. Все повече изпълнители радват събралите се на „Узана“. Голямото извито хоро, което вдига на крак всички, вече е традиционно. В неустоимите народни ритми увличат умелите танцьори от танцовите ансамбли „Сивек“, „Искра“, „Шевица“, „Дилмани“. Неповторимата атмосфера оформят и майсторските изпълнения на гайдарите от формация „Родопико“. Различни игри и турнири допълват атрактивната програма. Щом падне нощта, под звездното небе започва тайнството на нестинарството. Магията на този древен ритуал представя нестинарят Николай Топчийски. Танцът върху парещата жарава е и вид молитва за здраве, плодородие и сполука. Счита се, че огънят има пречистваща сила и унищожава всичко лошо. Самият обичай е мистичен и вълнуващ и е неописуемо удоволствие да бъде съпреживян на около 1300 м надморска височина.

Националният Фолксваген фолклорен събор „Узана“ е истински празник насред Стара планина, в пределите на една от най-добре съхранените природни местности у нас. Той е повод за среща на привържениците на Фолксваген от цялата страна и винаги завършва по един и същи начин – с незабравими моменти и вълнуващи изживявания, с истинска наслада от българския фолклор, с усещането за единение с величествената природа и с многото нови приятелства. И в очакване на поредните зареждащи дни в края на август, следващата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Съветът на децата разгледа кандидатурите от Габрово

Published

on

Заместник – областният управител на Габрово Кристина Сидорова ръководи срещата за избор на членове за Съвета на децата. В комисията участват по един представител от Областна администрация, ОД на МВР – Габрово, Регионално управление на образованието, Регионална здравна инспекция, РД „Социално подпомагане“ и двама общественици.

„Хубаво е, че децата в България имат своя административен орган, който да ги подкрепя и да им помага да реализират своите идеи“, сподели Кристина Сидорова.

Преди да разгледат постъпилите от общините кандидатури, участниците в срещата разговаряха с настоящия представител от област Габрово Виктор Ангелов, който разказа своите впечатления от работата на Съвета.

„Наистина имаме глас!“, заяви той. Ангелов подчерта още, че както в Съвета има приемственост, така и той ще продължи да работи със следващите представители от областта и ще е активна обществена личност.

След разглеждане от комисията следва по процедура областният управител да изпрати кандидатурите до 30 юли към ДАЗД. Представителят на всяка област ще бъде определен между кандидатите за съответния регион от националната комисия.

Съветът на децата е създаден през 2003 г. като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Неговата цел е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики и вземане на решения, свързани с живота и развитието на децата.

В Съвета на децата има представители (титуляр и заместник) на 28-те административни области в България, като също така е дадена възможност за включване и на 4 деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 г. до 16 г. включително, избрани в съответствие с Процедурата за избор, която протича на три нива – общинско, регионално и национално.

Съветът на децата провежда заседания до четири пъти годишно. След навършване на 18-годишна възраст членовете на Съвета напускат организацията и местата им се попълват от нови деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица