Свържи се с нас

Новини

8 непълнолетни ще бъдат настанени в интернат при следваща проява

Published

on

Осем малолетни и непълнолетни лица от Габрово ще бъдат настанени във възпитателно училище – интернат, при следваща противообществена проява, а за първи път друг 7 ще работят в полза на обществото.

Това съобщиха от Община Габрово, след като Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ възобнови разглеждането на деянията, извършени от деца, след временно прекъсване, съобразено с мерките срещу КОВИД – 19.

От началото на месец май тя се председателства от зам.- кмета на Община Габрово Мария Йозова, която свика разширено заседание на комисията. В него бяха включени обществени възпитатели, представители на Окръжна прокуратура, ОД на МВР, Детска педагогически стая, Дирекция Социално подпомагане, Регионално управление на образованието.

„Приоритет в работата на комисията ще бъде комуникацията между отделните институции – Община, училище, Социално подпомагане, Детска педагогическа стая. Ролята на обществените възпитатели и педагогическите съветници в училищата ще бъде насочена към превенция на бъдещи противообществени прояви“, подчерта по време на срещата Мария Йозова.

Целта е да се въведе практика, още преди възпитателните дела, всеки отделен случай на противообществена проява да бъде комплексно обхванат с действия и мерки за превенция от свързаните с него институции.

„След поредица от предварителни срещи и разговори с децата и техните семейства, и междуинституционални срещи, комисията ще взема справедливи, но строги възпитателни мерки, които са заложени в чл. 13 на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

По-лека мярка е извършването на определена работа в полза на обществото. Тя ще бъде наложена за първи път в Габрово, при спазване на всички правила, съобразно закона за нейното прилагане“, уточни още Йозова.

Общо 7 са непълнолетните, които ще извършват определена работа в полза на обществото, подходяща за възрастта им. Задачите, които ще им бъдат възлагани, включват до 40 часа работа в Общинско предприятие „Благоустрояване“, а дейността им е консултирана с Инспекцията по труда, Бюрото по труда и Областната пробационна служба.

По данни на комисията, 32 възпитателни дела са образувани от началото на годината. 8 извършители на противообществени прояви са получили предупреждение за настаняване във възпитателно училище-интернат, един от случаите има постановено съдебно решение за настаняване.

Тази възпитателна мярка председателят на комисията определи като най-тежката и допълни: „За да се вземе такова решение, противообществените прояви трябва да са сериозни и консултирани с всички институции. Пожелавам на комисията да не прибягва до най-тежката мярка, но тя да не бъде изключение от нашата работа, когато това е наложително.“

Три деца са задължени да участват в програми за преодоляване на отклоненията в поведението, 4 са поставени под надзор на обществен възпитател, а при 8 дела родителите са задължени да полагат засилени грижи. Сред санкционираните противообществени деяния са кражби, сбивания, притежание на марихуана, вандализъм.

Според обществените възпитатели е необходима повече целенасочена работа със семействата на децата, особено с родителите, които са абдикирали от ангажиментите си. Беше предложено да се възстанови практиката за ежеседмични срещи между педагогическите съветници от габровските училища за обсъждане на случаи и доклади по тях.

В разширеното заседание на МКБППМН беше обсъден и конкретен казус на семейство, при което децата не посещават училище. Обсъдени бяха условията, при които се прилага извеждане на деца от семейството, като преди това беше предложено да се извърши оценка на родителския капацитет.

МКБППМН ще привлече допълнителни членове и обществени възпитатели. Целта е чрез нови идеи и предложения да се повиши ефективността от нейната работа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на Габрово, издигнат от ПП – ДБ

Published

on

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на община Габрово, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, на предстоящите местни избори в края на октомври.

Това стана ясно вчера, 26 септември, след като тя получи регистрация в Общинската избирателна комисия. Манолова е и водач на листата от общо 27 кандидати за общински съветници.

„Някои решения се вземат трудно. Особено, когато има предубеденост за процеса, страх от независещи от нас фактори, обремененост от статуквото. Но всъщност осъзнах, че местните избори би трябвало да са надпартийни по същността си и да се търси личността – визионер, която да създава добро за всички и да води напред. Всеки кмет до момента е постигнал нещо и оставил следа.

И трябва да бъде уважен за това. Но да си кмет не е просто работа, позиция, желан пост… Това е мисия. И много време, посветено на общността. Вяра, че всеки гражданин трябва да има право и възможност да сподели своето виждане без да се страхува. Вяра, че заедно можем да вървим успешно напред. Нека тези предстоящи местни избори дадат на габровци шанса да избират по свое мнение, а не по задължение.

Нека да донесат вяра и надежда, че можем да сме спокойни не само днес, но и за бъдещето на всички!“, сподели на профила си в социалната мрежа фейсбук Ралица Манолова.

Зареди още

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата UEFA Playmakers

Published

on

ФК „Чардафон 1919“ – Габрово за поредна година организира под егидата на БФС, UEFA и Disney безплатни тренировки за момичета, от 5 до 8-годишни възраст.

Заниманията ще започнат от 2 октомври и ще продължат до края на месеца.

Футболните тренировки ще се проведат в салона на Национална Априловска гимназия от 18.00 часа. Те ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, и помощника му Преслава Василева.

Всички желаещи да се включат в тренировъчния процес трябва да се регистрират и заявят своето участие оттук.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

UEFA Playmakers е забавен и безопасен начин за момичета между 5 и 8 години да започнат да играят футбол. Програмата включва движения, игри и разказване на истории от Дисни, за да се забавляват и да научат да играят във футбола.

Зареди още

Крими

Конфискуваха колата на дрогиран, хванат зад волана

Published

on

Полицията в Трявна установи напушен местен водач, а след като престъплението бе разкрито конфискува и автомобила му.

Нарушителят бил засечен на пътя вчера, 26 септември, около 17.20 часа, в Трявна при проверка лек автомобил “Опел Корса“.

Водачът –30-годишен местен жител, бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за канабис.

Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет. По случая е образувано бързо производство.

Още едно престъпление, свързано с наркотици бе разкрито вчера, но в Габрово. Около 22.20 часа, била извършена проверка на 25-годишен местен жител.

Установено било, че мъжът придобил и държи в себе си бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица