Свържи се с нас

Новини

Имануел Щарк спечели Обиколката на България

Published

on

Имануел Щарк от отбора на „P&S Metalltechnik“ спечели 68-тата колоездачна Обиколка на България. Германецът доминира изцяло в тура и напълно заслужено триумфира като краен победител, като освен жълтата фланелка, взе и зелената – за най-добър катерач.

Щарк нанесе своя удар във втория етап – от Пловдив до Троян, при изкачването на Беклемето и до края не изпусна лидерската позиция. Състезателят на немския „P&S Metalltechnik“ не допусна изненади и в последния етап от Карнобат до Габрово (188 км), който включваше изкачване на Шипка в края.

Щарк пристигна на площад „Възраждане“ в челната група и пресече финала на шеста позиция. Спринтът в Габрово беше спечелен от белгиеца Тимо Килих (Alpecin-Fenix Development Team), следван от Мирко Маестри от италианския (Bardiani) и съотборника си Айко Бащайнс. В челната група бяха и трима българи. Един от тях беше габровският талант Преслав Балабанов, състезаващ се за отбора на „Несебър Шокблейз“.

Преслав направи отлично каране в последния етап, задържа се с лидерите при изкачването на Шипка, което премина на доста високи обороти, и пристигна с първите на финала в родния си град. Стефан Христов (Хемус 1896-Верея) и Евгени Балев (Сливен) бяха другите двама родни колоездачи в челото.

В крайното генерално класиране на 68-та колоездачна Обиколка на България Имануел Щарк завърши с общо време 18 часа, 45 минути и 46 секунди и аванс от 34 секунди пред Георг Щайнхаузер от „Tirol-KTM“. На 39 секунди от победителя остана Тимо Килих (Alpecin-Fenix Development Team). Най-добре представилият се български колоездач в тура е Стефан Христов.

Той пробва две атаки при изкачването на Шипка в последния етап, но те не му донесоха успех и в крайна сметка победителят в тура от 2015-та завърши на 9-та позиция в генералното класиране, на 1 минута и 25 секунди от Имануел Щарк.

Балата фланелка за най-добър колоездач до 23 години облече Георг Щайнхаузер (TIROL-KTM), а зелената – за най-активен състезател заслужи унгарецът Балаш Рожа (Epronex – GESU Bikewear CT).

Отборен първенец в тура стана испанският „Electro Hiper Europa“. Наградите в Габрово връчиха кметът Таня Христова, заместник-кметът Мария Йозова, Николай Пенов – гл.експерт в сектор спорт в Община Габрово, Коста Чолаков – главен изпълнителен директор на ДЗИ, Любослав Венков – заместник-председател на българската колоездачна федерация и президентът на БКФ – Драгомир Кузов.

Кметът Таня Христова получи и плакет от организаторите на тура с благодарност за домакинството и съвместната работа.

Повече снимки от награждаването можете да видите в линка Обиколката беше предшествана от колокритериум за купа „Габрово“. Организатори на проявата, чиято идея бе подрастващите колоездачи от страната да се присъединят към емоциите, които съпътстват Обиколката на България, са КК „Янтра-Исполин“ и Община Габрово.

На старт застанаха състезатели от почти всички клубове в страната, а награждаването им бе веднага след награждаването на големите в спорта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Инсп. Христофор Божинов призова младите шофьори да бъдат по-внимателни и отговорни на пътя

Published

on

Занятие по пътна безопасност се проведе в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Инспектор Христофор Божинов от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово припомни на ученици от 12 клас основните задължения на водачите на МПС.

Сериозно внимание обърна на рисковете при шофиране с несъобразена скорост, както и след употреба на алкохол и наркотици. Той призова шофьорите да бъдат отговорни на пътя, да съобразяват поведението си с останалите участници в движението и най-вече с пешеходците.

Инспектор Божинов припомни на младите водачи да бъдат особено бдителни през есенно-зимния сезон, когато видимостта е ограничена, поради валежи или мъгла, да намаляват скоростта, когато преминават в районите на пешеходни пътеки и през неосветени участъци, тъй като пешеходците обикновено носят тъмни дрехи и са трудно забележими, а често пресичат или се движат неправилно по пътното платно.

Призова дванадесетокласниците, когато станат свидетели на случаи, при които лица, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества, решат да управляват МПС – да се опитат да ги спрат или да сигнализират компетентните органи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица