Свържи се с нас

Новини

Таня Христова подписа декларация към споразумението на кметовете

Published

on

Декларацията за ангажираност и присъединяване на Община Габрово към новите цели на Европейския съюз за постигане на неутралност на климата до 2050 година, заложени в Парижкото споразумение, подписа на 24 юни кметът на Габрово Таня Христова.

Това се случи по време на конференцията „Дни на климата и енергията“ в Габрово, а Декларацията за ангажираност беше предшествана от решение на Общински съвет – Габрово, което бе взето на заседание малко по-рано през деня.

Инициативата “Споразумение на кметовете” има за цел да подкрепи и подпомогне местната власт при прилагането на политиките за устойчива енергия. Местните власти играят ключова роля за ограничаване последиците от изменението на климата, предвид че 80% от консумацията на енергия и емисиите на CO2 се свързват с дейностите, осъществявани в градска среда.

Споразумението на Кметовете е основното европейско движение, с участието на местните и регионални власти, ангажирали се доброволно с повишаването на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници на техните територии.

През 2013 година, с решение на Общински съвет – Габрово №129 от 25.07.2013 година, Община Габрово се присъедини към Споразумението на кметовете. Разработен беше План за действие за устойчиво енергийно развитие на Община Габрово (ПДУЕР/SEAP) за периода 2015 – 2020 г. – официално одобрен на 26 март 2015 г.

Общата цел на ЕС за намаляване на емисиите на CO2 до 2020 година е 20 %. Постигнатите до момента резултати, съгласно поетите ангажименти от Община Габрово към Споразумението на кметовете и извършената инвентаризация на емисиите на парникови газове на територията на общината, показват спад на емисиите с 23.6% през 2016 г. и с 25.6% през 2018 г. спрямо 2008 година, отчетени в официално публикуваните мониторингови доклади.

Във връзка с глобалните климатичните промени Европейският съюз заложи нови по-амбициозни цели в Парижкото споразумение. Новите цели за постигане на неутралност на климата до 2050 година са възприети от Споразумението на кметовете и включват: ускоряване на декарбонизацията в териториалните граници; подобряване на възможностите за приспособяване към неизбежното въздействие на изменението на климата; осигуряване на достъп на гражданите до сигурна, устойчива и евтина енергия.

Градовете, членуващи в Споразумението на кметовете, се ангажират да подкрепят изпълнението на целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и да приемат общ подход за смекчаване на изменението на климата (намаляване на емисиите на парникови газове), както и за адаптиране към изменението на климата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Карнавалът в Габрово (Галерия от снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

26-годишната, хваната зад волана дрогирана, остава в ареста

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районен съд – Севлиево взе мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на 26-годишна жена, извършила престъпление по чл.343б, ал.4, вр. ал.3, във вр. чл. 28, ал.1 от НК.

Жената с инициали С. М. е привлечена в качеството на обвиняема за това, че на 17 май т.г., около 23.30 часа, в Севлиево, управлявала лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред.

Деянието било извършено повторно, след като жената била осъдена с влязло в сила на 14.04.2022 г. споразумение на Районен съд – Разград за друго такова престъпление.

Деянието, за което С. М. е привлечена в качеството на обвиняема, е било извършено при условията на повторност и в изпитателния срок на предходни 5 присъди. Жената е била обявена за издирване по водени срещу нея наказателни производства в цялата страна.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност обвиняемата да се укрие или да извърши други престъпления.

Поради това Районният съд в Севлиево уважи искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на Районния съд в Севлиево подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Габрово. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура –Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Ново съзвездие в небето над Габрово!

Published

on

Ново съзвездие ще се образува в небето над Габрово в нощта на Карнавала, 21 май. Вижданото последно от местни хора преди 162 години „природно явление“, силно ще прилича на един от символите на нашия град, който макар и без опашка, лесно може да бъде разпознат.

Появата му на небесния свод ще бъде съчетана с магически шоу спектакъл, невиждан по своите мащаби в България, който ще впечатли и остави без дъх всички на площад „Възраждане“ в събота вечер.

Космическото събитие над Габрово за последно е било наблюдавано от хората през ранната пролет на 1860 година. Според последните записки на водещи астролози, въпросното съзвездие се намира между Голяма и Малка мечка, силно наподобяващо формата на безопашата котка.

В извадка от достоверни източници то се разкрива най-ясно между 22.00 и 23.00 часа. Случайно или не, много габровци приемат, че появата му символизира началото на нашия град и заради това го избират за символ на хумора.

Това природно явление не остава незабелязано от западните държави. Хора, със сериозни имена в областта на науките, проявяват сериозен интерес към него. За документирането му дори самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието.

Неповторимото звездно шоу започва веднага след концерта на Група „Остава“, около 22.00 часа, и ще може да бъде наблюдавано още от всички места в Габрово, имащи пряка видимост към пространството над площад „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица