Свържи се с нас

Новини

Таня Христова подписа декларация към споразумението на кметовете

Published

on

Декларацията за ангажираност и присъединяване на Община Габрово към новите цели на Европейския съюз за постигане на неутралност на климата до 2050 година, заложени в Парижкото споразумение, подписа на 24 юни кметът на Габрово Таня Христова.

Това се случи по време на конференцията „Дни на климата и енергията“ в Габрово, а Декларацията за ангажираност беше предшествана от решение на Общински съвет – Габрово, което бе взето на заседание малко по-рано през деня.

Инициативата “Споразумение на кметовете” има за цел да подкрепи и подпомогне местната власт при прилагането на политиките за устойчива енергия. Местните власти играят ключова роля за ограничаване последиците от изменението на климата, предвид че 80% от консумацията на енергия и емисиите на CO2 се свързват с дейностите, осъществявани в градска среда.

Споразумението на Кметовете е основното европейско движение, с участието на местните и регионални власти, ангажирали се доброволно с повишаването на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници на техните територии.

През 2013 година, с решение на Общински съвет – Габрово №129 от 25.07.2013 година, Община Габрово се присъедини към Споразумението на кметовете. Разработен беше План за действие за устойчиво енергийно развитие на Община Габрово (ПДУЕР/SEAP) за периода 2015 – 2020 г. – официално одобрен на 26 март 2015 г.

Общата цел на ЕС за намаляване на емисиите на CO2 до 2020 година е 20 %. Постигнатите до момента резултати, съгласно поетите ангажименти от Община Габрово към Споразумението на кметовете и извършената инвентаризация на емисиите на парникови газове на територията на общината, показват спад на емисиите с 23.6% през 2016 г. и с 25.6% през 2018 г. спрямо 2008 година, отчетени в официално публикуваните мониторингови доклади.

Във връзка с глобалните климатичните промени Европейският съюз заложи нови по-амбициозни цели в Парижкото споразумение. Новите цели за постигане на неутралност на климата до 2050 година са възприети от Споразумението на кметовете и включват: ускоряване на декарбонизацията в териториалните граници; подобряване на възможностите за приспособяване към неизбежното въздействие на изменението на климата; осигуряване на достъп на гражданите до сигурна, устойчива и евтина енергия.

Градовете, членуващи в Споразумението на кметовете, се ангажират да подкрепят изпълнението на целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и да приемат общ подход за смекчаване на изменението на климата (намаляване на емисиите на парникови газове), както и за адаптиране към изменението на климата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Купа и три медала за ШК „Орловец 1997“ в Световния ден на шахмата

Published

on

С купа, златен, сребърен и бронзов медал се завърнаха състезателите на ШК „Орловец 1997“ – Габрово Денислав Иванов, Иван и Диана Екимова от шахматен турнир, който се проведе в Казанлък по повод Световния ден на шахмата, 20 юли.

16-годишният Денислав Иванов спечели турнира от 12 до 16 годишна възраст, като без нито една загуба, с 4 победи и три равенства, заслужено се нареди първи и грабна купата, и златния медал.

В турнира за деца до 10 години сребърен медал спечели Иван Екимов, във възрастовата група до 8 години, като с 4 победи и едно равенство заслужено се нареди втори.

Диана Екимова постигна 4 победи от 7 партии и грабна бронзовия медал при момичетата до 10 години.

Освен купи и медали, състезателите получиха и предметни награди, осигурени от организаторите на турнира – ШК „Казанлък 21“.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица