Свържи се с нас

Новини

Лайънс клуб Габрово направи дарение на детските градини

Published

on

Президентът на Лайънс клуб Габрово (2020–2021) Михаела Банкова, придружена от вицепрезидента Десислава Павлова в същия мандат и секретаря на организацията Ивелина Боевска, както и от членове на клуба, посети лично всички детски градини на територията на гр. Габрово и предостави дарение на ръководствата им.

Инициативата на Лайънс клуб Габрово е в подкрепа на по-здравословното хранене на децата, благодарение на която всяко едно детско заведение получи уред за измерване на нитрати в плодове, зеленчуци, месо, риба и др.

Проект „Пъстри картини от весели градини“ се реализира със съдействието на Обществен дарителски фонд – Габрово и финансовата помощ на Фондация „Америка за България“.

Тази инициатива възникна в отговор на потребността за акцент върху начина на хранене в детските градини, подбора на продукти и формирането на навици, свързани със здравословното хранене като част от възпитанието на децата още от 3 годишна възраст.

В разговора си с директорите на детските градини Михаела Банкова подчерта, че Лайънс клуб Габрово планира още дейности, свързани с образователни активности за насърчаване консумацията на плодове и зеленчуци и апелира за тяхното съдействие и инициативност за съвместни събития.

„Оставаме на разположение и с мисъл за децата на Габрово!“, заяви настоящото ръководство на Лайънс клуба, което ще продължи да работи активно и в приемственост с новоизбрания президент Десислава Павлова (2021-2022).

Следващата непосредствена благотворителна инициатива ще обедини съмишленици около каузата на габровския треньор по баскетбол Галя Илиева, категорична е Десислава Павлова и отправя апел да я подкрепим заедно – обединени габровци!

Лайънс е благотворителна дарителска организация с нестопанска цел, чиито съмишленици и членове даряват ежегодно средства и доброволен труд за изпълнението на различни благотворителни каузи самостоятелно и в открито партньорство с други организации, общини, държавни институции.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Четирима починали и нови 83 заразени с коронавирус

Published

on

Четирима души са починали през последните 24 часа, а 83 са новите установени случаи на КОВИД-19 на територията на област Габрово. Данните съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

През последното денонощие три жени от Габрово, на 76 г., 80 г. и на 81-годишна възраст, и 81-годишен от Трявна са изгубили битката за живота си с вирусната инфекция.

Според информацията на здравните власти през последното денонощие 20 пациенти са били хоспитализираните в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 63-ма провеждат домашно лечение.

По отношение разпределението на новозаразените в четирите общини на област Габрово, за пореден път най-много заболели с коронавирус има в Габрово, общо тридесет и осем души. Двадесет и четири са положителните резултати в Севлиево, седемнадесет в Трявна и четири в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Министър Кацаров: Удължаваме срока на сертификата за преболедуване

Published

on

Предстои валидността на сертификатите за преболедуване на КОВИД-19 да бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол. Такива сертификати ще могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ. „Информационно обслужване“ АД работят усилено и ни увериха, че най-късно в понеделник ще могат да се издават сертификати за преболедували, установени с антигенен тест. Право да получат документа ще имат всички, диагностицирани с антигенен тест след 01.12.2020 г., когато официално за България антигенният тест е приравнен на PCR теста“, допълни здравният министър.

Това решение стъпва на становищата на експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология. В министерството вече е постъпила позицията на Експертния съвет по инфекциозни болести, с главен координатор проф. Червенякова, като членовете на съвета единодушно подкрепят удължаването валидността на сертификата. Постъпило е и становището на Експертния съвет по епидемиология, с главен координатор проф. Стоилова, като в документа също се изказва съгласие.

До края на деня се очаква и позицията на проф. Мурджева и колегите ѝ от Експертния съвет по клинична имунология. В предварителен разговор от там също е изказана подкрепа. Това стана ясно от думите на зам.-министър д-р Тома Томов.

До края на деня това ще бъде уточнено в заповедта на здравния министър за въвеждане на противоепидемичните мерки в страната. В заповедта ще бъде отразено и признаването на поставена първа доза от двудозовите ваксини за сертификат за ваксинация с валидност 1 месец, който да важи на територията на страната, до поставянето на втората доза от съответната ваксина.

Във връзка с постъпили предложения от бизнеса и браншови организации относно въвеждането на зеления сертификат, Министерството на здравеопазването взе решение до понеделник, 25 октомври, да се даде гратисен период, по време на който в случай на установени при проверка нарушения, няма да бъдат налагани глоби, а единствено ще бъдат издавани предписания.

За да бъдат подпомогнати обектите, чиито служители трябва да отговарят на изискванията за зелен сертификат, регионалните здравни инспекции ще предоставят на управителите им безплатни антигенни тестове.

„По този начин ще ги улесним да се включат в процеса по прекъсване на епидемичната верига и по излизане от тежката ситуация, в която се намираме“, посочи министър Кацаров. Здравният министър коментира, че по отношение на държавната администрация на този етап се обмисля единствено „зелен сертификат“ да се изисква от служителите, които обслужват директно граждани.

Безплатни тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории, като регионалните здравни инспекции ще сключват договори с тях, а в договорите ще е фиксирана пределна цена за пробовземане.

Каква е ситуацията в лечебните заведения у нас обясни ръководителят на реанимацията в една от най-големите болници в страната – „Александровска“ – проф. Атанас Темелков: „Основният проблем е, че пациентите пристигат твърде късно, след продължително самолечение в домашни условия. 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания като диабет, хронична бъбречна недостатъчност и др.“. За съжаление доста хора не посещават лекар навреме, пристигат с нелекувани придружаващи заболявания и усложнено здравословно състояние, което много често изисква интубиране и поставяне на апаратна вентилация. Затова трябва да се работи и по посока на профилактиката, в т.ч. носенето на предпазни маски, спазването на дистанция и т.н., стана ясно от думите на проф. Темелков.

Той посочи, че медицинският персонал вече е на края на силите си. „Вече сме в критична фаза по отношение осигуряването на легла и това е една от причините да наложим тези мерки. Алтернативата е пълен локдаун. Правим всичко възможно, за да не допуснем затваряне на държавата, както при предишни вълни. Успехът на това начинание зависи от всички нас като граждани. При първа възможност временните мерки ще бъдат премахнати“, беше категоричен министър Кацаров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

И учениците в Трявна минават на дистанционно обучение

Published

on

Съгласно Заповед № РД-01-856 на Министъра на здравеопазването – д-р Стойчо Кацаров, от утре, 22 октомври, всички ученици преминават в електронна среда на обучение на територията на община Трявна.

Мярката се налага, тъй като по последни официални данни от Регионалната здравна инспекция в Габрово заболеваемостта в Община Трявна е достигнала 817 на 100 000 души население, на база 14-дневна заболеваемост.

Според т. 7 от Заповедта на здравния министър следва да се преустанови присъственото обучение в учебните заведения на местно ниво, след преминаване на прага от 750 заболели на 100 000 души за този период от време. От днес всички учащи са в електронна форма на обучение и в Община Габрово, тъй като заболеваемостта там е достигнала 939 на 100 000 души население за 14-дневен период от време.

От петък обучаващите се в Община Севлиево преминават на 50% присъствени занятия и предстои изготвянето на графици за обучение също на 50% в Община Дряново. Заболеваемостта в севлиевска община е 669,6 на 100 000 души, а в дряновска – 338,2 на 100 000.

Данните бяха предоставени от директора на РЗИ-Габрово д-р Николай Пенчоков по време на проведеното, днес, редовно заседание на Областния кризисен щаб в Габрово.

Засега не е ясно за какъв период от време учениците ще учат дистанционно, тъй като тяхното присъствие зависи от броя на заболелите на местно ниво, съгласно последната издадена Заповед на Министъра на здравеопазването.

Според последните актуални данни на РЗИ-Габрово относно разпространението на КОВИД-19 в областта на домашно лечение са 876 души, хоспитализираните са 194, а починали – 504. Карантинирани са 1 163 души, общо диагностицираните са 9 573 души.

Изискваният вече “зелен сертификат”, за медицински персонал и работещите в старчески домове, както и за достъпа до заведения за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м. на закрито, в Трявна се издава в Болничния медицински център в МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов”.

От РЗИ посочват, че се наблюдава увеличение на броя хора, които са се ваксинирали и от 19 октомври досега са се имунизирали 246 души на територията на област Габрово. Предстои закупуването на допълнителни 4000 теста за КОВИД-19, които ще бъдат разпределени между всички лаборатории и медицински центрове в областта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица