Свържи се с нас

Новини

Децата в ДСББ „Царица Йоанна“ получиха подаръци за 1 юни

Published

on

В международния ден на детето заместник – областният управител Кристина Сидорова посети Детската специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“ в Трявна, която е единствената болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберкулоза.

Малчуганите, които са там, получиха занимателни подаръци, с които да прекарват по-приятно своя престой по време на лечението им. Те от своя страна се похвалиха, че играят в чисто нов спортен салон, оборудван и ремонтиран със средства на болницата.

Модерна специализирана апаратура, включително и апаратът, който е предоставен от кампанията „Българската Коледа“, са на разположение на малките пациенти – споделиха от болницата.

Лечебното заведение разполага с 3 стационарни отделения – 2 пулмологични и 1 фтизиатрично, общо с 155 легла. Изградени са нови сектори в Източното крило на сградата с индивидуални стаи. В трите отделения има стаи за Интензивна терапия. Оборудвана е и занималня, в която децата да се обучават.

Директорът д-р Илиев разказа за извършените ремонти и обърна изключително внимание към всички дарители, които по различен начин подкрепят болницата.

Пред зам.-областния управител той сподели и предизвикателства, с които трябва да се справят. Нещо ново, което все още е малко известно, е възможността за лечение за възрастни с постковид синдром – което означава оздравели от КОВИД-19, но с тежки белодробни усложнения – уточни д-р Илиев.

Програмата е нова, но за тези няколко месеца, в които се изпълнява дава много добър резултат – споделиха от болницата, а всеки който има интерес може да се запознае с условията на интернет страницата на лечебното заведение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“ще работи и по екологичен проект

Published

on

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово ще работи и по проект, свързан с екологията.

Министерството на околната среда и водите предоставя безвъзмездна финансова помощ по процедура за подбор на проектни предложения, BGENVIRONMENT-3.001 „Малка грантова схема кръгова икономика“ по Резултат 3: „Подобрено използване на ресурсите на общинско ниво (кръгова экономика)“ на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство, Норвежки финансов механизъм /ФМ на ЕИП 2014-2021/.

Утвърдено е проектно предложение “Повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции (училища) и населението”.

Бенефициент и координатор на проекта е Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Партньори на училището са Фондация „Институт за културно наследство“ – София, Професионална гимназия по туризъм „Доктор Васил Берон“ – Велико Търново, Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Професор Асен Златаров“ – Шумен, Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ – Пирдоп, Сдружение „BrainLop AS“- Браншова Асоциация Полимери – София.

Проектът е на стойност 318 340,61 лева. Традиционни за професионалната гимназия са проектите по програма Еразъм+, свързани с мобилности на ученици в Германия и Португалия. От тази година училището е и партньор на неправителствена организация от Франция и училища в сферата на туризма от Словения и Литва по проект за развитие на дигиталните способности на учителите по професионални дисциплини.

Настоящит проект ще обогати порфолието на училището и ще е принос към експертизата на педагогическата колегия в област, актуална за съвременното обучение на учениците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов: Да си габровец е символ на достойнство, чест, морал и борбеност

Published

on

КП „БСП за България“ откри предизборната си кампания в Габрово.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Затварят за ремонт „Хаинбоаз“. Проходът „Шипка“ ще поеме трафика на коли

Published

on

Очаква се Проходът на Републиката да бъде затворен за около две седмици заради ремонтни дейности по обезопасяването му. Това вероятно ще се случи в първата половина на месец юли.

Алтернативните маршрути по време на затварянето предвиждат леките автомобили да се придвижват през прохода “Шипка”, а тежкотоварните – през Рижкия проход и през прохода “Котел- Омуртаг”, информира великотърновския „Янтра ДНЕС“.

Все още няма точна дата за затварянето на прохода Хаинбоаз, но вероятно ще е през първата половина на юли, заяви пред изданието инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново.

Вече са монтирани и предупредителни табели по пътя „Русе – Свиленград”.

Цялата статия на автора Весела Байчева можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица