Свържи се с нас

Новини

Защо е важно да проверяваме спирачната система на колата?

Published

on

Спирачната система на всеки автомобил е от изключителна важност за безопасността. От нейното състояние зависи сигурността на шофьора, пасажерите в колата, както и на останалите участници в движението. Точно поради тази причина тази система трябва да се поддържа в безупречна изправност.

Много шофьори се чудят и питат кога е нужно да сменят накладките на спирачките на своя автомобил. Чуят ли обаче отговорът, идващ от стържещия шум на метал от колелата – то това е сигурен знак, че вече са закъснели, тъй като амортизираните накладки вече са компрометирали спирачните дискове, а належащият ремонтът вече се оскъпява.

Автомобилните производители конструктивно са заложили тези компоненти от спирачната система да се износват в процеса на експлоатиране, а накладките имат своя живот, който зависи до голяма степен от начина на шофиране. Да се определи състоянието на спирачната система е възможно да се направи от поведението на водача зад волана. Ако стилът му на каране е свързан с бързо ускорение и високи скорости, то това неминуемо предполага екстремно спиране, което от своя страна натоварва спирачната система и износва нейните компоненти. Обратен е процесът и при водачите, които имат по-сдържано поведение на пътя и намаляват скоростта по-плавно, използвайки в някои ситуации двигателя като спирачка.

В градски условия при умерено шофиране експлоатационният живот на накладките може да стигне до 40 000 километра, тъй като, който шофьор щади спирачките си, ще кара с тях и по-дълго време.

Всеки собственик на автомобила трябва да следи какво е състоянието на спирачките, имайки предвид километрите, които изминава. Повечето коли вече са оборудвани със светлинен индикатор на таблото, който сигнализира, че е моментът за смяна на накладките е дошъл. Намалялото ниво на спирачната течност също може да бъде показател, че вече е необходимо да бъдат сложени нови накладки, тъй като старите вече изтъркани.

Неправилно работещата спирачна система има своите индикации, които подсказват на всеки водач, че има отклонение от нормалната ѝ работа. Първият сигурен признак е отклонението от траекторията на движение при спиране на автомобила, което се получава при неравномерно разпределение на спирачното усилие. Причината за това са износените спирачни накладки, недостатъчното им притискане от спирачния цилиндър към спирачния диск или замърсена течност на спирачките.

Вибрацията или пулсирането на спирачния педал е вторият сигурен индикатор, че нещо по спирачната система на автомобила не е в изправност. Причината за това може да е изкривен или пукнат диск. Когато спирачните накладки се допират до него при спиране се появяват тези вибрации в педала на спирачката и дори в някои случаи на волана. Всичко това води до неравномерно износване на накладките и спирачния диск. Добре е периодично да се следи състоянието им, с цел удължаване на техния експлоатационен живот.

Замърсената спирачна течност също може да ви подскаже, че нещо в спирачната система на автомобила не е наред. Това може да се установи много лесно. Просто трябва да погледнете цвета на течността, която се намира в казанчето. Течността може да промени цвета си, тъй като абсорбира влага през порите на гумените маркучи, като с времето, концентрацията на вода в спирачната течност може да се повиши, като по този начин точката ѝ на завиране се понижава в пъти. Ако се стигне дотам и тя успее да заври, в системата могат да се появяват въздушни балони, които ще понижат ефикасността ѝ. Ниското ниво на спирачната течност в резервоара говори само по себе си, че в системата има теч и тя трябва да се прегледа, защото когато проникне въздух в нея, тя отслабва спирачното усилие на педала и започва да генерира загуби на ефективност при спиране.

Идващите от шумове от колелата на автомобила при спиране са сигурен знак, че накладките са за смяна, тъй като техният живот вече е към своя край и те са износени. Причината за странните звуци е, че производителите залагат предупредителни метални пластини, които при достигане на определено износване на накладките започват да издават този шум.

Експертите съветват да следите дебелината на дисковете и накладките, като редовно да ги подменяте при необходимост. Един износен диск може дори да се счупи, което крие от своя страна опасност за живота и здравето на човек.

Добре би било при появата на някои от посочените индикации, които от своя страна говорят за проблем в спирачната система на автомобила ви, да посетите оторизиран сервиз, където да направите диагностика и биха индексирали проблем. Използването на нови резервни части по спирачната система и периодичната проверка на състоянието ѝ, ще ви гарантират сигурност в безупречното експлоатационно състояние на автомобила.

Видео инструкция взета от autodoc.bg.

С остаряването на една кола се износва и спирачната система. Ефективността ѝ намалява, поради което е нужна по-честа профилактика. Дори малката неизправност създава голям риск за безопасността ви на пътя.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица