Свържи се с нас

Новини

Защо е важно да проверяваме спирачната система на колата?

Published

on

Спирачната система на всеки автомобил е от изключителна важност за безопасността. От нейното състояние зависи сигурността на шофьора, пасажерите в колата, както и на останалите участници в движението. Точно поради тази причина тази система трябва да се поддържа в безупречна изправност.

Много шофьори се чудят и питат кога е нужно да сменят накладките на спирачките на своя автомобил. Чуят ли обаче отговорът, идващ от стържещия шум на метал от колелата – то това е сигурен знак, че вече са закъснели, тъй като амортизираните накладки вече са компрометирали спирачните дискове, а належащият ремонтът вече се оскъпява.

Автомобилните производители конструктивно са заложили тези компоненти от спирачната система да се износват в процеса на експлоатиране, а накладките имат своя живот, който зависи до голяма степен от начина на шофиране. Да се определи състоянието на спирачната система е възможно да се направи от поведението на водача зад волана. Ако стилът му на каране е свързан с бързо ускорение и високи скорости, то това неминуемо предполага екстремно спиране, което от своя страна натоварва спирачната система и износва нейните компоненти. Обратен е процесът и при водачите, които имат по-сдържано поведение на пътя и намаляват скоростта по-плавно, използвайки в някои ситуации двигателя като спирачка.

В градски условия при умерено шофиране експлоатационният живот на накладките може да стигне до 40 000 километра, тъй като, който шофьор щади спирачките си, ще кара с тях и по-дълго време.

Всеки собственик на автомобила трябва да следи какво е състоянието на спирачките, имайки предвид километрите, които изминава. Повечето коли вече са оборудвани със светлинен индикатор на таблото, който сигнализира, че е моментът за смяна на накладките е дошъл. Намалялото ниво на спирачната течност също може да бъде показател, че вече е необходимо да бъдат сложени нови накладки, тъй като старите вече изтъркани.

Неправилно работещата спирачна система има своите индикации, които подсказват на всеки водач, че има отклонение от нормалната ѝ работа. Първият сигурен признак е отклонението от траекторията на движение при спиране на автомобила, което се получава при неравномерно разпределение на спирачното усилие. Причината за това са износените спирачни накладки, недостатъчното им притискане от спирачния цилиндър към спирачния диск или замърсена течност на спирачките.

Вибрацията или пулсирането на спирачния педал е вторият сигурен индикатор, че нещо по спирачната система на автомобила не е в изправност. Причината за това може да е изкривен или пукнат диск. Когато спирачните накладки се допират до него при спиране се появяват тези вибрации в педала на спирачката и дори в някои случаи на волана. Всичко това води до неравномерно износване на накладките и спирачния диск. Добре е периодично да се следи състоянието им, с цел удължаване на техния експлоатационен живот.

Замърсената спирачна течност също може да ви подскаже, че нещо в спирачната система на автомобила не е наред. Това може да се установи много лесно. Просто трябва да погледнете цвета на течността, която се намира в казанчето. Течността може да промени цвета си, тъй като абсорбира влага през порите на гумените маркучи, като с времето, концентрацията на вода в спирачната течност може да се повиши, като по този начин точката ѝ на завиране се понижава в пъти. Ако се стигне дотам и тя успее да заври, в системата могат да се появяват въздушни балони, които ще понижат ефикасността ѝ. Ниското ниво на спирачната течност в резервоара говори само по себе си, че в системата има теч и тя трябва да се прегледа, защото когато проникне въздух в нея, тя отслабва спирачното усилие на педала и започва да генерира загуби на ефективност при спиране.

Идващите от шумове от колелата на автомобила при спиране са сигурен знак, че накладките са за смяна, тъй като техният живот вече е към своя край и те са износени. Причината за странните звуци е, че производителите залагат предупредителни метални пластини, които при достигане на определено износване на накладките започват да издават този шум.

Експертите съветват да следите дебелината на дисковете и накладките, като редовно да ги подменяте при необходимост. Един износен диск може дори да се счупи, което крие от своя страна опасност за живота и здравето на човек.

Добре би било при появата на някои от посочените индикации, които от своя страна говорят за проблем в спирачната система на автомобила ви, да посетите оторизиран сервиз, където да направите диагностика и биха индексирали проблем. Използването на нови резервни части по спирачната система и периодичната проверка на състоянието ѝ, ще ви гарантират сигурност в безупречното експлоатационно състояние на автомобила.

Видео инструкция взета от autodoc.bg.

С остаряването на една кола се износва и спирачната система. Ефективността ѝ намалява, поради което е нужна по-честа профилактика. Дори малката неизправност създава голям риск за безопасността ви на пътя.

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица