Свържи се с нас

Новини

Над 60 на 100 от сигналите за нарушени права са на жени

Published

on

Над 60 на сто от лицата, подали сигнали за нарушени права в региона, са жени от малки и средни промишлени предприятия в областта. Това става ясно от Регионалния доклад за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд през 2020 г. на КНСБ – Габрово.

Той се позовава на информация от Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Габрово и регистрираните сигнали от граждани и синдикални членове в регионалния офис на синдиката. През изминалата година, подвластна на Ковид-кризата, Инспекцията по труда – Габрово е извършила 720 проверки по 184 сигнала, при които са установени общо 3 535 нарушения, като 1 590 са по осъществяване на трудовите правоотношения.

При една проверка са констатирани средно четири броя нарушения. Най-много са за здравословните и безопасни условия на труд – 1944, което е 55 на сто от общо установените. Във връзка с наложените в страната противоепидемични мерки, при извършване на 302 от проверките на Инспекцията по труда е осъществен и контрол относно риска от разпространение на Ковид-19 от страна на работодателите и работниците.

През 2020 г. към Регионалния съвет на КНСБ – Габрово са подадени общо 134 броя сигнали от синдикални членове и граждани за нарушения на трудови права. Свързаните с колективното договаряне касаят незачитане на предвидено увеличение на работните заплати.

Сигналите за нарушения при осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са предимно за работа при неблагоприятен микроклимат и липсата или използване на некачествени лични предпазни средства – по 27,3 на сто от всички подобни сигнали.

Този вид нарушения са едни от най-често срещаните през изминалата година, регистрирани от КНСБ – Габрово и са предимно от сферата на строителството, здравеопазването и социалните услуги.

Сравнително висок е делът на сигналите за нарушения, свързани с неспазване на нормите за безопасност на работното оборудване и технологичните процеси – 18,2 на сто. Ниският процент на сигналите, свързани с недеклариране на трудови злополуки /9,1 на сто/ според КНСБ – Габрово е, защото голяма част от трудовите злополуки в предприятията не се отчитат реално като такива.

Най-голям процент на сигналите за нарушения на правата, свързани с работното време, почивки и отпуски са констатирани в областта на изготвянето на фиктивни работни графици и полагането на нощен труд.

Това до голяма степен е последица от въведеното извънредно положение през март 2020 година, когато много работници в редица затворени със заповед на държавен орган предприятия бяха принудени да ползват както платен, така и неплатен отпуск. В процентно отношение тези сигнали са с по 50 на сто от констатираните нарушения на права, свързани с работно време, почивки и отпуски.

Това са и най-често неспазваните трудови права през 2020 г., според габровската структура на синдиката. Най-много сигнали са подадени от работещи в реалния сектор, както и в туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

По данни на Регионалния съвет на КНСБ, близо половината от сигналите за заплащането на труда на работниците и служителите в предприятията са свързани с неизплащане на трудовите възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудовото правоотношение.

Сравнително висок е делът на сигналите, свързани със заплащането на суми над договорените в трудовите договори без документиране и неначисляване или неизплащане с увеличение на положен нощен и извънреден труд – по 18,2 на сто.

При осигурителните права, 90 на сто от сигналите са за работа без сключен трудов договор. Следват сигнали свързани с полагане на труд над работното време, определено в трудовия договор.

Сигналите, които са регистрирани от КНСБ – Габрово са главно от работещи в активна възраст от 46 до 55 години – над 23,9 на сто, от 26 до 35 и от 36 до 45 години, по 21,7 на сто. Повече от половината от тях са работещи в структуроопределящите икономически отрасли в региона, а именно предприятията от преработващата промишленост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица