Свържи се с нас

Новини

„Слънцата на Трявна“ събра шахматисти от цяла България

Published

on

На 8 и 9 май се проведе десетото издание на един от най-значимите детски турнири в България – „Слънцата на Трявна“.

Юбилейният турнир съвпадна с 20-годишнината на Шахматен клуб „Трявна-2001“ и се превърна в истински празник за любителите на шахмата.

Огромният наплив от малки шахматисти, желаещи да се включат в съревнованието, изненада организаторите. На старта застанаха 72 деца от 23 клуба от цялата страна.

Турнирът бе открит от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, която направи първия ход на първа дъска.

Състезанието се проведе под ръководството на международните съдии Николай Йорданов и Светла Йорданова, в 6 кръга по Швейцарската система при класическа контрола на игра от 60 мин. + 30 секунди добавка на ход.

След двудневни люти сражения едноличен първенец стана Симеон Трендафилов от ЦСКА със стопроцентов резултат – 6 победи от 6 партии, на точка пред всички останали.

Честта на ШК „Трявна-2001“ защитаваха Добромир Добрев и Мартин Дамянов от Плачковци, които се представиха отлично и завършиха с по 4 точки.

Турнирът беше закрит от председателя на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, който връчи трофеите на победителите – купи, медали и грамоти.

Освен това, всички участници получиха сертификати и юбилейни значки. За най-малките шахматисти пък бяха предвидени подаръци.

Представителите на ШК „Трявна-2001“ бяха удостоени с грамоти за заслуги в развитието и популяризирането на шахмата и постигнати забележителни успехи през последните две години.

Вниманието към купите и медалите бе отвлечено от традиционната шахматна торта, която прикова детските погледи и ги остави в плен до нарязването на сладкото изкушение.

ШК „Трявна-2001“ благодари на всички, допринесли за сбъдването на този прекрасен шахматен празник, който поставя Трявна на видно място на шахматната карта на България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово издаде алманах

Published

on

Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово издаде алманах по случай 125-годишнината от своето създаване.

„В ръцете си държите книга, създадена с много старание, любов и огромна признателност към делото на д-р Никола Василиади.“

Така започват първите редове от алманаха. Той отвежда своите читатели на пътешествие назад във времето и запознава със 125-годишната история и развитие на първото техническо училище в България, което гордо носи името на своя благодетел д-р Никола Василиади.

В 125 страници е представено развитието на училището, започнало своя живот през далечната 1895.

Богатият снимков материал илюстрира най-важните моменти от живота на Василиадиевци през годините, а увлекателният разказ съдържа множество любопитни факти събития.

Това е история, в която традициите и модерното вървят ръка за ръка и всеки, минал през класните стаи на Василиадиевото училище, ще намери в тази книга частица от своята младост.

Алманахът е наличен за продажба в книжарници „Златев“. Статията е подготвена от екип от ученици от 9 „б“ клас от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Лайънс клуб Габрово направи дарение на детските градини

Published

on

Президентът на Лайънс клуб Габрово (2020–2021) Михаела Банкова, придружена от вицепрезидента Десислава Павлова в същия мандат и секретаря на организацията Ивелина Боевска, както и от членове на клуба, посети лично всички детски градини на територията на гр. Габрово и предостави дарение на ръководствата им.

Инициативата на Лайънс клуб Габрово е в подкрепа на по-здравословното хранене на децата, благодарение на която всяко едно детско заведение получи уред за измерване на нитрати в плодове, зеленчуци, месо, риба и др.

Проект „Пъстри картини от весели градини“ се реализира със съдействието на Обществен дарителски фонд – Габрово и финансовата помощ на Фондация „Америка за България“.

Тази инициатива възникна в отговор на потребността за акцент върху начина на хранене в детските градини, подбора на продукти и формирането на навици, свързани със здравословното хранене като част от възпитанието на децата още от 3 годишна възраст.

В разговора си с директорите на детските градини Михаела Банкова подчерта, че Лайънс клуб Габрово планира още дейности, свързани с образователни активности за насърчаване консумацията на плодове и зеленчуци и апелира за тяхното съдействие и инициативност за съвместни събития.

„Оставаме на разположение и с мисъл за децата на Габрово!“, заяви настоящото ръководство на Лайънс клуба, което ще продължи да работи активно и в приемственост с новоизбрания президент Десислава Павлова (2021-2022).

Следващата непосредствена благотворителна инициатива ще обедини съмишленици около каузата на габровския треньор по баскетбол Галя Илиева, категорична е Десислава Павлова и отправя апел да я подкрепим заедно – обединени габровци!

Лайънс е благотворителна дарителска организация с нестопанска цел, чиито съмишленици и членове даряват ежегодно средства и доброволен труд за изпълнението на различни благотворителни каузи самостоятелно и в открито партньорство с други организации, общини, държавни институции.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Броят на наетите на работа се увеличава

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2021 г. се увеличават с 0.2 хил., или с 0.6%, спрямо края на декември 2020 г., като достигат 39.1 хиляди.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2020 г. най-голямо увеличение на наетите на лица се наблюдава в икономическите дейности: „Други дейности“, „Административни и спомагателни дейности“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“; „Операции с недвижими имоти“ и „Селско, горско и рибно стопанство“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.2% и 11.7%.

В края на март 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 0.5 хил., или с 1.2%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Хуманно здравеопазване и социална работа“;, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Строителство“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица