Свържи се с нас

Новини

„Слънцата на Трявна“ събра шахматисти от цяла България

Published

on

На 8 и 9 май се проведе десетото издание на един от най-значимите детски турнири в България – „Слънцата на Трявна“.

Юбилейният турнир съвпадна с 20-годишнината на Шахматен клуб „Трявна-2001“ и се превърна в истински празник за любителите на шахмата.

Огромният наплив от малки шахматисти, желаещи да се включат в съревнованието, изненада организаторите. На старта застанаха 72 деца от 23 клуба от цялата страна.

Турнирът бе открит от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, която направи първия ход на първа дъска.

Състезанието се проведе под ръководството на международните съдии Николай Йорданов и Светла Йорданова, в 6 кръга по Швейцарската система при класическа контрола на игра от 60 мин. + 30 секунди добавка на ход.

След двудневни люти сражения едноличен първенец стана Симеон Трендафилов от ЦСКА със стопроцентов резултат – 6 победи от 6 партии, на точка пред всички останали.

Честта на ШК „Трявна-2001“ защитаваха Добромир Добрев и Мартин Дамянов от Плачковци, които се представиха отлично и завършиха с по 4 точки.

Турнирът беше закрит от председателя на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров, който връчи трофеите на победителите – купи, медали и грамоти.

Освен това, всички участници получиха сертификати и юбилейни значки. За най-малките шахматисти пък бяха предвидени подаръци.

Представителите на ШК „Трявна-2001“ бяха удостоени с грамоти за заслуги в развитието и популяризирането на шахмата и постигнати забележителни успехи през последните две години.

Вниманието към купите и медалите бе отвлечено от традиционната шахматна торта, която прикова детските погледи и ги остави в плен до нарязването на сладкото изкушение.

ШК „Трявна-2001“ благодари на всички, допринесли за сбъдването на този прекрасен шахматен празник, който поставя Трявна на видно място на шахматната карта на България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Удължават срока за електронното преброяване

Published

on

Удължава се срокът за електронно преброяване до края на месец септември. От старта на преброяването – 7 септември, досега преброилите се онлайн лица от област Габрово са 16 686, като от тях 7 851 са мъже и 8 835 са жени. Домакинствата са 7 574 а жилищата – 6 980.

Справката по общини показва най – много преброени в Габрово – 4 746, в Севлиево – 1 382, в Дряново – 447 лица, в Трявна – 486, а в Плачковци – 60. По селата най – активни са били в с. Поповци, община Габрово – 36, и в севлиевското с. Горна Росица – 29.

Въпреки трудностите със системата, особено в първите дни, за които от Националния статистически институт /НСИ/ докладват, че са причинени от огромен изкуствено генериран злонамерен трафик, всеки ден числото на преброилите се от област Габрово се повишава с около 2 000 души.

Областна админстрация – Габрово отново призовават всеки, който все още не се е преброил електронно – да го направи, защото това е най – безопасният начин в условията на епидемична обстановка.

Въпросите, които се попълват в анкетната карта не са сложни, не изискат специфични познания, единственото задължително е да притежавате валиден електронен адрес, ЕГН, и български документ за самоличност.

Преброяването изисква регистрация в портала, за която е разработен инструкция за улеснение, достъпна на следния адрес: https://census2021.bg/…/Instrukcia_elektronno_prebroyavane… Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението.

То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нови светлоотразителни фигури на деца по пешеходните пътеки в Трявна и Плачковци

Published

on

С началото на новата учебна година служители на община Трявна, с подкрепата на фирма “ЕМКО”, поставиха нови пътни светлоотразителни фигури.

Те са част от мерките, които ръководството предприема за повишаване на безопасността по пътищата и намаляване на рисковете от пътнотранспортни произшествия.

Под наслов “Животът е с предимство” ярките и искрящи детски макети са разположени до пешеходни пътеки на три възлови места в град Трявна и град Плачковци – до НГПИ “Тревненска школа”, до кръстовището на ул. “Крайбрежна” и ул. “Стара планина” и до ОУ “Васил Левски” гр. Плачковци.

Според законоустановените нормативни уредби, състоянието на всички пешеходни пътеки в община Трявна вече е проверено.

В периода от 11.08.2021 г. до 18.08.2021 г. междуведомствена комисия, назначена от Областния управител на област Габрово, извърши контрол на сигнализацията на пътищата с пътна маркировка и пътни знаци, възможности за допълнително изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта.

Издадено е предписание до Община Трявна с нужните препоръки и констатации, което ще бъде изпълнено в най-кратък срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областният свиква консултации за състава на РИК

Published

on

Областният управител на Габрово Борислав Бончев свиква консултации за състава на Районната избирателна комисия, във връзка с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 14 ноември 2021 г. (обн. ДВ, бр. 73 от 03.09.2021 г.) и тези за предстоящото насрочване на избори за народни представители.

Консултациите с представителите на парламентарно представените партии и коалиции при областния ще се проведат тази неделя, 19 септември, от 10.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

В тях може да участват и други партии и коалиции. Съгласно указание на Централната избирателна комисия ще бъде приложен § 5, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, съгласно която „При произвеждане едновременно на избори за народни представители или за президент и вицепрезидент на републиката или за членове на Европейския парламент от Република България се назначава една обща районна избирателна комисия за всеки изборен район (район)”.

Редът, условията и представителството за провеждане на консултациите, както и необходимите документи, са посочени в чл. 60 от Изборния кодекс и съответните решения на ЦИК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица