Свържи се с нас

Новини

Иво Христов: Неудобната за Европа истина е, че хитлерофашизмът бе съкрушен на Източния фронт

Published

on

„Двата празника – Денят на Европа и Денят на победата – се противопоставят от манипулаторитe, които искат да изтрият паметта за победата над хитлерофашизма, да представят Втората световна война като сблъсък на две диктатури, в който побеждава някаква абстрактна Европа. Истината е, че без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа или той щеше да е Ден на триуфмиралото хилтеристко мракобесие. Неудобната истина е, че хитлерофашизмът бе съкрушен на Източния фронт с решаващата роля на Съветската армия и на комунистическия Съветски съюз.“

Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. По думите му, много от мъчениците в битката срещу фашизма са комунисти – във Франция, в България и другаде.

„Който оспорва тази истина, може да прочете мемоарите на хитлеристките генерали и на обикновените войници. Те най-добре знаят кой ги е сломил. Впрочем, знаете, че един от големите герои на белгийската съпротива срещу фашизма, е българин – Тодор Ангелов. Той е интербригадист и герой на белгийската съпротива. Това е неудобната истина, която в последните години не се изрича“, каза още евродепутатът. „Тревожното в днешна Европа е, че повтаря грешките от миналото“, смята Иво Христов.

„Мирът и просперитетът на следвоенна Европа почиват на антифашисткия консенсус. Леви и десни след войната погребват фашизма и се отричат от цялото му наследство. Никога повече расови теории, никога повече милитаризъм, националистическа пропаганда, ксенофобия. За съжаление, в ход е историческа ревизия на Втората световна война. С нея се възраждат национализмите в някои страни, включително в България. У нас, например, се поставя под въпрос самото наличие на фашизма в националната история. Антифашистката съпротива се вулгаризира и се дискредитира целенасочено. Размива се оценката за добро или зло. Континентът, както виждаме, отново се милитализира на Изток и на Запад, което крие много рискове. Социалната и икономическата криза след пандемията,  също както борсовите кризи от 20-те, лесно може да прерасне в претенции за исторически реванш на много места и това е опасно“, каза Иво Христов.

На въпрос дали Европейският съюз е по-обединен или по-разединен след пандемията от коронавирус, евродепутатът отговори: „Пандемията свари и света, и Европа неподготвени. Рисковете от разделение нарастват, тъй като пандемията събуди националните егоизми. Тя показа липсата на адекватни структури и методи на ниво ЕС за справяне с глобални кризи, но Съюзът е единственият спасителен пояс в тези разредени води на кризата. Сами не бихме оцелели. Надявам се спасителният план да даде бързи резултати. Да бъде най-вече употребен по най-добрия начин у нас. Парите да не потънат някъде, да отидат у нуждаещите се.“

Иво Христов коментира и темата как Европа гледа на процесите в България предвид краткия живот на 45-ия парламент и липсата на редовно правителство.

„Още преди месеци в своя резолюция Европейският парламент се произнесе много критично за състоянието на върховенството на закона, за корупцията, за медийната свобода в България. Подозирам, че посолствата са в шок от парламентарните дебати и скорошните разкрития, от скандалите в парламентарната комисия, която разследва управлението от последните години. Със сигурност ГЕРБ вече не може да разчита на безусловна подкрепа от Брюксел. За съжаление, това осъзнаване идва твърде късно, защото Брюксел също носи своята отговорност за политическия чадър над режима на Борисов, който днес се разпада.“

На въпрос дали след 14 години членство на България в Европейския съюз българите са станали повече европейци, евродепутатът отговори: „Някои станаха, други не. Свободното движение позволи на много българи да живеят известно време в други страни, да работят и прихванат от тамошната трудова етика. В самата България в много отношения се върнахме към 1989 г. щом отново говорим за свобода на словото, за демокрация и честни избори, за върховенство на закона. Всички тези понятия са предусловия за влизането в ЕС. Сега се оказва, че у нас са драматичен проблем.“

„Нека това бъде ден за памет и ден за почит към всички невинни жертви, към всички достойни люде, защитили хуманизма и цивилизацията в битката с мракобесието и ден за единение около демократичните и хуманистичните ценности, които са в основата на европейската цивилизация и които надживяха Втората световна война и тоталитарните режими“, каза още Христов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Новини

С голямо мнозинство ЕП прие доклад на Иво Христов за рибарския сектор

Published

on

С 598 гласа „зa“, 3 „против“ и 92 „въздържал се“ Европейският парламент прие доклад на българския евродепутат Иво Христов на тема „Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море“. За последно риболовът в Черно море е бил обект на внимание от страна на Европейския парламент преди десет години. 

В доклада си Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, изказва тревога, че запасите в Черно море са обект на прекомерен улов и призовава да бъдат предприети спешни мерки. 

„Черно море е воден басейн с много специфични характеристики. Само две от крайбрежните държави, България и Румъния, са членки на Европейския съюз, което затруднява координацията в стопанисването на ресурсите му“, каза българският евродепутат по време на пленарното заседание на Европейския парламент.

Иво Христов обърна внимание на факта, че от 60-те години на миналия век Черно море търпи драматични екологични промени, както и че още в декларацията от срещата на министрите в София от 7 юни 2018 г. е била подчертана необходимостта от сътрудничество по въпросите, свързани с риболова в Черно море, като например устойчивостта на морските ресурси, подобряването на събирането на данни и борбата с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.

„След десетилетия на увеличаващ се натиск от страна на човека върху морската и речната екосистеми на Черно море и река Дунав, последните данни сочат, че само един запас (цаца) се счита за устойчиво експлоатиран, другите рибни запаси са обект на прекомерен улов – до степен, че някои от тях са пред изчерпване“, алармира Иво Христов.

В рамките на изказването си Иво Христов постави акцент и на друга местна специфика – състава на риболовния флот на Черно море, който е основно дребномащабен, като в България около 95% от всички риболовни съдове попадат в тази категория.

„В тази връзка смятам, че държавите в региона трябва да заложат мерки и механизми, които дават възможност и на тези рибари да съхранят поминъка си и да имат справедлив достъп до пазара на рибни риба и рибни продукти“, добави българският евродепутат. По думите му, силна тревога буди състоянието на икономически значимите видове водни организми.

„Похвално е, че се изпълнява проектът BlackSea4Fish, който ще даде актуална информация за част от видовете. За по-пълна оценка и по-добро управление на местните ресурси, международните проекти не са досатъчни, необходимо е научно усилие и на държавно ниво. В тази връзка отправям призив към правителствата в държавите от региона да увеличат инвестициите в наука и проучване – както на запасите, така и на състоянието на околната среда на Черно море“, каза още Иво Христов.

Евродепутатът смята, че не трябва да се пренебрегват възможностите пред сектора: „България и Румъния отчитат най-ниските показатели по консумация на риба на глава от населението. Макар експортно ориентиран, риболовът не бива да пренебрегва местния пазар. Рибата е препоръчван, здравословен хранителен ресурс и заместител на далеч по-изтощаващото околната среда животновъдство. Пандемията, по време на която международната търговия беше прекъсната, доказа необходимостта от местен добив и производство на всякакви хранителни стоки. Потенциал за ръст има и т.нар. нежелан или неизползван улов, който съдържа възможности за пазарна реализация – в преработен или непреработен вид.“

Иво Христов добави също така, че се надява, че предложенията, отправени в доклада му, да залегнат в официалната позиция на Европейския парламент относно предизвикателствата и възможностите пред риболовния сектор в Черно море.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Новини

Сираков: Важно е да не се променят приоритетите за изграждане на тунела под Шипка, водоснабдяването на селата и Севлиево

Published

on

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-Габрово Николай Сираков, заедно с общинския съветник и общински ръководител на партията Добромир Проданов се срещнаха с жители на габровското село Поповци.

„Вие ни познавате, знаете какво можем, какво сме направили и какво не сме успели. Знаете кои са нашите приоритети, които определяме в съгласуване с жителите на областта. Затова е важно те да не се променят – да продължи проекта за тунел под Шипка, да продължат проектите за подобряване на водоснабдяването в габровските села и в севлиевския край, и благоустрояването на населените места“, каза Николай Сираков.

Той припомни, че са осигурени средства и е разработен проект за водоснабядаване от питейния язовир „Христо Смирненски“ на всички габровски села в дясно в посока Севлиево по начина, по който скоро бяха водоснабдени и селата в ляво от пътя.

„Преминаването на водоснабдяването от местни водоизточници към питейния язовир ще реши проблема с режима на водата в селата през летните месеци“, каза Николай Сираков. Той показа нагледно на жителите на селото как да упражнят правото си на глас с машина, тъй като съгласно новите правила, приети с гласовете на опозиционните партии, жителите на Поповци няма да могат да гласуват с хартиена бюлетина.

Добромир Проданов представи всички кандидати за народни представители от ГЕРБ в област Габрово с водач Томислав Дончев и подчерта, че най-голямото предимство е, че за разлика от другите партии, кандидатите на ГЕРБ са местни хора, които познават проблемите в региона, знаят точните решения и работят по тяхното реализиране.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „ГЕРБ – СДС“, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 5 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Крими

Откриха растения марихуана в дома на напушен водач от Габрово

Published

on

В хода на полицейска акция по линия „Наркотици“ е задържан 39-годишен осъждан жител на Габрово.

Вчера, 23 юни, около 08.50 часа, в района на село Враниловци служители на габровската полиция спрели за проверка лек автомобил „Нисан Кабстар“. По надлежния ред било установено, че водачът управлявал автомобила след употреба на марихуана.

При последвалите допълнителни действия в жилището, обитавано от мъжа, криминалистите установили, че е засадил и отглежда растения от рода на конопа, с тегло 167 грама, както и че в ниша, специално пригодена за поддържане на температура и вентилация, държи зелена суха листна маса с общо тегло 156 грама.

При направения полеви наркотест иззетата листна маса реагирала на марихуана. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.343б, чл.354а и чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица