Свържи се с нас

Новини

Модернизацията на уличното осветление на Габрово започва

Published

on

„Настъпи дългоочакваният момент, в който започва модернизацията на уличното осветление в Габрово, чрез иновативен подход на финансиране“, каза днес, 29 април, кметът на гарда Таня Христова по време на официалния старт на инвестицията.

„Прилагаме модел, в който инвестицията ще се изплаща от икономията, постигната в резултат на експлоатацията на новото енергийно ефективно осветление“, поясни още кметът на града и подчерта, че новото улично осветление ще отговаря на всички стандарти и изисквания за осветеност на съответния клас улица.

Дейностите по модернизирането на уличното осветление в Габрово, което изцяло ще бъде подновено с енергийно ефективно, и параметрите на инвестицията бяха представени днес от Таня Христова и инж. Кръстина Чолакова – представител на изпълнителя – ДЗЗД „Енерджи Ефект – Енерпром“.

Кметът на Габрово допълни, че освен подмяна на съществуващите осветителни тела на територията на града, предстои изнасяне на апаратурата, управляваща уличното осветление от трафопостовете на Електроразпределение Север АД и изграждане на система за енергиен мениджмънт, която ще извършва управление, мониторинг и контрол на уличното осветление.

Според договора, инвестицията за реализирането на енергоспестяващи мерки е за сметка на изпълнителя, който гарантира за постигане на икономиите, в противен случай плаща неустойка. А сумите дължими по договора от Община Габрово се покриват от реализираните за срока на договора спестявания от електроенергия.

Стойността на договора, в размер на 3 993 200,87 лева /без ДДС/, включва проектиране и осъществяване на авторски надзор, изпълнение на енергоспестяващи мерки и модернизация на системата за осветление на град Габрово, включително въвеждането в експлоатация.

881 681,29 лв. /без ДДС/ от цялата стойност са предоставени от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), а 991 221, 67 лв. /без ДДС/ са предвидени за поддръжка, ремонт и отстраняване на аварии по кабелната и стълбовната мрежа.

Подходът при тази инвестиция, ще бъде представен и в европейски мащаб в контекста на екологичните и енергийно ефективни политики, с които Община Габрово заслужи наградата на ЕК „Европейски зелен лист“ 2021.

Според инж. Кръстина Чолакова, след по-малко от година град Габрово ще има ново енергоефективно улично осветление на цялата си територия и ще реализира значителни спестявания на електроенергия и вредни емисии в природата, и още по-заслужено ще носи най-новата си екологична награда.

„Аз и моя екип имаме над 17 години опит в ръководството и участието в проекти изграждане, реконструкция и модернизация на обекти за улично осветление, големи инфраструктурни обекти, болници, заводи, сгради, пречиствателни станции, летищата в България“, допълни още инж. Чолакова.

Тя подари на Таня Христова бели каски, които на обекта се носят от ръководещите и проверяващите, като подчерта, че служителите на Община Габрово винаги ще бъдат добре дошли да наблюдават, проверяват и контролират обекта, но в духа на спазване на правилата за безопасност.

По-късно, с пожелания здраве, лека и безаварийна работа, на пл. „Възраждане“ беше направен водосвет на част от механизацията, ангажирана в изпълнението на дейностите по модернизацията на уличното осветлението в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица