Свържи се с нас

Новини

Задължително предучилищно образование за 4-годишните в Габрово

Published

on

С 28 гласа за, 1 против и 1 въздържал се Общински съвет – Габрово подкрепи предложението на кмета Таня Христова за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в община Габрово през учебната 2021/2022 г. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Според съществуващото законодателство, Закона за предучилищното и училищното образование, задължителното предучилищното образование трябва да стартира при навършване на 4-годишна възраст на детето, като определеният за това срок е началото на учебната 2023/2024 г.

Законодателят, също така, дава възможност на местните власти да въведат задължително предучилищно образование за 4-годишните деца на териториите на своите общини и преди този срок, ако са осигурени условия за осъществяването му, в съответствие с изискванията на държавните образователни стандарти.

Според направения анализ в община Габрово и към момента, обхватът на 4-годишните деца от системата на предучилищното образование е изключително добър, а институциите могат да въведат задължително предучилищно образование през предстоящата учебна година.

Следва да се отчете и факта, че въвеждането на този образователен подход влияе за развитието на детската личност. Педагозите регистрират значителни положителни резултати при преминаване към училищно образование, както и в процеса на изграждане на нагласи за учене и социални умения. Осигуряването на образование и грижи в ранна детска възраст е от изключителна важност и за обхващане на деца в неравностойно положение.

Това ще улесни значително процеса на придобиване на основни знания и умения и ще се прекъсне порочният кръг на предаване на неравенство между поколенията и ще се намали риска от отпадане от образователната система на тези деца в по-късна възраст.

Въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в община Габрово през учебната 2021/2022 година, ще бъде осигурено чрез допълнително държавно финансиране.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Офроуд в Трявна тази събота и неделя

Published

on

Офроуд сезонът се открива тази събота, 15 май, в Трявна. Събитието ще започне в 08.45 ч. на паркинга до сградата на Общината и ще бъде открито от кмета на Трявна Силвия Кръстева.

Организатор на събитието е АСК „Скорпион“ Сливен – клон Трявна. Първият старт ще бъде даден в 09.00 ч. от паркинга.

Ето кои са най-добрите места за наблюдение на 15-ти май:
Екстрем I: 11:30 ч. – на 200 м след прелеза в посока село Енчовци
Екстрем II: 12:00 ч. – централна част на град Плачковци – GPS координати: 42°49’08.84’’ 25°28’54.80’’
Екстрем III: 12:30 ч. – реката в центъра на Плачковци – площада до кметството – GPS координати: 42°49’29.21’’ 25°29’10.95’’
Екстрем IV: 13:00 ч. – излизане от реката в град Плачковци (до блока на Петрургия)
Екстрем V: 13:50 ч. – град Трявна до Хлебозавода.

Награждаването и закриването на събитието ще се състоят в неделя на тревненския полигон.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицаи и жандармеристи отново с акция в Габрово

Published

on

За периода от 30 април до 6 май на територията, обслужвана от габровската полиция, се проведе операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред с участие на служители от Зонално жандармерийско управление – Плевен.

В хода на акцията са били извършени проверки на 369 лица, 53 автомобила, 95 адреса, 24 търговски обекта, паркове и градинки. В резултат на проверките са били съставени 41 акта, задържани са 2 лица и са разкрити 2 престъпления.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наквасен мотопедист се отчете на дрегера за Гергьовден

Published

on

55-годишен многократно осъждан жител на село Горско Калугерово остана без шофьорската си книжка, след като бе заловен да кара много пиян.

Нарушението било хванато на Гергьовден, 6 май, около 02.45 часа, в дряновското село Гостилица, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Тогава автопатрулен екип на дряновската полиция, патрулиращ в района, забелязал и спрял незабавно за проверка мотопед, който бил без поставени регистрационни табели.

При направената справка в информационните масиви на МВР органите на реда установили, че мотопедът не бил регистриран по надлежния ред.

При извършената проверка за алкохол на управляващия го мъж, дрегерът отчел солидните 2.01 промила в количеството издишан въздух. Водачът отказал кръвна проба и приел показателите на техническото средство.

По случая в РУ-Дряново са образувани две бързи производства за извършени престъпления по чл.345 ал.2 и чл.343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица