Свържи се с нас

Култура

Маратонът на четенето 2021 в Габрово

Published

on

От 2 до 23 април, за пореден 16-ти път, премина националният Маратон на четенето. Организирани от екипа на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово и в съответствие с ограниченията заради КОВИД – 19, инициативите на Маратона на четенето 2021 бяха проведени преди всичко в дигитална среда.

Маратонът се осъществи под мотото „Четенето ще спаси света, защото е последното убежище от същия този свят / Д. Стоянович”. Тази мисъл не бе избрана случайно – дори в условията на пандемия четящите габровци показаха, че имат истинска нужда от своята библиотека, от възможностите за обучение, забавление и социално общуване, които тя им предлага!

Хубавата книга, независимо от вида, в който се използва – дигитален или хартиен, носи в себе си свой свят, проекция на света, в който живеем, или разказ за отминали времена, и винаги е възможност да се научи нещо ново и да се направи паралел със случващото се в настоящия момент.

Националният Маратон на четенето 2- 23 април 2021 започна със Седмицата на детската книга и изкуствата за деца (2 – 7 април) и бе предшестван от Седмица на поезията (22 – 29 март), свързана с международния ден на поезията – 21 март и с идеята, че книгата и четенето са вечни.

Неслучайно традиционната вече инициатива „Маратон на четенето“ се провежда в рамките на тези априлски дни – те имат специална роля в културната история на света. Международният ден на детската книга – 2 април, се отбелязва в много страни по света, а 23 април е Световен ден на книгата и авторското право.

В дните от 2 до 23 април всички приятели и любители на книгата и четенето имаха възможността да участват в маратона чрез различни лични инициативи, осъществени с електронни и дигитални средства – онлайн-четене на текстове от любими книги, литературни състезания и селфи с любима книга, видео-разговор между приятели за любима книга и подобни интересни идеи.

Всъщност библиотечните потребители и доброволци имат постоянно възможността да общуват с любимата библиотека на първо място чрез ползването на богатата палитра от услуги, свързани с книгата и четенето, които тя предлага, но и с възможностите за обучение и общуване чрез нея, които са също тъй необходими за човешкото развитие и духовно съзряване.

Участие в Маратона на четенето взеха деца, ученици, библиотекари и доброволци: децата от Четвърта група на ДГ „Мики Маус“ в Габрово заедно със своите учители; децата от група „Лъвче“ и група „Звездичка” при ДГ „Радост“ със създадените от тях електронни книжки с детски приказки; деца от „Клуб за художествено слово“ с ръководител Светослав Славчев към НЧ „Зора-1872“ – кв. Нова Махала – Цвети Великова, Мария Бижева (на 10 г.), Дарина Генева, Стилиян Генев, Мира Русинова; деца от клуб „Приятели на книгата“ при НЧ „Просвета-1931“, с. Новаковци – Михаела Дончева (на 5 години), Кристиян Бориславов Николов (на 10 г.); учениците от IV „б” клас от ОУ „Неофит Рилски” с класен ръководител г-жа Янка Тотева; Савина Цонева, Павлина Велева, Зорница Вълчева, Галина Янкова, Тихомира Трифонова, Антония Петрова, Анелия Мутафчиева и писателят Христо Стоянов.

Във връзка с Маратона на четенето и с изконната роля на библиотеката за пробуждане на любов към книгата и четенето е и обявеният от РБ „Априлов – Палаузов” регионален ученически конкурс за есе, посветен на 160-годишнината на библиотеката (26 октомври 1861 г.), който е под мотото „Няма по-верен приятел от книгата“ (Ърнест Хемингуей) – konkurs_160@abv.bg.

Екипът на РБ „Априлов – Палаузов” благодари сърдечно на всички, които взеха участие в Маратона на четенето 2021 и поздравява верните си читатели с предстоящите светли християнски празници! Бъдете здрави и четете…!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Музиката на Йосиф Цанков тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

По този повод Община Габрово ви кани на концерта „Среща с деди Йожи“.

В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от албума „Онзи вятър от първата среща“ – Музиката на Йосиф Цанков Аранжор: Михаил Йосифов Солист: Велислав Стоянов Изпълняват: Михаил Йосифов – тромпет Димитър Льолев – саксофон Велислав Стоянов – тромбон Шибил Бенев – пиано Даниеле Феббо – контрабас Борислав Петров – ударни

Концертът „Среща с деди Йожи“ е днес, 30 юли. Началният час е 19.00 часа, а мястото е площад Възраждане. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Арт-работилница „Тревненска палитра“

Published

on

Фондация „ Еко Флора – 2018“ открива Арт-работилница в Етнографския комплекс на ул.“ Иванка Горова“ в Трявна.

Работилницата е предназначена за деца от всички възрастови групи. Могат да се включат и възрастни, които имат желание да усвоят нови умения.

Обучението започва с уроци по рисуване, които са безплатни за всички тревненски участници и платени за гостите на града.

Напредналите могат да продължат с курсове по иконопис и керамика, които ще се ръководят от преподаватели от ВТУ.

Курсовете за начинаещи ще се провеждат предимно в почивните дни, ако има желаещи – и през цялата седмица.

В групите ще се обучават не повече от 7-8 души, което гарантира специално внимание и индивидуален подход към всеки участник.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева ще открие Арт-работилница „Тревненска палитра“ на 3 август от 18.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Читалището от кв.Нова махала с грамота от Министерство на културата

Published

on

Представители на НЧ “ Зора -1872″ кв. „Нова Махала“ присъстваха на официалната церемония по връчване на удостоверенията за вписване в националната листа на системата „Живи човешки съкровища“, провела се на 28 юли в Министерство на културата.

Габровското участие в надпреварата бе с кандидатурата на потомствения майстор-ножар Георги Мантов. Предложението е от читалището в квартал „Нова махала“ в Габрово.

През Възраждането от този район, някога село, са произлезли занаятчии, спечелили славата на Габрово на ножарски център в българските земи. Георги Мантов бе представен с уменията си за изработване на нож „Сойка“.

Името идва от птицата сойка, защото ножката е пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила, освен с тънка месингова тел – за жълт цвят, и със седеф, а всеки майстор имал собствена шарка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица