Свържи се с нас

Новини

Повече придобивки за синдикалистите в администрацията и здравеопазването на Трявна

Published

on

Кметът на Трявна Силвия Кръстева и КНСБ договориха повече придобивки за синдикалните членове на КНСБ чрез сключените колективни трудови договори за Общинската администрация и Детското и училищното здравеопазване в общината.

Новият колективен трудов договор в Общинска администрация – Трявна се сключи между кмета Силвия Кръстева и председателя на синдикалната организация на ФНСДУО-КНСБ Теодора Кусева. При подготовката му участва областния координатор на КНСБ Росица Йонкова.

От него ще се възползват над 90 служители, членове на КНСБ от администрацията. С колективния трудов договор работодателят се ангажира да осигури за своя сметка средства в размер на 50 лв. за корекция на зрението на работещите с компютри.

Допълнителното възнаграждение за нощен труд ще бъде в размер не по-малък от 0,17 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от 1,10 лв, считано от 01.06.2021 г. Запазва се договореният основен платен годишен отпуск за синдикалните членове в размер на 28 работни дни.

Тези с изгубена трудоспособност 50 и над 50% имат право на основен платен годишен отпуск от 34 работни дни.

Служителите от държавно делегираната дейност „Общинска администрация” получиха вече своето увеличение на работните заплати с 20 %.

Сключи се и нов колективен трудов договор за Детско и училищно здравеопазване – Трявна между кмета Силвия Кръстева и председателя на синдикалната организация на КНСБ Николинка Йорданова.

При подготовката участва областният координатор на КНСБ Росица Йонкова. В него е договорен новият размер на началните основни работни заплати за медицинските специалисти, чийто ръст от 01.01.2021 г. е с 22,4 % спрямо предходната година.

Работодателят се ангажира още да осигури средства за изплащане на транспортните разходи на служителите в размер на 100 %. Основният платен годишен отпуск за всички служители, страна по договора, независимо от трудовия стаж, е в размер на 24 работни дни.

Тези с изгубена трудоспособност 50 и над 50% имат право на основен платен годишен отпуск от 30 работни дни. За работа при специфични условия на труд, допълнителният отпуск за медицинския персонал е 12 дни. Договорено е всеки синдикален член да получава допълнителни 2 работни дни платен годишен отпуск.

Всеки синдикален член ще може да ползва и служебен платен отпуск при епидемии, енергийни кризи и други случаи на непреодолими причини, като размерът му ще се договаря между страните за всеки конкретен случай.

Запазва се получаването на 7 работни заплати обезщетение от синдикалния член при прекратяване на трудовия договор след като е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и има 10 години трудов стаж през последните 20 години при същия работодател .

И при двата колективни трудови договори се запазва договореното за синдикалните членове допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит от 1% за всяка година, правото на допълнителен платен отпуск за две деца – 2 работни дни, за 3 или повече деца – 4 работни дни, допълнителен платен отпуск при встъпване в брак, за кръводаряване, при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или роднини по права линия – по 2 работни дни.

Договореностите между ръководството на Община Трявна и КНСБ се реализират ежегодно в добър социален диалог и надграждане на параметрите в колективните трудови договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица