Свържи се с нас

Новини

Повече придобивки за синдикалистите в администрацията и здравеопазването на Трявна

Published

on

Кметът на Трявна Силвия Кръстева и КНСБ договориха повече придобивки за синдикалните членове на КНСБ чрез сключените колективни трудови договори за Общинската администрация и Детското и училищното здравеопазване в общината.

Новият колективен трудов договор в Общинска администрация – Трявна се сключи между кмета Силвия Кръстева и председателя на синдикалната организация на ФНСДУО-КНСБ Теодора Кусева. При подготовката му участва областния координатор на КНСБ Росица Йонкова.

От него ще се възползват над 90 служители, членове на КНСБ от администрацията. С колективния трудов договор работодателят се ангажира да осигури за своя сметка средства в размер на 50 лв. за корекция на зрението на работещите с компютри.

Допълнителното възнаграждение за нощен труд ще бъде в размер не по-малък от 0,17 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от 1,10 лв, считано от 01.06.2021 г. Запазва се договореният основен платен годишен отпуск за синдикалните членове в размер на 28 работни дни.

Тези с изгубена трудоспособност 50 и над 50% имат право на основен платен годишен отпуск от 34 работни дни.

Служителите от държавно делегираната дейност „Общинска администрация” получиха вече своето увеличение на работните заплати с 20 %.

Сключи се и нов колективен трудов договор за Детско и училищно здравеопазване – Трявна между кмета Силвия Кръстева и председателя на синдикалната организация на КНСБ Николинка Йорданова.

При подготовката участва областният координатор на КНСБ Росица Йонкова. В него е договорен новият размер на началните основни работни заплати за медицинските специалисти, чийто ръст от 01.01.2021 г. е с 22,4 % спрямо предходната година.

Работодателят се ангажира още да осигури средства за изплащане на транспортните разходи на служителите в размер на 100 %. Основният платен годишен отпуск за всички служители, страна по договора, независимо от трудовия стаж, е в размер на 24 работни дни.

Тези с изгубена трудоспособност 50 и над 50% имат право на основен платен годишен отпуск от 30 работни дни. За работа при специфични условия на труд, допълнителният отпуск за медицинския персонал е 12 дни. Договорено е всеки синдикален член да получава допълнителни 2 работни дни платен годишен отпуск.

Всеки синдикален член ще може да ползва и служебен платен отпуск при епидемии, енергийни кризи и други случаи на непреодолими причини, като размерът му ще се договаря между страните за всеки конкретен случай.

Запазва се получаването на 7 работни заплати обезщетение от синдикалния член при прекратяване на трудовия договор след като е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и има 10 години трудов стаж през последните 20 години при същия работодател .

И при двата колективни трудови договори се запазва договореното за синдикалните членове допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит от 1% за всяка година, правото на допълнителен платен отпуск за две деца – 2 работни дни, за 3 или повече деца – 4 работни дни, допълнителен платен отпуск при встъпване в брак, за кръводаряване, при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или роднини по права линия – по 2 работни дни.

Договореностите между ръководството на Община Трявна и КНСБ се реализират ежегодно в добър социален диалог и надграждане на параметрите в колективните трудови договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица