Свържи се с нас

Новини

Студентският съвет на ТУ-Габрово подкрепи инициатива на президента за залесяване

Published

on

Студентите на Технически университет – Габрово ще залесяват местност до Корпус 2 по инициатива на Президента на Република България Румен Радев.

Идеята за президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ възникна през 2020 г. Тя ще бъде ежегодна и ще се провежда два пъти годишно– през пролетта и през есента.

Основната цел на инициативата е възстановяване площта на горските територии в страната чрез залесяване с характерните за всеки район дървесни видове, озеленяване на съществуващи и създаване на нови паркови пространства с доброволния труд на хората и съхраняване на климатичните дадености на страната.

Младите хора на България, ученици, студенти и млади учени харесаха идеята и заявиха своето желание да се присъединят и станат част от президентската инициатива.

Така, първото издание на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ ще се състои на 24 април т.г. едновременно в различни части на страната, където младите хора и техни преподаватели ще залесяват и озеленяват, с подкрепата на разсадниците към държавните горски стопанства, които ще осигурят необходимите фиданки.

Президентът на Републиката г-н Румен Радев, членове на неговият екип и на администрацията на президента ще залесяват участък в Плана планина. Студентите на Технически университет – Габрово, преподаватели и служители ще посадят 50 широколистни фиданки – дъб, осигурени от Държавното горско стопанство – Габрово.

Те ще бъдат засети на площ от близо 500 кв. м. в близост до Корпус 2 на Университета. На същото място е имало засадени широколистни и иглолистни дървета, но след ураганната буря отпреди няколко години в момента пространството има нужда от възстановяване.

Студентската инициатива е организирана от Студентски съвет на Технически университет – Габрово и ще се проведе на 24 април, събота, от 10.30 часа до Корпус 2 на висшето училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица