Свържи се с нас

Новини

Студентският съвет на ТУ-Габрово подкрепи инициатива на президента за залесяване

Published

on

Студентите на Технически университет – Габрово ще залесяват местност до Корпус 2 по инициатива на Президента на Република България Румен Радев.

Идеята за президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ възникна през 2020 г. Тя ще бъде ежегодна и ще се провежда два пъти годишно– през пролетта и през есента.

Основната цел на инициативата е възстановяване площта на горските територии в страната чрез залесяване с характерните за всеки район дървесни видове, озеленяване на съществуващи и създаване на нови паркови пространства с доброволния труд на хората и съхраняване на климатичните дадености на страната.

Младите хора на България, ученици, студенти и млади учени харесаха идеята и заявиха своето желание да се присъединят и станат част от президентската инициатива.

Така, първото издание на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ ще се състои на 24 април т.г. едновременно в различни части на страната, където младите хора и техни преподаватели ще залесяват и озеленяват, с подкрепата на разсадниците към държавните горски стопанства, които ще осигурят необходимите фиданки.

Президентът на Републиката г-н Румен Радев, членове на неговият екип и на администрацията на президента ще залесяват участък в Плана планина. Студентите на Технически университет – Габрово, преподаватели и служители ще посадят 50 широколистни фиданки – дъб, осигурени от Държавното горско стопанство – Габрово.

Те ще бъдат засети на площ от близо 500 кв. м. в близост до Корпус 2 на Университета. На същото място е имало засадени широколистни и иглолистни дървета, но след ураганната буря отпреди няколко години в момента пространството има нужда от възстановяване.

Студентската инициатива е организирана от Студентски съвет на Технически университет – Габрово и ще се проведе на 24 април, събота, от 10.30 часа до Корпус 2 на висшето училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Денонощна телефонна линия за изборни нарушения

Published

on

От 15 октомври до 15 ноември, а при балотаж – до 22 ноември, включително, в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98.

На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните и президентски избори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почистването на микроязовир „Трявна“ продължава

Published

on

Почистването на язовирната стена и дренажната призма на микроязовир “Трявна” от излишна храстова и тревна растителност ще продължи.

Възможността за поддържането на превантивните мерки за защита на населението при бедствия, аварии и извънредни ситуации дойде след като вчера представители на габровска фирма съвместно с главен специалист ПБЗН към Община Трявна Михаил Минчев извършиха на място картографски и кадастрални услуги.

Трасирани и заснети бяха петата на микроязовира, както и отводнителния канал след основния изпускател.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Санитарна и възобновителна сеч в района на парк „Синкевица“

Published

on

През следващата седмица в района на парк „Синкевица“, квартал Гачевци ще бъде извършена санитарна и възобновителна сеч, информираха от местната общинска администрация.

Лесовъдските мероприятия, които засягат частен имот, са утвърдени от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново и имат разрешение за достъп до горска територия от Община Габрово.

Целта на мерките, които ще се предприемат е премахване на опасни, съхнещи, пречупени, надвиснали и изкоренени дървета, застрашаващи здравето и живота на хората.

Община Габрово моли гражданите, които ползват района за отдих да се движат с повишено внимание.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица