Свържи се с нас

Новини

Почина почетният гражданин на Габрово Спас Карафезов

Published

on

На 16 април 2021 г. е починал Спас Карафезов, дългогодишен председател на Националното читалище на слепите в България „Луи Брайл 1928“, съобщават от Съюза на слепите в България.

През 1999 г. Общински съвет – Габрово го провъзгласява за почетен гражданин заради значимия му принос в областта на социалната защита, образованието, рехабилитацията, културата и спорта на хора с увредено зрение. Удостоен е и със званието „Почетен член на Съюза на слепите в България“.

Спас Карафезов е роден на 6 юли 1934 г. в Габрово. Загубва зрението си като ученик в Техникума по текстил. Завършва Априловската гимназия с отличие, след което записва право в Софийския университет. Работи като юрисконсулт в предприятието на слепите „Успех“, заместник-председател е на Съюза на слепите в България в продължение на 16 години. От 1992 г. ръководи Националното читалище на слепите „Луи Брайл“. Автор е на две автобиографични книги – „Сърцето вижда“ и „Светлината на книгите“.

По негова инициатива за незрящите се открива специалността „Лечебен масаж“ в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“. Учредява спортен клуб „Ахил“ за хора с увреждания, който е част от световна верига с централа в Ню Йорк. Благодарение на него десетки слепи хора стъпват на ски, яздят коне, преплуват Дунав, а брайлови и електронни книги достигат до дома на всеки незрящ в страната. През 1989 г. по идея на Карафезов местната организация на слепите получава собствен клуб, построен със средствата от труда на три поколения незрящи габровци.

Приживе Спас Карафезов казва: „На своето ослепяване аз гледам като на мисия в живота си. Чудесно откритие, за да бъде постигнато бленуваното равновесие! Това прозрение е най-близо до човешкото достойнство!“.

„Прощаваме се завинаги с един от последните аристократи на духовността. Безстрашен рицар на свободното слово и воля. Човек – от рода на „хвърчащите хора“, който вижда със сърцето си. Един от тези, които вървят в мрака, а от тях към другите струи светлина.“, споделят с признателност незрящите хора от Габрово.

Община Габрово и Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ поднаст своите искрени съболезнования към близките и роднините на господин Спас Карафезов!

Новини

Големите ученици остават засега на онлайн обучение

Published

on

Учениците от 5 до 12 клас продължават с онлайн обучението от вкъщи на територията на цялата област. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – Георги Маринов и подчерта, че учащите не могат да се върнат в клас, тъй като заболеваемостта от КОВИД-19 в област Габрово все още поддържа високи нива на разпространение.

Според последната издадена Заповед от Министерството на здравеопазването присъственото обучение трябва да се преустанови във всички общини, където заболеваемостта е над 500 на 100 000 души население за 14-дневен период от време и на този етап, то, не може да възобнови за големите ученици в четирите общини – Трявна, Габрово, Севлиево и Дряново, допълват още от РУО-Габрово.

Когато заболеваемостта в областта намалее между 250 и 500 на 100 000 души население, тогава ще е възможно и прилагането на последната издадена съвместна Заповед между Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, която се отнася за учениците между V и XII клас.

Те ще могат да се върнат в клас без да бъдат тествани, но при условие, че 50% от паралелката има “зелен сертификат” за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Очаква се от понеделник – 29 ноември на местата, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 души население, учебният процес да бъде възобновен за по-големите ученици в училищата, които изпълняват новите изисквания за тяхното обучение.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

След като голяма част от малките ученици от I до IV клас бяха върнати в клас при определени условия и осигуряване на безопасна среда на обучение, МОН предложи посочените две промени, за да ускори процесът на връщане на всички ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По последни данни на Министерството на здравеопазването ваксинираните учащи в страната са под 7 % (6,84%), а преболедувалите от V до XII клас са малко над 19 000.

Новата Заповед на Министрите на здравеопазването и на образованието и науката може да видите ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ремонтираха операционната зала на АГ-отделението на болницата в Севлиево

Published

on

Основно ремонтирана и преоборудвана е операционната зала в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Ремонтът е основен и включваше полагане на мазилки, отговарящи на изискванията за превенция на пост-оперативни инфекции, боядисване, изграждане на отопление, климатизация и преоборудване.

„Ремонтът е осъществен с подкрепата на „Идеал Стандарт – Видима” и е част от дългогодишната им грижа за Акушеро-гинекологичното отделение, благодарение на което до момента бяха закупени нов, висок клас родилни легла, модерен интензивен инкубатор, дигитален портативен ехограф с 4D изображение.

Бяха ремонтирани и оборудвани родилна зала, родилно отделение и детска стая; бани и тоалетни, беше положено специално антибактериално подово покритие и др.“, припомни управителят на болницата д-р Пламен Цеков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нова достъпна среда за хората с увреждания в Старото школо в Трявна

Published

on

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвременно изградена достъпна среда за хората с увреждания.

Проектът, финансиран от Агенцията за хора с увреждания, е на стойност 42 400 лв. и се реализира съвместно с Община Трявна и архитект Константин Брънеков.

Дейностите по проекта продължиха пет месеца и включваха закупуване на подходяща система за изкачване на стълби, както и доставка и монтаж на нова стълбищна платформа.

Новата достъпна среда дело ще улесни и ще помогне на всички хора със затруднени двигателни способности, които вече ще имат възможност да разгледат отблизо и да се докоснат до експозициите на втория етаж на музея.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица