Свържи се с нас

Икономика

Икономическата активност в Габровско е по-висока от средната за страната

Published

on

Икономическата активност в област Габрово се засилва и е по-висока от средната за страната, а ръстът е съпроводен и с нарастване на заетостта.

Това каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) по време на организирана от Община Габрово, Европейски информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата и Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово, със съдействието на РСО „Централна Стара планина“, онлайн среща-дискусия, на тема „Бизнесът и възможностите за европейско финансиране в периода 2021-2027 г.“.

В събитието се включиха още кметът на Габрово Таня Христова, Николинка Хинкова, председател на УС на „Амбициозно Габрово“, представители на Технически университет – Габрово, експерти и представители на местния бизнес.

По време на форума за икономическото развитие на Габровска област говори Петър Ганев, който е старши икономист в ИПИ, завършил макроикономика в УНСС. Той е автор на статии и анализи, публикувани в седмичния бюлетин „Преглед на стопанската политика“ на ИПИ, в бюлетина за ниски данъци, както и в редица печатни и електронни издания.

Според него ръстът на икономиката и доходите обяснява сравнително ниското ниво на бедност в габровския регион.

„Инвестиционната активност нарежда Габрово сред водещите области в страната“, заяви той. По думите му в съответствие с икономическия профил на областта, сравнително голяма част от работната сила е със средно образование.

Област Габрово е сред първенците в усвояването на европейски средства, изпреварва я единствено столицата София. Въпреки, че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е относително ниско. Петър Ганев уточни, че в сравнение другите области в страната застаряването на населението е особено изразено в нашия регион.

Ниските коефициенти на естествен и механичен прираст обясняват и силно влошените възрастови зависимости в областта. Голяма част от населението на областта живее в градовете. Представянето на областта по отношение на показателите за образование е сравнително добро и Габрово остава сред областите с висок дял на студентите, спрямо населението и е сред тези с най-добро здравеопазване в страната.

Габрово е и сред областите с най-добро представяне относно състояние на околната среда. През 2018 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението в областта нараства със средния за страната ръст и се доближава до 13,5 хил. лв./човек при 15,6 хил. лв./човек в страната.

Заплатите нарастват и също са близки до средните – 11,8 хил. лв. бруто годишно в областта при 13, 8 хил. лв. в страната. Доходите остават по-високи и нарастват като през 2019 г. достигат 7 406 лв./лице от домакинството, при 6013 лв. в страната.

„Ръстът на икономиката и доходите обяснява сравнително ниското ниво на бедност в областта и през 2019 г. Делът на населението, живеещо с материални лишения, е 14, 1% при 19,9% в страната, а делът на населението, живеещо под линията на бедност достига 17, 8% при 22, 6% в страната, въпреки че и при двата показателя има влошаване през последните две години“, обясни още Петър Ганев.

Относителният брой на предприятията в областта продължава да се повишава. Вътрешните и външните инвестиции също бележат ръст през 2018 г. и почти достигат средните нива в страната. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в областта достигат 2 133 лв. На човек от населението, при 2750 лв.на човек в страната, а преките чуждестранни инвестиции – 3 120 евро на човек при 3 560 евро на човек в страната.

Според Ганев гъстотата на пътната и железопътната мрежа в областта е сравнително висока и през 2019 г. – в областта са разположени 25 км пътища на 100 кв. км територия при 18 км в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища остава по-нисък – 17% при 19% в страната.

Това е и едното от обясненията за по-ниското качество на пътищата в областта, смята икономистът. През 2019 г. 37% от пътната настилка е в добро състояние при 41% в страната. Дигиталната инфраструктура в областта продължава да се подобрява. А делът на домакинствата с достъп до интернет в област Габрово е 75%, точно колкото е и средното ниво за страната.

По отношение на образованието – то показателите в тази посока са добри, категоричен бе Петър Ганев, аргументирайки се с факта, че нетният коефициент на записване в V–VIII клас продължава да е значително над средните стойности за страната, въпреки че през 2019 г. намалява до 93,4% при 86,6% в страната.

Дяловете на напусналите основното и средното образование също остават под средните за страната. Броят на преподавателите в основното и средното образование нараства и през 2019 г., като достига 81 на 1000 ученици, но все още е под средния за страната – 89 на 1000 ученици.

Габрово остава и сред областите с най-висок относителен брой на студентите – 44 на 1000 души от населението при 32 на 1000 души в страната, въпреки че и той намалява като следва тенденциите в страната. Според допитване до габровския бизнес през миналата година, най-значимите пречки пред него са несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка.

„Поради това фокусът на публичните институции върху образованието и кадрите трябва да е много силен. Освен това бизнесът има желание да участва в публично-частни партньорства, включително и по отношение на инфраструктурата“, коментира още Петър Ганев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица