Свържи се с нас

Новини

Габрово се присъединява към „Часът на Земята“

Published

on

В съботната вечер на 27 март, може да прекарате 60 минути с изгасено осветление вкъщи, с което ще станете част от световната инициатива Часът на Земята, която тази година е посветена на опазването на животинските и растителни видове на планетата.

Изгасяйки светлините у дома, всеки един от нас може да се включи в общото послание, показващо, че искаме, вярваме и можем да пазим и да се грижим за своя единствен дом – Земята.

Включете се в Часът на Земята тази събота, 27 март. Загасете светлите вкъщи за час, от 20,30 до 21,30 ч.

Точно тогава ще започне и онлайн концерт с български изпълнители, който може да гледате на фейсбук страницата на организаторите на събитието за нашата страна WWF.

Освен това в нощта на Часа на Земята на сайта на световната организация Earth Hour и на всички техни страници в социалните мрежи ще бъде публикувано специално видео. То за момента се пази в тайна, но целта е да бъде споделено и видяно от всички нас, за да се превърне в най-гледаното видео на Земята. За да се включите, гледайте видеото и го споделете с приятелите си.

Какво подкрепяте с участието си в Часа на Земята?
Тази година фокусът на международната кампания, организирана от WWF, ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г. WWF заяви желанието и амбицията да стартира дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Повече може да прочетете оттук.

Какво може да сторите още сега, за да се погрижите за планетата?
С изпълнението на само шест лесни стъпки може да ограничите употребата на пластмаса и да се погрижите за здравето на Земята. Часът на Земята е най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата. То се провежда всяка последна събота на месец март, когато граждани, бизнеси и правителства по целия свят едновременно изключват електрическото осветление, отправяйки своето послание за отговорно отношение към Земята. Тази пролет инициативата ще стане факт за 14-а поредна година в над 7000 града от 180 държави.

Община Габрово подкрепя инициативата Часа на Земята и отправя призив към всички Вас да се включите и да загасите осветлението вкъщи за 60 минути в съботната вечер.

Участието в Часа на Земята е част от програмата на Община Габрово за 2021 година като носител на престижната награда Европейски зелен лист #EUGreenLeaf.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица